Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Ismerjük meg a vásárhelyi hímzést!

2013. április 03. - netfolk

vmot.jpg

A magyarországi hímzések világhírűek, nemcsak egyedi színvilágukkal, hanem motívumaik gazdagságával is. A méltán híres, színes kalocsai vagy matyó hímzések között – lágyabb, tompább színvilágával – kissé háttérbe szorul Hódmezővásárhely szín- és mintavilága. Pedig igazán jól alkalmazható modern életünkben is. vasarhely.jpg

 

A Tiszától keletre elterülő mezővárosainak és vászonhímzései, valamennyi szőrhímzés.

Na de mi a szőrhímzés?

A szőrhímzéshez a hímzőfonal a racka juh vagy birka gyapjából  nyerik. Asszonyok fonták vékony hímzőfonallá, és anno növényi festékekkel színezték. A szőrfonállal készült hímzés  országszerte ismert és elterjedt volt!

vh_1.jpg

 Régen  rózsaszín, búzavirágkék, aranybarna, fakóbarna, fekete, ritkábban zöld színeket használtak. Egy színnek több árnyalatát is használták. Ma  a négerbarna és a zöld több árnyalata a legnépszerűbb.  Jellemző az árnyalt színek használata, amelyet úgy értek el, hogy a hímzőfonalat ugyanabba a festékoldatba egyszer, vagy többször mártották aszerint, hogy, világosabb, vagy sötétebb árnyalatot akartak elérni. Ezt a hímzési technikát  leginkább párnákon alkalmazták. Magyarországon a szőrhímzések a XVIII. század  végéig voltak közismertek.

vhley.jpg

Régi vásárhelyi hímzés

Az alföldi szőrhímzésnek három csoportját tartják számon: kunhímzés néven a közép-Tisza-vidékit, vásárhelyit és az orosházit.

vvh.jpg

Régi vásárhelyi hímzés.

 

Így készül:

A vásárhelyi szőrhímzés reneszánsza a helyi népi iparművészet  felvirágzásának köszönhető. 1953-ban alakult meg a Hódmezővásárhelyi Háziipari Szövetkezet önálló hímzőrészlege. Kiss Lajos és Dr. Győrffy István kutatók érdeme pedig az értékek feltárása, az ősi gyökerek kutatása. Az ő kutatómunkájuk nyomán ügyeskezű hímző asszonyok a már kiveszett technikába új életet leheltek, és a  múzeumi tárgyakat mintául véve  a szőrhímzés újjászületett, s népszerűbb mint valaha!

 Vásárhelyi hímzésminták:

A hímzésminták elnevezései : gránátalmás, rózsás, félrózsás, poharas, kelyhes, rózsás-kelyhes, Kristó Erzsók vagy kerek-rózsás, Varga Mari minta, tulipános, pillangós.

vhmot.jpg

A mintákat szabadkézzel rajzolták, esetleg zsíros korommal vagy átmásolták a kész, kivarrott párnavégekről úgy, hogy tiszta vásznat terítettek rá és cink-kanállal addig dörzsölték, amíg a minta kontúrja át nem látszott a vásznon.

Az árnyalt színek mellett egyszínű kivarrást is alkalmaztak. Öltéstechnikája hamis lapos öltés, a hamis csavart öltés, száröltés, kalászöltés, széle szegéssel, ma pedig horgolással is szegélyezhető.

Régen párnavégek, lepedők, falvédők díszítésére szolgált a vásárhelyi hímzés.

(A  szőrrel hímzett párnákat nem használták, hanem dísznek tartották.)

Ma blúzok, ruhák, falvédők, terítők, díszpárnák, függönyök ékessége.

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://mek.niif.hu/02100/02152/html/03/67.html

http://www.otvenentul.hu/tarsasag/index.php/blogs/view/5812

http://network.hu/rozgonyilaszlone/kepek/viragaim/vasarhelyi_himzes

http://keptar.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=005121

 http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/pages/monografia_3/008_e_nepmuvhimzes.htm

http://www.nepmuvesz.hu/vhaz/kezimunka/vasarhelyi.htm

http://www.varosellatohmvhely.hu/oldalak/vasarhelyi-himzes-32

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr555192167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása