Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A tojásírás élő hagyománya – kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban

2022. április 08. - netfolk
pl_1.jpg
„A tojásírás élő hagyománya Magyarországon” felkerült a Szellemi és Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére (UNESCO) 2019-ben,  ennek örömére indult el akkor a kiállítás szervezése…sajnos a világjárvány miatt csak most jöhetett el ez az ünnepi pillanat.  2022. március 7-én megnyílt a várva –várt kiállítás Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban Budapesten..

A nagyszabású kiállítást a tojásírás Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére kerülése alkalmából tekinthetjük meg, a tárlatot a Tojásdíszítők Egyesülete szervezte. Az idei a két évvel ezelőtt a világjárvány miatt az utolsó pillanatban meghiúsult kiállítás megvalósulása.

50  tojásíró  900 hímes tojása tárul szemünk elé ezen a tavaszt köszöntő kiállításon, a megnyitón zsúfolásig megtelt a kiállítótér.

A tojás újjászületés, termékenység szimbóluma. A rájuk kerülő díszítés  pedigüzenetet hordoz. Az anyáról lányára szálló hagyományt többségében népi iparművészek, Népművészet Ifjú Mesterei és Népművészet Ifjú Mestere címekkel kitüntetett alkotók munkáiban  élnek tovább a kiállított tojásokon.

 A kiállításon életképszerűen idézik elénk  a nagypénteki konyhát, a feltámadási szertartás ételszentelését, a húsvéti terített asztalt, a vízbevetőhétfői locsolkodást és tojàsjátékokat, a fehérvasárnapi mátkálást.

A többszínű írott hímes tojás elkészítésének fázisai:

 

fekete.jpg

 

A kiállítás a tojásírás múltját, a készítés technikai jellemzőit,  és a ma élő hagyományőrző közösségek munkáját, az oktatás lehetőségeit is széleskörűen mutatja be. 

sev.jpg

„A tojásírás élő hagyománya Magyarországon”  című kiállítás megnyitón  Mosonyi Éva, a Tojásdíszítők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a 2019-es év hatalmas sikert hozott a tojásírók számára, azzal, hogy a tojásírás élő hagyománya  felkerült a Szellemi és Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

 

 Csonka-Takács Eszter, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága igazgatója, néprajzkutaó megvilágosította, hogy  milyen hosszú, szisztematikus alapos munka van abban, hogy ez megtörténhetett.

cste.jpg

Évekkel a 2019-es felterjesztést megelpzpen Mosonyi Éva már konferenciát szervezett a tojásdíszítők számára, ahol a Szellemi és Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzéke volt az egyik téma, és Csonka-Takács Eszter  előadóként  már akkor a felkerülés kritériumairól tartott előadást.

Azt is elmondta, hogy a felterjesztésben a mólt dokumentálása mellett elengedhetetlenül fontos annak bemutatása, hogy a hagyomány jelenleg is él, fontos a közösség számára, és megléte folyamatos.

 

A dokumentum: felterjeszt.jpg

Csákányi Zoltán, a Népi Iparművészeti Osztály vezetője, néprajzkutató fő kutatási területe a hímes tojás és a hozzá kapcsolódó népszokások. A megnyitón beszédében kiemelte, hogy ahogy az életünk változik, úgy a hímes tojás szerepe, jelentése sem ugyanaz, mint a régmúltban. Minden változással valami elvész, de megszületik valami más. Példaként említette, hogy régen főtt tojást festettek, amit  a húsvéti ünnepek alatt el is fogyasztottak. 

csakanyi_zoli.jpg

A húsvéthétfői locsolásért cserébe adott ajándéktárgy ma már  nem ehető  ajándék , hanem művészi értékeket is hordozó míves termék. A kifújt tojások megjelenése  sok mindet átalakított, tartós dísztárgyak születnek,  művészi alkotások.  Ugyanakkor dontosnak nevezte, hogy a kiállításon Mosonyi Éva  pécsi tanítványainak munkái is láthatóak, ők két éven át dolgoztak együtt, a képen látható tojások az ő alkotásaik:

tojasoss.jpg

  Jókainé Gombosi Beatrix  is Tahitótfaluban folyamatosan tanította a csoportját, akiknek kiállított tárrgyait a kiállításon meg  is tekinthetjük. Csákányi Zoltán kiemelte, hogy a mesterek művészi színvonalú alkotásai mellett fontos, hogy lássuk a szép, de még nem tökéletes hímeseket is, hiszen a látogatók így átérezhetik, hogy a tokásírás tevékenysége mindenkié, lelkes, hobbiból, vagy húsvétkor alkalomszerúen alkotók tevékenysége szükséges a tojásírás fennmaradásához.

 

Mosonyi Éva bemutatta az utazó kosarat, mellyel tíz alkotó járja most is az ország különböző pontjait. A kosár a tojásírás kellékeit rejti, ezt viszik magukkal a foglalkozásokra.

kosar.jpg

Bár a népi iparművészek egész évben festik és írják a tojásokat, a nagyközönség számára ennek húsvét előtt van az ideje. S valóban, a néphagyományban így is volt ez mindig,  régen kizárólag nagypéntek volt ennek az ideje.

A kiállításon Mosonyi Éva átadta a felterjesztésben részt vevő alkotóknak a miniszteri aláírással ellátott jegyzékre felkerülési oklevelet. Ennek is két éve lett volna az ideje, de a pillanat csak most jöhetett el.

 

atado.jpg

A megnyitó ünnepség után Mosonyi Éva bemutatta a kiállítást, mindannyiunknak maradandó élményt szerezve szakmai és személyes hangulatú vezetésével.

mintaiv.jpg

A Nyitott Műhelyben az  érdeklődők megírhatták saját hímes tojásukat,  ezzel is segítve a húsvéti elmélyülés elérkeztét.

festes.jpg

Navratil Andrea népdalénekes éneke és meséje ugyancsak elvarázsolta a jelenlévőket.

nav.jpg

A kiállítás 2022. május 6-ig, keddtől szombatig 10-18 óra között látogatható

A tojásírás élő hagyománya című kiállítás  megnyitójáról lemaradt, ne hagyja ki a kiállítás finisszázsát  2022. május 4-én 16 órakor.

 Akkor a Kárpátalja több településén a mai napig fennmaradt díszítési technikát próbálhatják ki azok, akik eljönnek.. A foglalkozásvezető: Jókainé Gombosi Beatrix népi iparművész lesz. A foglalkozás ingyenes, de a szervezők kérik, hogy előre jelezzék a részvételi szándékot. ( 

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

1011 Budapest, Fő utca 6.

 

Tánczos Erzsébet beszámolója

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr9717801073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása