Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Sütőtök a jolly joker

2012. november 21. - netfolk

 

sulttok.jpg

Füstölög  a sütőtök!

Ég benne a sütőtök!

Az egy dolog, hogy zsenge koromban ilyen rímeket alkottam, de hogy ezt közzé is teszem! Ígérem, verseskötetem sem lesz...

tok.jpg

A sütőtök viszont megérdemel néhány sort:

Őshazájaként  Észak-Amerikát,  Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékét is  említik.  A texasi és a mexikói indiánok  is termesztették ültetvényeiken. Európába az első sütőtök magokat a spanyol hódítók hozták. Magyarországon a  legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári fajta. A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. Alacsony kalóriatartalma és édes íze a fogyókúrázók kedvencévé teszi.Hazánkban is  réges régen termelik.
A szó angol megfelelője „pumpkin”, amelynek gyökere a görög „pepon” (jelentése: nagy dinnye) kifejezés. Ezt a franciák „pompom”-á, majd az angolok „pumpion”-ná alakították, míg végül az amerikai gyarmatosítók honosították meg a mai „pumpkin” elnevezést. A magyar  tájnyelvi szavak is igen érdekesek: dinkatök, tamburatök, bosztán, olasztök, döblec- ezek mind a sütőtök népies megnevezései.

 

A sütőtök a kobakosok vagy tökfélék családjába tartozik, mint pl. a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye, uborka. A növénnyel kapcsolatos érdekességek, hogy 90%-a víz, létezik fehér, szürke, kék, piros és zöld színben is, illetve húsán és magján kívül virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít.

Télen az egyik legkedveltebb, könnyen hozzáférhető csemege városon és falun egyaránt a finom, omlós, édes sült tök.

Sütőtök fajták:

dutonagydobosi.jpgNagydobosi sütőtök


A nagydobosi sütőtök az első, államilag elismert, Magyarországon termesztésbe vont sütőtök fajta. Tömege 5-10 kg, külsőleg szürke héjú, vastag, narancssárga húsú, rövid, zömök kocsányú, 6-10 részben cikkelyezett. Ízvilága széles spektrumú: az édestől a parázsig terjed. Húsa kemény, minden tökös étel kiváló alapjául szolgál. Sütésre kifejezetten ajánlott, hiszen igazán finom sült tök a nagydobosi fajtából készíthető.


A nagydobosi sütőtök legegyszerűbb elkészítési módja a sütés. Egyben ez a minőségének legbiztosabb próbája. A jó sütőtök beltartalmi értékei a sütéssel érvényesülnek igazán, ugyanakkor hibái is lelepleződnek. A dolog fordítva is igaz, minden más elkészítési mód tompíthatja a hibákat, de a beltartalmi értéket is csorbítja. 

Az elkészítés a sütőtök kiválasztásával kezdődik. Kemény, vastag húsú, rövid, vastag, de száraz kocsányú tököt válasszunk. Szeletelt töknél vastag húsú, narancssárga színű, szintén kemény húsú darabokat keressünk. Az egész tököt kettő vagy nagyobb tök esetén négy darabba vágjuk, a magot, a belső részeit eltávolítjuk, kikaparjuk. Ha a tisztítás során a húsrész szálkásodik, szálakra bomlik, vagy a színe világos citromsárga, akkor rossz tököt választottunk, ezt ne süssük meg, használjuk más célra. A megtisztított tököt szeleteljük, arra ügyeljünk, hogy a szeletek 8 cm-nél ne legyenek szélesebbek. 

A régi falusi háztartásokban 5-8 cm széles félkörív szeleteket vágtak a tökből. A mi családunkban 5-8 cm-es kockákra daraboljuk. A felszeletelt sütőtököt tepsin, sütőlapon tesszük az előmelegített sütőbe, a darabok között minden oldalról legalább 3 cm távolságot hagyva. Egy normál sütőbe egy sütésre 2 kg-nál több nyers tököt ne tegyünk, mert a kiáramló pára miatt a töknek főtt jellege lesz. A tök sütési ideje 80-90 perc, a sütést 30 percig 220 fokon, majd 30 percig 200 fokon, a végén 20-30 percig 160 fokon végezzük. A hőfok növelésével a sütési idő csökkenthető, ennek az a következménye, hogy a sült tök külső héja a világossárga szín helyett enyhén égetett barna színt kap, esetleg feketére éghet, ha nem vigyázunk.

A tök akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható. A jó minőségű tökből a szakszerűen készített sült tök halványsárga színt kap, teljesen száraz, kenyérhéjszerű külső réteggel. A külső réteg alatt világosabb vagy sötétebb sárga, állaga szilárd, krémestől az omlósig változhat. A krémesek általában édesebbek, míg az omlósabb (parázs töknek is mondják) sokkal gazdagabb íz világgal rendelkezik.

 


rangetok.jpgOrange vagy kanadai  sütőtök


Az orange, más néven kanadai sütőtök tömege 2-4 kg, körte alakú, sima héjú, élénk narancssárga színű fajta. Íze megbízhatóan finom, jól tárolható, könnyen feldolgozható. Jó alapul szolgál levesek, saláták, ivólevek, főzelékek készítéséhez.

Története:

A háziasszonyok régebben kenyérsütő kemencében vagy búbosban, ma sokkal inkább a gáz- vagy villanytűzhely sütőjében készítik ezt a fölséges, ámde nyersanyagában valójában olcsó ételt, ami valamikor - a második világháborút követő szűkös esztendőkben - szinte néptápláléknak számított. És nem indokolatlanul, hiszen a tök sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz, szénhidráttartalma annyi, mint a burgonyáé.

A sütőtök jól tárolható termény. Csapadéktól és a nagyobb hidegtől védett helyen, szalma, széna vagy lekaszált fű között akár a szabadban is eltartható tavaszig. Egyébként fűtetlen, fagymentes kamra, pincelejáró, előszoba, veranda a legjobb tárolóhelye.

Tárolása:


A sütőtök viszonylag igénytelen zöldség, ha elég hideg helyen – pince, kamra – tudjuk tárolni, hónapokig is eláll. Ha egyszer felbontottuk, akkor becsomagolva a hűtőben még pár napig eláll. Szezonja szeptember és február közé tehető.

 073.JPG

Felhasználása:

A sütőtök magja pörkölve kellemes "ropogtatnivaló". Amikor még többet termeltek belőle, akkor a magjából ízletes étolajat is sajtoltak. Az olaj kinyerése után visszamaradt pogácsa a háziállatok értékes fehérjetakarmánya.

A salátákhoz nagyszerű, sötétzöld tökmagolaj nem csak vitamindús és tápláló, hanem gyógyító hatású is.

olajtök.jpg

 A hagyományos tökmag is sok, és az egészségünkre hasznos anyagokat tartalmaz. A héjnélküliekből, vagy más néven olajtökökből viszont  még annál is több  hasznos anyagot lehet kivonni, hasznosítani. Olajtartalma 3-4 x magasabb, a hagyományos tökmagénál. A tökmagolaj  igen gazdag telítetlen  (azaz  „jó”) zsírsavakban, vitaminokban.  

 

 

SŐT, mi magunk is készíthetünk sütőtökolajat!

 

 tökmagolaj-201x300.jpg

 

Nagyanyáink receptje így néz ki:  a magokat kiszedik  az olajtökből. Aztán  szikkadni, száradni hagyják. Amikor  a magok megszáradtak, kétszer átdarálják, majd a  darált masszát  némi forróvízzel összegyúrják. Így könnyebben kinyerhető belőle az olaj. A  randa  zöldes masszát  jókora  fazékba  kell tenni, majd folyamatos kevergetés mellett elpárologtatni  a trutyiból a hozzáadott vizet. EKKOR KELLEMESEN MEG IS PIRUL!

 

Ezután a masszát kipréselik , erre jó egy házi gyümölcsprés is. Az így kinyert  tökmagolaj vetekszik az olívaolajjal. (A visszamarad olajpogácsát még  csalikészítésre is használják a pecások.) A kipréselt olajat  állni kell hagyni, hogy leülepedjen,  aztán szűrni, és üvegekbe tenni. Mivel semmi nem odavaló anyagot, tartósítót, adalékanyagot sem tartalmaz,  érdemes sötét üvegben tárolni, hogy tovább elálljon. Figyelem, gyorsan avasodik,  többször kisebb mennyiséget készíteni jobban megéri.

 

tokolaj1

 

Gyógyító zöld olaj


Évezredek óta használják a tökmagolajat!

A népi gyógyászat szerint a tökmag olaja minden  bajra jó. 

Konkrétan:  segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívet, prosztataproblémáik megelőzésére, vagy a tüneteik enyhítésére is kiválóan alkalmas. E és F- vitamin tartalma miatt magzatvédő hatású. Antioxidánsai miatt erősíti az immunrendszert, de kozmetikumok összetevője is, öregedést késleltető hatása miatt. Omega-3 zsírsavat is tartalmaz - kutatások szerint a depresszióra is jó- a máj kiváló méregtelenítője, regenerálója - sebregeneráló és féregűző hatású. Na, mi maradt ki a testi lelki nyavalyák közül?

 

A sütőtök édes és sós ételeket is „ életre kelt”, a lehetséges receptek száma nagyjából annyi, mint Kína mai népessége.

Ezért csak   néhány gyöngyszem, mondhatni csepp a tengerből:.

Hogyan  érdemes tökmagot pirítani házilag?


Azt tartják, hogy a tökmag Isten zsebéből potyogott a földre és ennél egészségesebb dolog nem sok van a világon.
Az esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően a tökmag és a belőle nyert tökmagolaj vértisztító hatású. Fokozza a szervezet testi- és szellemi teljesítőképességét, valamint természetes E-vitamin tartalma miatt prosztatabetegségekre javasolt.

Pirított tökmag - na így:


Száraz serpenyőben, gyakori kevergetés mellett is megpirul.

A tökmagot helyezzük egy vékony falú, zománc nélküli edénybe, és fakanállal állandóan kevergetve, teljes lángon pirítsuk, amíg pattogni kezd.

Legfinomabb a frissen kiszedett tökmag, amit azonnal megpirítanak.
Téli estéken kiváló csemege. Mi régen úgy csináltuk, hogy kiszedtük a tökből, megmostuk, megszárítottuk. Aztán vékonyan elterítettük egy tepsiben, jól besóztuk, és forró sütőben párszor megkeverve megsütöttük.

 

 RECEPTEK MÉÉÉÉÉG:

 Legegyszerűbb mézes sütőtök :

 

Hozzávaló csupán a sütőtők  és némi méz

Így készül:

  1. A  sütőtököt megmossuk, kikanalazzuk a magját, aztán  feldaraboljuk. A tepsibe úgy teszünk , hogy azt előtte sütőpapírral kibéleljük. Lajos Mari mondása, hogy a sütőpapír a legjobb barátunk, hát a tapasztalat szól belőle ilyenkor is.
  2. Elhelyezzük a sütőlapon a tökdarabkákat , és megcsurgatjuk őket mézzel.  Jól előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tökdarabkák megpuhulnak, illetve a méz szépen  ráolvad, de figyelem! Oda ne égjen!


A sütőtököt a kicsi babák egyik első és igen kedvelt eledele..
 A tököt legtöbbször első lépésként megsütjük, és aztán a pürével készítünk valami finomat (sütemény, leves, bébiétel). Sütve ugyanis jobban  érvényesül édeskés íze mint főve.

 

 

Egyszerű sütőtökpüré babáknak :

Semmivel nem kell ízesíteni, csak  pároljuk, nagyobbacskáknak sütjük. Cukor, méz babáknak pláne nem kell! Jól fagyasztható, igazi elsősegély lehet egy-egy lefagyasztott adag!

 

Sütőtök lekvár:

Hozzávalók:

 Jókora sütőtök
2 dzsemfix
citrom ízlés szerint
2 nagy vaníliarúd
úgy 50 dkg cukor
pár evőkanál vaníliás cukor
hitetleneknek és biztonságra törekvőknek picike tartósítószer, de ez nem muszáj ( SŐT).

A tököt nagyobb darabokra vágott állapotban hagyjuk megsülni. Legyen puha! Ha megpuhult, kikaparjuk a belsejét, és egy nagy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a dzsemfixeket, és a citromok levét.  A vaníliarudat hosszában felhasítunk, kikaparjuk a magot, és  a héjjal együtt ezt is a tökhöz tesszük.  Aztán nagy lángon felforraljuk, de ekor már mellette kell állni, és kevergetni kell!. Kóstolgassuk, és ha kell teszünk még hozzá édeset vagy savanykásat.   A vaníliarúd eltávolítását követően pürésítsük , s tegyük bele a nátrium-benzoátot, és keverjük is össze.. Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejrefordítjuk, majd dunsztba tesszük pár napra.

Sütőtök ital :

 Hozzávalók:

megsült sütőtök
tej

tejszín
barnacukor vagy méz
csipet gyömbér
fahéj

Elkészítés:

A tök megsült húsát pépesítjük a szokásos módon, barnacukrot vagy kevés mézet  kap a tök, gyömbérrel fűszerezem, tejjel és tejszínnel felöntve  összemixelem..
Tetejét őrölt fahéjjal illatosítom. Ennyi!

 

Sütőtökös pite:

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

 Tészta:

 

 10 dkg darált háztartási keksz

 

  10 dkg darált dió

 

  3 tojásfehérje

 

  12 dkg cukor

 

 

 

 Krém:

 

  kb. 1 kg sütőtök

 

  2 dl cukor

 

  2 tojás

 

  só

 

  fahéj

 

  szegfűszeg

 

  3 cl almalé

 

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, felkockázzuk, és megsütjük, majd turmixoljuk.
A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, és mielőtt teljesen kemény  lenne, a cukrot is belekeverjük. A kekszet és a diót hozzáadjuk, és egy 26 cm-es, morzsával behintett formába kenjük. Sütőben nagy lánggal (200-220 fok) 15 percig elősütjük. Ezalatt a 2 tojást és a cukrot kikeverjük, hozzáadjuk a fűszereket, majd a sütőtökpürét és az almalét . Az elősütött tésztára öntjük, majd 170 fokon 45 percig sütjük.

 

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/sutotok-tokmag.html

http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/januar/sutotok.html

http://kertesz.blog.hu/tags/s%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k_gondoz%C3%A1sa

http://www.sokszinuvidek.hu/otthon-keszult/763-Lecsurg%C3%B3-magyar-arany-t%C3%B6kmagolaj-egyszer%C5%B1enhttp://www.sokszinuvidek.hu/otthon-keszult/763-Lecsurg%C3%B3-magyar-arany-t%C3%B6kmagolaj-egyszer%C5%B1en

http://szaknaturolaj.hu/tokmagolaj/

http://tokmagolaj.eu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr354901159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása