Az egyik kedvenc fám a madárberkenye. Addig nem nyugszom, míg a kertünk előtt, az utcán nem lesz egy. Praktikus lenne oda is, mert viszonylag kistermetű faféleség. Bogyószerű narancsvörös termése 1 centiméter átmérőjű, fanyar és savanykás ízű. Virágjából tea készül, de erről majd tavasszal írok.
A gyümölcse kezdetben sárga, majd narancssárga, éretten korallpirossá válik.
Sok fajta berkenye él és virul hazánkban. A madárberkenye, a barkóca berkenye és a házi berkenye gyümölcsét régen csak-csak felhasználták, ma alig-alig. Sonnevend Imre a következőket írta: „A házi berkenye méltán elnyerhetné ma is Hazánkban a „legelfeledettebb fafaj” címet”.
A képen látható házi berkenye termése a legnagyobb, ezért ebből a leggazdaságosabb gyűjtögetni.
FIGYELEM! A vadon élő házi berkenyét Magyarországon törvény is védi, magyarán védett növény. Általánosan igaz, hogy bőven hagyjunk a madaraknak termést, nekik ez nem mellékes csemege!
Nézzük, mire jó a berkenye termése:
Először is, ne csak a hasunkra gondoljunk! Gyönyörű dekoráció készülhet a bogyókból, mint itt is látható:
A gyümölcse a galagonyához hasonló ízvilágú.
Kuriózum, a belőle készített pálinka. Még sosem kóstoltam, de remélem, ami késik, nem múlik.
A gyümölcse kezdetben sárga, majd narancssárga, éretten korallpirossá válik.
Hogyan gyűjtsük a madárberkenye termését?
A termést a fürtről le kell szedegetni, majd meg kell szárítani.
Mi van benne?
A termés C-vitamint, pektint és karotint tartalmaz.
Mire jó?
A madárberkenye bogyóit a népi gyógyászatban enyhe vizelethajtó hatása miatt alkalmazták, de a húgyutak fertőzése esetén is ajánlott. A frissen szedett gyümölcs vitaminokban gazdag, C-vitaminpótlásra használják. A népi gyógyászatban megszárított terméséből főzött teát a vesekőképződés megakadályozására is ajánlják.
A bogyók enyhe hashajtók, nagyobb adagokban hasmenést okoznak, de ki bír olyan nagy adagot begyűjteni, hogy az gondot okozhasson?
Jó hír, hogy a termések főzésekor a hashajtó hatásért felelős vegyület elbomlik, és a cserzőanyagok hasmenést gátló hatása kerül előtérbe.
Íme néhány kipróbálható recept a berkenye terméséből:
A házi berkenye gyorsan túlérik, és lepotyog a fáról.
Berkenye nyersen
A cukorban meghempergetjük, üvegekbe zárjuk. (A gyümölcs súlyának fele mennyiségű cukrot kíván.) Az üvegeket lekötjük és addig, míg a cukor el nem olvadt, illetve a gyümölcslevet nem enged, langyos helyen tároljuk. Az üvegeket időnként megrázogatjuk, majd amikor a gyümölcs és cukor összeállt, akkor felnyitjuk, tetejét tartósítószerrel megszórjuk, újra lezárjuk. Hűvös, száraz helyen tároljuk.
Berkenyelé
A berkenyét összezúzzuk, a kinyert levet 2 napon át pihentetjük, majd üvegekbe öntjük, lezárjuk. Fazékba rakjuk, s 20 percen át 80 °C-on hőkezelőjük. Tartósítószer kell hozzá! Kihűlés után hűvös helyen tároljuk.
Berkenyeszörp
A berkenyét vízzel felöntve puhára főzzük. Szitán áttörjük. A kapott léhez literenként 60 dkg cukrot és fél dkg citromsavat adunk és összefőzzük. Előmelegített üvegekbe töltjük, lezárjuk, a hőkezelés után hűvös helyen tároljuk.
Berkenyés pite
Robotgéppel összedolgozunk 3 egész tojást, fél deci olajat, 1 pohár cukrot, 2 pohár lisztet, 1 pohár tejet meg fél zacskó sütőport. Kiolajozott, kilisztezett tepsibe öntjük a masszát. Megszórjuk friss vagy eltett berkenyével, aztán sutty, be vele a sütőbe! 230 fokon 30 perc alatt el is készül. Mikor kissé kihűlt, megszórjuk porcukorral.
Berkenyedzsem
A gyümölcshéjban és a magházban levő természetes pektin a főzés majd az állás során kioldódik és besűríti a dzsemet, ezért nem szükséges külön zselésítő. A berkenyét kiválogatjuk és csak a teljesen épeket használjuk fel. Egy fazékba 3 kg cukrot, 1 liter vizet és fél liter fanyar vörös bort teszünk, s ezt sziruppá főzzük. Amikor megfőtt, 4 kg válogatott berkenyét teszünk bele, és addig főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Ekkor üvegekbe tesszük, és lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, majd hőkezeljük. Amikor kihűlt, hűvös helyen tároljuk.
Berkenyelekvár
A megtisztított, megmosott berkenyét fazékba tesszük, és felöntjük vízzel úgy, hogy az jól ellepje. Amikor megfőtt, áttörjük, és súlyának megfelelően, fele mennyiségben cukrot téve addig főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Ezután üvegekbe merjük, tetejére tartósítószert adunk, és kigőzöljük. A gyümölcshéjban és a magházban levő pektin besűríti a lekvárt, nem kell külön zselésítő, de érdemes egy hideg tányérra cseppentve, csepp-próbával megnézni, elég jól besűrűsödik-e, ha nem főzéssel tovább kell sűríteni.
Berkenyekocsonya
A berkenyét fazékba tesszük, és lassú melegítéssel addig hevítjük, míg minden levét kiadja. Sűrű szitán a levét átszűrjük, és minden literre 80 dkg cukrot számítva megfőzzük. Ez addig tartson, míg a lé kocsonyaszerűvé nem válik. ( Ez a berkenyében levő pektin műve.) Ekkor üvegekbe öntjük, s amikor kihűlt, lezárjuk. Lekvár módjára szárazdunsztban pihentetjük.
Tánczos Erzsébet írása
Forrás:
http://arykana.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=911263
http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/berkenye.html
http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/berkenye_madarberkenye/20