Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

 „Rings in Water” (Vízgyűrűk) - nemzetközi kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban

2019. március 24. - netfolk

 

meg_1.jpg„Rings in Water” (Vízgyűrűk) címmel   2000 óta kétévente hirdet pályázatot  a Szlovákiai Népművészeti Központ az Úluv.

Kezdetben nyolc ország részvételével indult az Európai Kézművesek és Iparművészek Föderációjának kezdeményezése. Szlovákia vállalta a folytatást, s a most látható  nemzetközi formatervezési kiállítása  V4-ek  alkotóinak munkáit mutatja be. A Pozsonyi Népművészeti Központ által meghirdetett verseny célja az, hogy ösztönözze a népművészetben és a népi kézművességben gyökerező modern használati tárgyak megalkotását.  Ugyanakkor a  határontúli együttműködés és kreatív partnerség támogatására is cél, melyet  a hagyományos mesterségekre és népművészeti gyártásra koncentrálva a tervezők, művészek és kézművesek közti összhang megteremtésével érnek el.

2_6.jpg

A szlovák központnak Magyarországon a MOME és a Hagyományok Háza a partnere. S a Hagyományok Háza múzeuma a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, mely az impozáns vándorkiállítás  magyarországi színhelye. A kiállítás május 18-ig látható  Budapesten.

 

A néprajzosokból, művészettörténészekből és ismert formatervezőkből álló zsűri kézművesek, dizájnerek és művészeti iskolák alkotásait ítéli meg aszerint, hogy mennyire érzékeltetik az eredetet, a forrást, és mennyire képviselnek technikai és esztétikai minőséget.

 

 A pályázat célja a hagyományos kézművesség és népművészetből inspirálódó design  kialakításának elősegítése.

 

 

A  nemzetközi versenyre beérkezett legjobb alkotásokat vándorkiállítás hozta Pozsonyból Budapestre, tőlünk Varsóba, majd Brünnbe utazik.

Tíz évvel ezelőtt nyolc országgal indult az Európai Kézművesek és Iparművészek Föderációjának kezdeményezése, amelyet Szlovákia folytatott, s ez a most látható művészeti seregszemle a   V4-ek  alkotóinak munkáit mutatja be.

3_4.jpg

A versenyzők olyan  iparművészeti, tervezői és művészi kézműves alkotásokkal neveztek, melyeket  a helyi, regionális és nemzeti hagyományok ihlettek.  A legjobb alkotások  egy nemzetközi utazókiállításon vesznek részt, mely jelenleg Budapesten  a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában tekinthető meg  „Rings in Water” (Vízgyűrűk) címmel.

Mgr. Dana Kľučárová, az ÚĽUV vezérigazgatója megnyitójában köszönetet mondott Kelemen Lászlónak, a Hagyományok Háza főigazgatójának, hogy ilyen méltó helyet kapott a kiállítás.

Maria Tomová főkurátor  elmondta, hogy a kiállítás anyagának kiválasztása igen nehéz, összetett feladat volt, ugyanis  214 egyéni jelentkező 571 termékét zsűrizték.  

 

Szemléletbeli különbségekből is eredő heves szakmai viták övezték a zsűri munkáját, de Maria Tomová  hangsúlyozta, hogy a kiállítás anyagával sikerül bemutatni a részt vevő országok jellegzetességeit, valamint azt is, hogy  a hagyományostól a ma is használható tárgyakig hogyan lehet eljutni. A  bemutatásra került alkotások között van  többek között ruha, viselet-kiegészítő, étkészlet, lámpa, ajándéktárgy. A tárgyak „ ihletője”   a hagyományos kézművesség és népművészet, anyagukban  és elkészítésüket tekintve  is a helyi és nemzeti hagyományokra alapoztak az alkotók.

ru.jpg

 

Magyarországról tizenhárom alkotó jelentkezett a nemzetközi megmérettetésre. A  nemzetközi zsűri többüket beválogatta a legjobb alkotásokból  létrehozott vándorkiállítás anyagába. A kiállító művészek közül  a hazánkat képviselő Mosonyi Éva tojásíró és Szente Krisztina fazekas  is díjazott lett.

szente.jpg

Maria Tomová megnyitó beszédében mindket alkotó munkáját kiemelte és külön méltatta.

m_5.jpg

mos.jpg

 

 

 mosonyicsoda.jpg

 

Az iparművészeti kiállításon a magyar alkotók mellett bemutatkoznak cseh, lengyel és szlovák kézművesek, designerek és művészeti képzőintézmények növendékei.

A kiállítás magyar kurátora,  a nemzetközi  zsűri  magyar tagja Illés Vanda művészettörténész, a  Hagyományok Háza munkatársa.

A díjazott munkákat itt megtekinthetik : http://www.uluv.sk/domain/flox/files/kruhy-na-vode/2018/vysledky-sutaze-2018.pdf

 

 

A képek forrása: http://www.uluv.sk/domain/flox/files/kruhy-na-vode/2018/vysledky-sutaze-2018.pdf

illetve  a 2., 3., 5., 6. kép Bereczné Lázár Nóra fényképe

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr3514713455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása