Kányádi Sándor: Mi lennék?
részlet
Tavasszal somfa lennék
talpig aranyban állva,
biztatón mosolyognék
a zsendülő világra.
Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, tél végi sárga virágdísze miatt. (Kányádi Sándor: Somvirággal, kakukkfűvel című versét ki ne ismerné?)
A sombokor igénytelen, szinte mindent kibír, alig igényel gondozást, legfeljebb idősebb korában ritkítást.
Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas maggal bélelt gyümölcse éretten kellemes ízű és szépen díszítő növény.
A magyar somfák leghíresebbje a császlói 150 éves öreg somfa nemzeti ritkaság, hungarikum. Már 1953-ban javasolták védetté nyilvánítását, de csak 1989-ben vált védetté, de csak helyi védettséget kapott, tehát nem országos értékként tartják nyilván.
Hogyan gyűjtsük?
A somnak a termését régóta használják emberi táplálkozásra, amely augusztus-szeptember környékén érik.
Hatóanyagai:
Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.
Felhasználása:
Szeptembertől érdemes gyűjteni.
Lekvár, szörp, kompót, bor, pálinka főzhető belőle, aszalva is finom és egészséges.
Frissen igazi C-vitamin bomba.
Az éretlen termést sós vagy ecetes vízben köménymaggal szokás eltenni. Borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják. A somból méz és víz hozzáadásával kitűnő bor erjeszthető.
Érdekesség, hogy a gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.
Móra Ferencné immáron muzeális szakácskönyvében szerepel a som lekvár elkészítése. Íme az eredeti recept:
Hozzávalók:
1 kilogramm som, ugyanannyi cukor, késhegynyi szalicil
Elkészítése:
A somot megtisztítjuk, megmossuk, kimagvazzuk, megfőzzük, s szitán áttörjük, ugyanannyi cukorból jegeces szirupot készítünk, a gyümölcsöt beletesszük, 5 percig együtt forr, jól kikeverjük, és üvegbe rakva, kigőzöljük. Forrón öntjük az üvegbe és 1 napig állni hagyjuk, míg bebőrösödik, szalicilt teszünk rá és bekötözzük.
Sombefőtt:
Hozzávalók:1 kg som, 50 dkg cukor.
Elkészítése:A somot megmosva üvegbe rakjuk, jó édes szirupot öntünk rá és kigőzöljük.
Tánczos Erzsébet összeállítása
Forrás:
http://hu.scribd.com/doc/6687698/645/Som-bef%C5%91tt-4
http://www.kertpont.hu/index.php?menu=cikk&CId=983