Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Szemet gyönyörködtetnek a berkenye korallpiros bogyói! Mire jók még?

2012. november 12. - netfolk

 madar_berkenye.jpg

Az egyik kedvenc fám a madárberkenye. Addig nem nyugszom, míg a kertünk előtt, az utcán nem lesz egy. Praktikus lenne oda is, mert viszonylag kistermetű faféleség. Bogyószerű narancsvörös termése 1  centiméter átmérőjű, fanyar és savanykás ízű. Virágjából tea készül, de erről majd tavasszal írok.

A gyümölcse kezdetben sárga, majd narancssárga,  éretten korallpirossá válik.

Sok fajta berkenye él és virul hazánkban. A madárberkenye, a barkóca berkenye és  a házi berkenye gyümölcsét régen csak-csak felhasználták, ma alig-alig. Sonnevend Imre a következőket írta: „A házi berkenye méltán elnyerhetné ma is Hazánkban a „legelfeledettebb fafaj” címet”.

hb.jpg

A képen látható házi berkenye termése a legnagyobb, ezért  ebből a leggazdaságosabb gyűjtögetni. 

FIGYELEM! A vadon élő házi berkenyét Magyarországon törvény is védi, magyarán védett növény. Általánosan igaz, hogy bőven hagyjunk a madaraknak termést, nekik ez nem mellékes csemege!

Nézzük, mire jó a berkenye termése:

Először is, ne csak a hasunkra gondoljunk! Gyönyörű dekoráció készülhet a bogyókból, mint itt is látható:

berkekoszoru.jpg

A gyümölcse a galagonyához hasonló ízvilágú.

Kuriózum, a belőle készített pálinka. Még sosem kóstoltam, de remélem, ami késik, nem múlik.

A gyümölcse kezdetben sárga, majd narancssárga,  éretten korallpirossá válik.

 berkenyebokor.jpg

Hogyan gyűjtsük a madárberkenye termését?

A termést a fürtről le kell szedegetni, majd meg kell szárítani.

Mi van benne?

A termés C-vitamint, pektint és karotint tartalmaz.

Mire jó?

haziberk.jpgA madárberkenye bogyóit a népi gyógyászatban enyhe vizelethajtó hatása miatt alkalmazták, de a húgyutak fertőzése esetén is ajánlott. A frissen szedett gyümölcs vitaminokban gazdag, C-vitaminpótlásra használják. A népi gyógyászatban megszárított terméséből főzött teát a vesekőképződés megakadályozására  is ajánlják.

A bogyók enyhe hashajtók, nagyobb adagokban hasmenést okoznak, de ki bír olyan nagy adagot begyűjteni, hogy az gondot okozhasson?

  Jó hír, hogy a termések főzésekor a hashajtó hatásért felelős vegyület elbomlik, és a cserzőanyagok hasmenést gátló hatása kerül előtérbe.


Íme néhány kipróbálható recept a berkenye terméséből: 

A házi berkenye gyorsan túlérik, és lepotyog a fáról.

Berkenye nyersen

A   cukorban meghempergetjük, üvegekbe zárjuk. (A gyümölcs súlyának fele  mennyiségű cukrot kíván.) Az üvegeket lekötjük és addig, míg a cukor el nem olvadt, illetve a gyümölcslevet nem enged, langyos helyen tároljuk. Az üvegeket időnként megrázogatjuk, majd amikor a gyümölcs és cukor összeállt, akkor felnyitjuk, tetejét tartósítószerrel megszórjuk, újra lezárjuk. Hűvös, száraz helyen tároljuk.

Berkenyelé

A berkenyét összezúzzuk, a kinyert levet 2 napon át pihentetjük, majd üvegekbe öntjük, lezárjuk.  Fazékba rakjuk, s 20 percen át 80 °C-on hőkezelőjük. Tartósítószer kell hozzá! Kihűlés után hűvös helyen tároljuk. 

Berkenyeszörp

A berkenyét vízzel felöntve puhára főzzük. Szitán  áttörjük.  A kapott léhez literenként 60 dkg cukrot és fél dkg citromsavat  adunk és összefőzzük. Előmelegített üvegekbe töltjük, lezárjuk, a  hőkezelés után hűvös helyen tároljuk.

Berkenyés pite


Robotgéppel összedolgozunk 3 egész tojást, fél deci olajat, 1 pohár cukrot, 2 pohár lisztet, 1 pohár tejet meg fél zacskó sütőport. Kiolajozott, kilisztezett tepsibe öntjük a masszát. Megszórjuk friss vagy eltett berkenyével, aztán sutty, be vele a sütőbe! 230 fokon 30 perc alatt el is készül. Mikor kissé kihűlt, megszórjuk porcukorral.

 

Berkenyedzsem

A gyümölcshéjban és a magházban levő természetes pektin a főzés majd az állás során kioldódik és besűríti a dzsemet, ezért nem szükséges külön zselésítő. A berkenyét kiválogatjuk és csak a teljesen épeket használjuk fel. Egy fazékba 3 kg cukrot, 1 liter vizet és fél liter fanyar vörös bort teszünk, s ezt sziruppá főzzük. Amikor megfőtt, 4 kg válogatott berkenyét teszünk bele, és addig főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Ekkor üvegekbe tesszük, és lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, majd hőkezeljük. Amikor kihűlt, hűvös helyen tároljuk.

Berkenyelekvár

A megtisztított, megmosott berkenyét fazékba tesszük, és felöntjük vízzel úgy, hogy az jól ellepje. Amikor megfőtt, áttörjük, és súlyának megfelelően, fele mennyiségben cukrot téve addig főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Ezután üvegekbe merjük, tetejére tartósítószert adunk, és kigőzöljük. A gyümölcshéjban és a magházban levő pektin besűríti a lekvárt, nem kell külön zselésítő, de érdemes egy hideg tányérra cseppentve, csepp-próbával megnézni, elég jól besűrűsödik-e, ha nem főzéssel tovább kell sűríteni.

Berkenyekocsonya

A berkenyét fazékba tesszük, és lassú melegítéssel addig hevítjük, míg minden levét kiadja. Sűrű szitán a levét átszűrjük, és minden literre 80 dkg cukrot   számítva megfőzzük.  Ez addig tartson, míg a lé kocsonyaszerűvé nem válik.  ( Ez   a berkenyében levő pektin műve.)  Ekkor üvegekbe öntjük,  s amikor kihűlt, lezárjuk. Lekvár módjára szárazdunsztban pihentetjük.

Tánczos Erzsébet írása


 Forrás:

http://arykana.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=911263

http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/berkenye.html

http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/berkenye_madarberkenye/20

http://barikad.hu/mai_gyogynoevenyuenk_berkenye-20111030

 http://www.google.hu/imgres?um=1&hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla:hu:official&biw=1280&bih=821&tbm=isch&tbnid=-ulfFgfdqvEJ0M:&imgrefurl=http://www.evamagazin.hu/m/cikk.php%3Fid%3D2480&docid=2BnAygm2J903uM&itg=1&imgurl=http://www.evamagazin.hu/data/cfile.php%253Fid%253D4535%2526v%253Dw&w=300&h=301&ei=hcKbUJnUPJHotQa0yICACw&zoom=1&iact=rc&dur=164&sig=115475904995637820871&page=1&tbnh=168&tbnw=184&start=0&ndsp=16&ved=1t:429,r:12,s:0,i:101&tx=72&ty=80

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr844897398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

netfolk 2012.12.16. 21:39:18

@Erdőkóstoló:
Köszönöm, javítottam. :)

szakor 2018.09.02. 07:44:38

Tisztelt Szerző!

Melyik képen van a házi berkenye? A cikkben végig a madárberkenyéről szól. A házi berkenye emlegetése zavaró, mivel az egy kükön faj, s egészen más természetű.Röviden annyit, hogy kőkemény körte alakú termése van, s csak dércsípés után, szotyosodva fogyasztható. Készíthető belőle sok minden, de a jelzett okok miatt másképp. Egyébként magas cukortartalmú, tehát már csak emiatt is másképp kezelendő.
süti beállítások módosítása