
Füstölög a sütőtök!
Ég benne a sütőtök!
Az egy dolog, hogy zsenge koromban ilyen rímeket alkottam, de hogy ezt közzé is teszem! Ígérem, verseskötetem sem lesz...

A sütőtök viszont megérdemel néhány sort:
Őshazájaként Észak-Amerikát, Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékét is említik. A texasi és a mexikói indiánok is termesztették ültetvényeiken. Európába az első sütőtök magokat a spanyol hódítók hozták. Magyarországon a legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári fajta. A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. Alacsony kalóriatartalma és édes íze a fogyókúrázók kedvencévé teszi.Hazánkban is réges régen termelik.
A szó angol megfelelője „pumpkin”, amelynek gyökere a görög „pepon” (jelentése: nagy dinnye) kifejezés. Ezt a franciák „pompom”-á, majd az angolok „pumpion”-ná alakították, míg végül az amerikai gyarmatosítók honosították meg a mai „pumpkin” elnevezést. A magyar tájnyelvi szavak is igen érdekesek: dinkatök, tamburatök, bosztán, olasztök, döblec- ezek mind a sütőtök népies megnevezései.
A sütőtök a kobakosok vagy tökfélék családjába tartozik, mint pl. a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye, uborka. A növénnyel kapcsolatos érdekességek, hogy 90%-a víz, létezik fehér, szürke, kék, piros és zöld színben is, illetve húsán és magján kívül virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít.
Télen az egyik legkedveltebb, könnyen hozzáférhető csemege városon és falun egyaránt a finom, omlós, édes sült tök.
Sütőtök fajták:
Nagydobosi sütőtök
A nagydobosi sütőtök az első, államilag elismert, Magyarországon termesztésbe vont sütőtök fajta. Tömege 5-10 kg, külsőleg szürke héjú, vastag, narancssárga húsú, rövid, zömök kocsányú, 6-10 részben cikkelyezett. Ízvilága széles spektrumú: az édestől a parázsig terjed. Húsa kemény, minden tökös étel kiváló alapjául szolgál. Sütésre kifejezetten ajánlott, hiszen igazán finom sült tök a nagydobosi fajtából készíthető.
A nagydobosi sütőtök legegyszerűbb elkészítési módja a sütés. Egyben ez a minőségének legbiztosabb próbája. A jó sütőtök beltartalmi értékei a sütéssel érvényesülnek igazán, ugyanakkor hibái is lelepleződnek. A dolog fordítva is igaz, minden más elkészítési mód tompíthatja a hibákat, de a beltartalmi értéket is csorbítja.
Az elkészítés a sütőtök kiválasztásával kezdődik. Kemény, vastag húsú, rövid, vastag, de száraz kocsányú tököt válasszunk. Szeletelt töknél vastag húsú, narancssárga színű, szintén kemény húsú darabokat keressünk. Az egész tököt kettő vagy nagyobb tök esetén négy darabba vágjuk, a magot, a belső részeit eltávolítjuk, kikaparjuk. Ha a tisztítás során a húsrész szálkásodik, szálakra bomlik, vagy a színe világos citromsárga, akkor rossz tököt választottunk, ezt ne süssük meg, használjuk más célra. A megtisztított tököt szeleteljük, arra ügyeljünk, hogy a szeletek 8 cm-nél ne legyenek szélesebbek.
A régi falusi háztartásokban 5-8 cm széles félkörív szeleteket vágtak a tökből. A mi családunkban 5-8 cm-es kockákra daraboljuk. A felszeletelt sütőtököt tepsin, sütőlapon tesszük az előmelegített sütőbe, a darabok között minden oldalról legalább 3 cm távolságot hagyva. Egy normál sütőbe egy sütésre 2 kg-nál több nyers tököt ne tegyünk, mert a kiáramló pára miatt a töknek főtt jellege lesz. A tök sütési ideje 80-90 perc, a sütést 30 percig 220 fokon, majd 30 percig 200 fokon, a végén 20-30 percig 160 fokon végezzük. A hőfok növelésével a sütési idő csökkenthető, ennek az a következménye, hogy a sült tök külső héja a világossárga szín helyett enyhén égetett barna színt kap, esetleg feketére éghet, ha nem vigyázunk.
A tök akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható. A jó minőségű tökből a szakszerűen készített sült tök halványsárga színt kap, teljesen száraz, kenyérhéjszerű külső réteggel. A külső réteg alatt világosabb vagy sötétebb sárga, állaga szilárd, krémestől az omlósig változhat. A krémesek általában édesebbek, míg az omlósabb (parázs töknek is mondják) sokkal gazdagabb íz világgal rendelkezik.
Orange vagy kanadai sütőtök
Az orange, más néven kanadai sütőtök tömege 2-4 kg, körte alakú, sima héjú, élénk narancssárga színű fajta. Íze megbízhatóan finom, jól tárolható, könnyen feldolgozható. Jó alapul szolgál levesek, saláták, ivólevek, főzelékek készítéséhez.
Története:
A háziasszonyok régebben kenyérsütő kemencében vagy búbosban, ma sokkal inkább a gáz- vagy villanytűzhely sütőjében készítik ezt a fölséges, ámde nyersanyagában valójában olcsó ételt, ami valamikor - a második világháborút követő szűkös esztendőkben - szinte néptápláléknak számított. És nem indokolatlanul, hiszen a tök sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz, szénhidráttartalma annyi, mint a burgonyáé.
A sütőtök jól tárolható termény. Csapadéktól és a nagyobb hidegtől védett helyen, szalma, széna vagy lekaszált fű között akár a szabadban is eltartható tavaszig. Egyébként fűtetlen, fagymentes kamra, pincelejáró, előszoba, veranda a legjobb tárolóhelye.
Tárolása:
A sütőtök viszonylag igénytelen zöldség, ha elég hideg helyen – pince, kamra – tudjuk tárolni, hónapokig is eláll. Ha egyszer felbontottuk, akkor becsomagolva a hűtőben még pár napig eláll. Szezonja szeptember és február közé tehető.

Felhasználása:
A sütőtök magja pörkölve kellemes "ropogtatnivaló". Amikor még többet termeltek belőle, akkor a magjából ízletes étolajat is sajtoltak. Az olaj kinyerése után visszamaradt pogácsa a háziállatok értékes fehérjetakarmánya.
A salátákhoz nagyszerű, sötétzöld tökmagolaj nem csak vitamindús és tápláló, hanem gyógyító hatású is.

A hagyományos tökmag is sok, és az egészségünkre hasznos anyagokat tartalmaz. A héjnélküliekből, vagy más néven olajtökökből viszont még annál is több hasznos anyagot lehet kivonni, hasznosítani. Olajtartalma 3-4 x magasabb, a hagyományos tökmagénál. A tökmagolaj igen gazdag telítetlen (azaz „jó”) zsírsavakban, vitaminokban.
SŐT, mi magunk is készíthetünk sütőtökolajat!

Nagyanyáink receptje így néz ki: a magokat kiszedik az olajtökből. Aztán szikkadni, száradni hagyják. Amikor a magok megszáradtak, kétszer átdarálják, majd a darált masszát némi forróvízzel összegyúrják. Így könnyebben kinyerhető belőle az olaj. A randa zöldes masszát jókora fazékba kell tenni, majd folyamatos kevergetés mellett elpárologtatni a trutyiból a hozzáadott vizet. EKKOR KELLEMESEN MEG IS PIRUL!
Ezután a masszát kipréselik , erre jó egy házi gyümölcsprés is. Az így kinyert tökmagolaj vetekszik az olívaolajjal. (A visszamarad olajpogácsát még csalikészítésre is használják a pecások.) A kipréselt olajat állni kell hagyni, hogy leülepedjen, aztán szűrni, és üvegekbe tenni. Mivel semmi nem odavaló anyagot, tartósítót, adalékanyagot sem tartalmaz, érdemes sötét üvegben tárolni, hogy tovább elálljon. Figyelem, gyorsan avasodik, többször kisebb mennyiséget készíteni jobban megéri.

Gyógyító zöld olaj
Évezredek óta használják a tökmagolajat!
A népi gyógyászat szerint a tökmag olaja minden bajra jó.
Konkrétan: segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívet, prosztataproblémáik megelőzésére, vagy a tüneteik enyhítésére is kiválóan alkalmas. E és F- vitamin tartalma miatt magzatvédő hatású. Antioxidánsai miatt erősíti az immunrendszert, de kozmetikumok összetevője is, öregedést késleltető hatása miatt. Omega-3 zsírsavat is tartalmaz - kutatások szerint a depresszióra is jó- a máj kiváló méregtelenítője, regenerálója - sebregeneráló és féregűző hatású. Na, mi maradt ki a testi lelki nyavalyák közül?
A sütőtök édes és sós ételeket is „ életre kelt”, a lehetséges receptek száma nagyjából annyi, mint Kína mai népessége.
Ezért csak néhány gyöngyszem, mondhatni csepp a tengerből:.
Hogyan érdemes tökmagot pirítani házilag?
Azt tartják, hogy a tökmag Isten zsebéből potyogott a földre és ennél egészségesebb dolog nem sok van a világon.
Az esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően a tökmag és a belőle nyert tökmagolaj vértisztító hatású. Fokozza a szervezet testi- és szellemi teljesítőképességét, valamint természetes E-vitamin tartalma miatt prosztatabetegségekre javasolt.
Pirított tökmag - na így:
Száraz serpenyőben, gyakori kevergetés mellett is megpirul.
A tökmagot helyezzük egy vékony falú, zománc nélküli edénybe, és fakanállal állandóan kevergetve, teljes lángon pirítsuk, amíg pattogni kezd.
Legfinomabb a frissen kiszedett tökmag, amit azonnal megpirítanak.
Téli estéken kiváló csemege. Mi régen úgy csináltuk, hogy kiszedtük a tökből, megmostuk, megszárítottuk. Aztán vékonyan elterítettük egy tepsiben, jól besóztuk, és forró sütőben párszor megkeverve megsütöttük.
RECEPTEK MÉÉÉÉÉG:
Legegyszerűbb mézes sütőtök :
Hozzávaló csupán a sütőtők és némi méz
Így készül:
- A sütőtököt megmossuk, kikanalazzuk a magját, aztán feldaraboljuk. A tepsibe úgy teszünk , hogy azt előtte sütőpapírral kibéleljük. Lajos Mari mondása, hogy a sütőpapír a legjobb barátunk, hát a tapasztalat szól belőle ilyenkor is.
- Elhelyezzük a sütőlapon a tökdarabkákat , és megcsurgatjuk őket mézzel. Jól előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tökdarabkák megpuhulnak, illetve a méz szépen ráolvad, de figyelem! Oda ne égjen!
A sütőtököt a kicsi babák egyik első és igen kedvelt eledele..
A tököt legtöbbször első lépésként megsütjük, és aztán a pürével készítünk valami finomat (sütemény, leves, bébiétel). Sütve ugyanis jobban érvényesül édeskés íze mint főve.
Egyszerű sütőtökpüré babáknak :
Semmivel nem kell ízesíteni, csak pároljuk, nagyobbacskáknak sütjük. Cukor, méz babáknak pláne nem kell! Jól fagyasztható, igazi elsősegély lehet egy-egy lefagyasztott adag!
Sütőtök lekvár:
Hozzávalók:
Jókora sütőtök
2 dzsemfix
citrom ízlés szerint
2 nagy vaníliarúd
úgy 50 dkg cukor
pár evőkanál vaníliás cukor
hitetleneknek és biztonságra törekvőknek picike tartósítószer, de ez nem muszáj ( SŐT).
A tököt nagyobb darabokra vágott állapotban hagyjuk megsülni. Legyen puha! Ha megpuhult, kikaparjuk a belsejét, és egy nagy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a dzsemfixeket, és a citromok levét. A vaníliarudat hosszában felhasítunk, kikaparjuk a magot, és a héjjal együtt ezt is a tökhöz tesszük. Aztán nagy lángon felforraljuk, de ekor már mellette kell állni, és kevergetni kell!. Kóstolgassuk, és ha kell teszünk még hozzá édeset vagy savanykásat. A vaníliarúd eltávolítását követően pürésítsük , s tegyük bele a nátrium-benzoátot, és keverjük is össze.. Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejrefordítjuk, majd dunsztba tesszük pár napra.
Sütőtök ital :
Hozzávalók:
megsült sütőtök
tej
tejszín
barnacukor vagy méz
csipet gyömbér
fahéj
Elkészítés:
A tök megsült húsát pépesítjük a szokásos módon, barnacukrot vagy kevés mézet kap a tök, gyömbérrel fűszerezem, tejjel és tejszínnel felöntve összemixelem..
Tetejét őrölt fahéjjal illatosítom. Ennyi!
Sütőtökös pite:
Hozzávalók:
Tészta:
10 dkg darált háztartási keksz
10 dkg darált dió
3 tojásfehérje
12 dkg cukor
Krém:
kb. 1 kg sütőtök
2 dl cukor
2 tojás
só
fahéj
szegfűszeg
3 cl almalé
Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, felkockázzuk, és megsütjük, majd turmixoljuk.
A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, és mielőtt teljesen kemény lenne, a cukrot is belekeverjük. A kekszet és a diót hozzáadjuk, és egy 26 cm-es, morzsával behintett formába kenjük. Sütőben nagy lánggal (200-220 fok) 15 percig elősütjük. Ezalatt a 2 tojást és a cukrot kikeverjük, hozzáadjuk a fűszereket, majd a sütőtökpürét és az almalét . Az elősütött tésztára öntjük, majd 170 fokon 45 percig sütjük.
Tánczos Erzsébet írása
Forrás:
http://nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/sutotok-tokmag.html
http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/januar/sutotok.html
http://kertesz.blog.hu/tags/s%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k_gondoz%C3%A1sa
http://www.sokszinuvidek.hu/otthon-keszult/763-Lecsurg%C3%B3-magyar-arany-t%C3%B6kmagolaj-egyszer%C5%B1enhttp://www.sokszinuvidek.hu/otthon-keszult/763-Lecsurg%C3%B3-magyar-arany-t%C3%B6kmagolaj-egyszer%C5%B1en
http://szaknaturolaj.hu/tokmagolaj/
http://tokmagolaj.eu/