Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

"Fedőneve" Mespilus germanicus. Miféle német az?

2012. november 16. - netfolk

nasrajz.jpg

A Mespilus germanicus  a lasponya vagy  miszpolya. Mi az?  

nas.jpgA naspolya.

Megfejthetetlen szerelem, ugyanis nem hamvas, nem is illatos, jó nagyot beleharapni sem lehet. Késő ősszel érik a molyhos héjú, nem túl bizalomgerjesztő színű gyümölcs. Fanyar ízű, kásás állagú, ennek ellenére szeretjük. Puhán, szottyosan az igazi. A héját lehúzzuk, a magokat kikerüljük, és már ehetjük is.

Japánból származik vagy Kínából? Valójában fogalmunk sincs.  Latin neve Mespilus germanicus, képtelen vagyok kitalálni, hogy miért germanicus. Aki tudja, kérem, mondja meg nekem!

nasanatom.jpgKelet- és Délkelet-Európában vadon is megterem, Magyarországon gyümölcskülönlegesség a kertekben.  Ez a kistermetű fa vagy bokor, tőlünk északra nem is él meg.  Praktikus egy növény, mert virágai öntermékenyülők, ami azt jelenti, hogy akkor is terem, ha csak egyetlen tő van belőle a közelben.  A jól alkalmazkodó, igénytelen növényt május közepétől díszítenek hófehér virágai. Gyümölcse gömbölyű vagy körtére emlékeztető alakú.  Ez az alakbeli hasonlóság nem a véletlen műve, mivel rendszertanilag az almatermésűek csoportjába tartozik, tehát az alma, a birs és a körte rokona. 

A somhoz és a kökényhez hasonlóan a fagy és a dér kifejezetten jót tesz neki, édesebb és zamatosabb lesz. Szobahőmérsékleten hamarább, hűvös padláson vagy kamrában később válik fogyaszthatóvá.

December végére lesz élvezhető, pont, amikor kevesebb a friss gyümölcsök, az is messziről, ki tudja honnan jön. A népgyógyászatban kérgének főzetét a vérzések csillapítására alkalmazták. A naspolyamagból készített teának vesekő elleni gyógyhatást tulajdonítanak.

 

Nyersen is fogyasztható!

 

 napsrajz.jpg Vitaminokban gazdag. Ismert gyulladáscsökkentő elsősorban a száj gyulladásait  gyógyítja. Mivel C-vitamin tartalma kifejezetten magas, igen jó szolgálatot tesz télen az egészségünknek, de sok egyéb vitamin és ásványi anyag is megtalálható benne.

Kimagasló pektintartalma megkönnyíti az elfogyasztott ételek megemésztését, a belekben pedig segíti a belek emésztő működését. Hasmenés és székrekedés esetén egyaránt hatásos szer. rostjai lassítják a szervezetünkbe jutott szénhidrátok felszívódását is. Ezáltal a vércukorszint nem emelkedik meg annyira az étkezések után abban az esetben, ha az étel tartalmazott naspolyát is.

  Zselét is lehet belőle főzni, mert  kimagaslóan sok pektint tartalmaz.

Lekvárnak elkészítve nem kell vacakolni a magozással. Kilónként négy deci víz hozzáadásával főzzük é s főzzük és főzzük, amíg  részeire szét nem  főnek a gyümölcsök. Szitán átkínlódjuk, azután adjuk hozzá a cukrot. Együtt  sűrűre főzzük. Üvegekbe téve száraz dunsztba helyezzük. Sokféle süteménybe, krémbe igazi különlegesség.  

 

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0848/958852/20081126_naspolya_gyumolcs_utoero_lekvar_zsele_1.htm

 

http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/naspolya/118

http://hvg.hu/gasztronomia/20081021_naspolya_szezon

 

 

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/naspolya_szottyosan_jo/20070903094459

http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/november/naspolya.html

http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/naspolya.html

http://www.nicelife.hu/cikkek/taplalkozas/naspolya.php

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr474908674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása