Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén 6.: a mezőtúri fazekasság

2013. április 15. - netfolk

dudi1.jpg

 

Mezőtúr, mely  a Nagykunság déli részén található, a 19. század végére az egyik legjelentősebb fazekas központtá fejlődött. Akkor a mezőtúri fazekasműhelyekben korongosok és virágozók (díszítő) százai dolgoztak. A mezőtúri edények a fazekasok és a kereskedők révén az ország minden zugába eljutottak.

Praktikusságuk, jó minőségük és esztétikus megjelenésük miatt igen kedveltek voltak, s azok ma is.

A mezőtúri fazekasság kivirágzásának természetesen megvoltak a gyökerei.

 

A mezőtúri fazekasság kezdetei:

Az „aranykor”előtt is Mezőtúr fazekasai már sok évszázada készítették a helybéli agyagból a portékáikat. Levéltári adatok és régészeti leletek bizonyítják, hogy a középkori Mezőtúron már korongoztak és égettek cserépedényt, voltak már égetőkatlanok. Ezek a  középkori kézművesek már céhes formában dolgozhattak.

feko.jpg

Ekkor még mázatlan. „feketekerámiák” készültek. Egyszerűen csak kaviccsal rajzolt vonalak, spirálok, körök, maximum stilizált növényi minták díszítették a kerámiákat. A nagyobb méretű edények falát rátétes abroncsokkal tették szebbé és erősebbé.

A 18. század végén a mezőtúri korsósok kiváltságlevelet kaptak, majd ez a „Céh Forma Társaság” a 19. században a kiváltságait meg is erősítette. Az Alföld legnagyobb  fazekas központja  lett.

 

 

 

 

A virágkor:

Mezőtúr ekkor már erős és jelentős város volt. Vására a debrecenivel vetekedett! A nagyállattartás meg a gabonatermesztés jelentős bevételt hozott a város lakóinak, elősegítette az iparos mesterségek jelenlétét. A fejlődő és polgárosodó nagykunsági ember igénye eltartotta az iparosokat Számos mészáros, hentes, csizmadia, szűcs, szabó, kádár, kerékgyártó dolgozott Mezőtúron, egyre több lett a fazekas is.

Ebben a pezsgő életű városban kimagasló szintre emelkedett a fazekasság.

Az első fontos lépés a mázas kerámia készítése volt. Ezt a technikát a mezőtúriak a Hódmezővásárhelyről Mezőtúrra költözött céhes társaktól tanulták meg.

A mázak előbb egyszerű zöld, barna, sárga színűek voltak, s némi írókás dísszel tették még különlegesebbé.

mezotur boros 0001.JPGA képen mezőtúri boros készlet látható.

Idővel a színek egyre erőteljesebbekké váltak, a díszítmények már virágos rétekre hasonlítottak, mivel a műhelyek tökéletesen elsajátították az új technikákat, az új anyagokkal való munkát.

A mezőtúri stílus, azaz a nagyöblű edény ekkor nyerték el végső formájukat, és ezek a jellemzők a mai napig megmaradtak.

 

Ehhez a fejlődéshez a technika mellett  kellett a megfelelő agyag is., Mezőtúron ( mint a legtöbb síkvidéken lévő fazekas központban) vörösre égő, nem tűzálló agyagot bányásztak.

 Ám a XIX. század vége felé az addig fehér mezőtúri mázas edény alapvetően változott meg!

A domináns szín a sárga lett, s nem véletlenül. Ez a színt „dudi sárga”, ezt  az Arad szomszédságában lévő Dud község bányájából szállított földfesték színétől nyerte el az edény.

 du1.jpg

A sárga alapra fekete írókás virágmintákat, növényi leveleket tettek, majd  zölddel, téglavörössel kékkel és fehérrel töltögették ki.

Ebben az időszakban még a három nemzeti szín szinte minden nagyobb edényen megtalálható volt.

 

A mezőtúriak legfontosabb edénytípusa a korsó volt. A fazekas szakembert a városban korsósnak is nevezik, hiszen minden műhely készítette a vizeskorsókat, aratókorsókat, csörgőkorsókat, a legmívesebb, legnagyobb szakmai tudást igénylő csárdáskorsókat. (Azt tartották, hogy ezeket a drága edényeket csak akkor veszik le a polcról amikor csárdást járnak, magyarán valamilyen ünnepi alkalommal.)

 me.jpg

Az 1890-es évek elején a sok kiváló mester közül emelkedett ki máig hatóan Badár Balázs fazekas - vagy ahogyan később nevezte magát: műfazekas.

 Ő előbb megtanulta a hagyományos kerámiakészítés technikáját, a túri formákat, díszítményeket, aztán kora művészeti irányzatainak megfelelően alkalmazta azokat.

Kiváló rajzkészsége és korongos tudása hamar megmutatkozott, és az elismerések nem is maradtak el: a királyi pár is vásárolt tőle, Párizsban, a nemzetközi kiállításon díszkerámia-kollekciójával hatalmas sikert aratott. Gyakorlatilag ő ismertette meg a mezőtúri kerámiát a világgal.

mezoturibad.JPG

 

A képen Badár Balázs kerámia látható.

Badár-kerámiát birtokolni rang volt. Több ezer kerámiája bizonyítja, hogy kivételes alkotó volt. Ám időközben  a mezőtúri fazekasműhelyek egy része bezárt, mert a gyáripari kerámia kiszorította a kézműipari kerámiát.

Az 1950-es években a Fazekas Szövetkezetben egyszerre készítették az álnépies gyári tömegárút, és a kézzel készülő, jó minőségű, valódi esztétikai értéket képviselő kerámiát.

 Mezőtúr fazekassága a múltból megörökölt hírnevét és a magyar kézművesség történetében elfoglalt jelentős helyét megőrizve ma is él. Az itt felhalmozódott tudás hordozói azok a műhelyek, ahol a helyben tanult mesterek dolgoznak, oktatnak.
A műhelyekben a jelenkori igényeknek megfelelő tárgyak készítése mellett komoly értékmentő munka is folyik: egy több száz év alatt kiforrott tárgykultúra emlékeit őrzik kiégetett kerámiában, technikai tudásban, szakmai hozzáértésben.

A mai alkotók nagy sikere, hogy 2009-ben a mezőtúri fazekasság a Szellemi Kulturális Örökség magyar nemzeti listájának része lett, ezzel is erősítve a városban ma is erős hagyománytiszteletet és a kézműves örökség védelmét.

 

 Az alábbi film a mezőtúri fazekasságot mutatja be.

 

 

A mezőtúri fazekasság történetét a Túri Fazekas Múzeum állandó kiállítása mutatja be, illetve a Badár Emlékház és Műhely a Badár-családnak állít emléket 1939-ben berendezett fazekasműhelyével, illetve a kerámiákat bemutató kiállítószobájával.

 

 

Forrás:

http://www.mezotur.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=23&Itemid=141&limitstart=3

 http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1815.html

 

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1815.html

http://www.museum.hu/museum/temporary_hu.php?IDT=4673&ID=459

http://www.mezotur.com/

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr555228035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása