Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Az ősz ajándéka a som termése

2012. november 14. - netfolk

somszep.jpg

 

   Kányádi Sándor: Mi lennék?

részlet

 

Tavasszal somfa lennék
talpig aranyban állva,
biztatón mosolyognék
a zsendülő világra.

 

hussomgrafika.jpgManapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, tél végi sárga virágdísze miatt. (Kányádi Sándor: Somvirággal, kakukkfűvel című versét ki ne ismerné?)

A sombokor igénytelen, szinte mindent kibír, alig igényel gondozást, legfeljebb idősebb korában ritkítást.

Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas maggal bélelt gyümölcse éretten kellemes ízű és szépen díszítő növény.

 som.jpg

A magyar somfák leghíresebbje a császlói 150 éves öreg somfa nemzeti ritkaság, hungarikum. Már 1953-ban javasolták védetté nyilvánítását, de csak 1989-ben vált védetté, de csak helyi védettséget kapott,  tehát nem országos értékként tartják nyilván.

Hogyan gyűjtsük?

A somnak a termését régóta használják emberi táplálkozásra, amely augusztus-szeptember környékén érik.

 Hatóanyagai:

Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.

Felhasználása:

Szeptembertől  érdemes gyűjteni.

Lekvár, szörp, kompót, bor, pálinka főzhető belőle, aszalva is finom és egészséges.

 Frissen  igazi C-vitamin bomba.  

Az éretlen termést sós vagy ecetes vízben köménymaggal szokás eltenni. Borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják. A somból méz és víz hozzáadásával kitűnő bor erjeszthető.

Érdekesség, hogy a  gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.

husossom.jpg

 

Móra Ferencné  immáron muzeális szakácskönyvében szerepel a som lekvár elkészítése. Íme az eredeti recept:

Hozzávalók:

 1 kilogramm som,  ugyanannyi cukor, késhegynyi szalicil 

Elkészítése:

A somot megtisztítjuk, megmossuk, kimagvazzuk, megfőzzük, s szitán áttörjük, ugyanannyi cukorból jegeces szirupot készítünk, a gyümölcsöt beletesszük, 5 percig együtt forr, jól kikeverjük, és üvegbe rakva, kigőzöljük. Forrón öntjük az üvegbe és 1 napig állni hagyjuk, míg bebőrösödik, szalicilt teszünk rá és bekötözzük.

husisom.jpg

Sombefőtt:

Hozzávalók:1 kg som, 50 dkg cukor.

Elkészítése:A somot megmosva üvegbe rakjuk, jó édes szirupot öntünk rá és kigőzöljük.

 

Tánczos Erzsébet összeállítása

 Forrás:

http://hu.scribd.com/doc/6687698/645/Som-bef%C5%91tt-4

 http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/R%C3%A9gi/M%C3%B3ra_Ferencn%C3%A9/Bef%C5%91ttek/Som-%C3%ADz

http://www.kertpont.hu/index.php?menu=cikk&CId=983

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr294897496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása