Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Pünkösdi népszokások: hesspávázás

2013. május 06. - netfolk

Kedves Olvasóm!

Ha szereted a netfolk bejegyzéseit, hívj meg egy kávéra, he teheted...

Átvitt értelemben persze.

A netfolk blogot évek óta saját, és talán mások örömére is írom. Most eljött az idő, hogy az olvasó közösséghez forduljak, hogy a blogot a már megszokott színvonalon tudjam a jövőben is írni. Ebben segít, ha havonta egy kávé árával támogatod a blogot. Ezt megteheted ide kattintva: https://www.patreon.com/netfolk

Köszönöm.



hespavazok 2.jpg

Pünkösd ünnepét a húsvét után az ötvenedik napon tartjuk, görög nevének (pentékoszté) a jelentése is ötven, a magyar pünkösd szó ebből származik. Hagyományosan a húsvéthoz hasonlóan egész héten át tartó ünnep.
A bérmálás szentségét pünkösd ünnepétől kezdve szokás kiszolgáltatni a római katolikus egyházban. Az ünnepről május hónapot pünkösd havának is nevezik.

Számos népszokás kötődik a pünkösdhöz.


Ilyen a pünkösdi királyválasztás, a pünkösdi királynéjárás, a törökbasázás, a tavaszköszöntés, a borzakirály, a rabjárás és még jó néhány. Ezek között vannak átfedések, tájegységenkénti különbségek.
A májusfát ekkor táncolják körbe, majd döntik ki.

A legnépszerűbb pünkösdi szokásról, a pünkösdi királyválasztásról itt írtam bővebben:

http://netfolk.blog.hu/2013/05/06/punkosdi_kiraly_valasztas

 

Hesspávázás:

  Udvarhelyszéken, Sóvidéken ma is élő gyermekek által gyakorolt pünkösdi szokás a hesspávázás, bár a XX. század elején hesspávázni még a nagylányok jártak.

Napjainkban a szereplők egy-hat osztályos leánykák. Egy-egy csoportba öt-nyolc lány szerepel, és egy ugyanolyan korú fiú a király. A legkisebbiket maguk közül királynénak választják. Régebben a királyon és királynén kívül választottak koszorúslányt vagy kisnyoszolyót. A többiek, akik a zászlókat viszik, a „ludak". Legfontosabb feltétel, hogy a szereplők mind jó énekesek és bátor fellépésűek legyenek. A királynak nem kötelező énekelnie, mert neki más feladata van: ő gyűjti össze a pénzadományt és köszöni meg a kapott pénzt.

hess.jpg
Udvarhelyszéken ma is élő pünkösdi szokás. A 10-12 éves gyerekek választanak maguk közül egy királyt, egy királynét, egy királyleányt, nyoszolyólányokat, a többiek a zászlóvivők lesznek. Ez a hesspávázó csapat kora reggel énekelve elindul (élen a királlyal, a királynéval és a királylánnyal) bejárni a falut.

A hesspávázók manapság egy-egy osztály tanulói, jó előre összebeszélnek: megszervezik a csoportot és énekpróbát tartanak. A kijelölt időben összegyűlnek valamelyikük házánál, ahonnan indulnak bejárni a falut. A kellékek előállításában a szülők is segítenek. A királynak koronát, vagy cukorsüveg alakú csákót készítenek, a lányoknak fehér virágkoszorút vagy pártát készítenek. Valamennyien népviseletbe öltöznek. A ludak rúdra kötött szőttes törülközőt vagy szervétet visznek zászlóként. A csapat a kora reggeli órákban indul vasárnap és énekelve bejárják az egész falut. Manapság addig járnak, míg bírják hanggal, s míg bírja a lábuk; régebb csak az első harangszóig illett hesspávázni. A menet élén a király halad, bal oldalán a királynő, mögöttük a koszorúslány, utánuk két sorban a zászlósok. Menet közben a következő éneket énekelik: 

„Hess páva, hess páva
Királynő pávája    
Ha én páva volnék,
Jó reggel felkelnék.

Jó reggel felkelnék,
Folyóvízre mennék
Folyóvízre mennék,
Folyóvizet innék.

Szárnyam csattogtatnám
Szép tollam hullatnám.

Szép leányt fölszedném
Bokrétába kötném
Az ő kedvesének
Kalapjába tenném.

Ludaim, ludaim,
Tizenketten vagytok
Mind a tizenketten
Hófehérek vagytok.

Kettő köztük barna
A harmadik az anyja
Hat a negyediknek
Mi legyen a neve?

Kihajtottam ludam
Szentgyörgy közepébe
Elküldtem uramat
Hajtsa haza ludam.

Gyere haza ludam
Maradj oda, uram,
Ne maradjon szegény
Mert jó pipás legény
.
Jó lesz komondónak 
Kemencedugónak 
Hess páva, hess páva,
Királyné pávája.

A pünkösdi rózsa
Kihajlott az útra 
Gyere be Viola 
Szakassz egyet róla.

Én már szakasztottam,
El is hervasztottam 
De még szakasztanék
Ha jóra találnék.

Ha jóra, ha szépre,
Régi szeretőmre, 
Hess páva, hess páva 
Királyné pávája." 
 
 
Hallgassuk meg egy kevésbe ismert dallamvariációban:



 

    A hesspávázók énekének hallatára régebb minden háznál kinyíltak az ablakok és a kiskapuk. A felnőttek az utcára tódultak, magukhoz hívták a királyt és átadták pénzadományukat. A király az adományt mindenkinek megköszönte: 
" Köszönöm hálásan, hogy, így ellátának, 
  Hogy üres marékkal el nem bocsátának."


    Az összeget a végén elosztják egyformán egymás között. Közös játékkal zárták a napot. A játék eredetére több magyarázat van. Legelterjedtebb az, hogy a hesspávázás a sójoggal volt kapcsolatban. A szájhagyomány szerint a sófalviak sójogi panaszukkal Mária Terézia császárnőhöz fordultak, aki fogadására és jóindulatának megnyerésére öltöztették a gyerekeket hesspávázóknak. A játéknak régen párosító funkciója is volt, ez napjainkban megszűnt, a gyerekek már csak megszokásból járnak hesspávázni, de ez nagy élményt jelent számukra.

A hesspávázás Udvarhely megyében, Sóvidéken pünkösdkor ma is élő pünkösdi népszokás. 10-12 éves leánykák és különböző korú fiúk választanak maguk közül egy királyt, egy királynét, egy királyleányt és nyoszolyólányokat, a többiek pedig a zászlóvivők, a "ludak". A hesspávázó csapat a kora reggeli órákban indul - Alsósófalván vasárnap, Parajdon hétfőn - , és énekelve bejárja az egész falut. A menet élén halad a király és a királyné halad. Alsósófalván közöttük megy a királylány, utánuk két sorban a zászlósok. Énekelve járják végig a falut. A kapott adományokat egymás között elosztják.

 Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/neprajz-unnepek-es-nepszokasok/punkosdi-nepszokasok-1/hesspavazas

http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=3158

http://alsosofalva.blogspot.hu/2011/08/hesspavazas.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fels%C5%91s%C3%B3falva

http://hungarotheka.hu/szokasok/tavasz/102-punkosd.html

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr595246451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása