Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Méhbalzsam a méhek, lepkék kedvence

2019. augusztus 21. - netfolk

mehbest.jpg

 

Manapság sok szó esik arról, hogy mennyire fontos nekünk a méhek munkája. Sokat tehetünl értük, ha kertünkben vagy a balkonon illatos virágokkal várjuk őket. Egyik kedvencük a méhbalzsam, mely  Észak-Amerikában őshonos évelő növény. Habár ma már Európában is sok helyen, így hazánkban is virít.  Én Moldvában, a természetben  saját szememmel láttam. Ahol virágot bont, ott ünnep van a repülő rovaroknak. Csodás színe mellett kellemes illata is vonzóvá teszi.

 Számtalan  neve van, például  nevezik úgy, hogy  ápolka, vörös méhbalzsam és az indián csalán A bergamott nevet a bergamottnarancshoz való hasonlósága miatt kapta.. A bíbor méhbalzsam (Monarda didyma) a nevét értehetően a  vörös  virágairól kapta, sőt, még levelének erezete is piros.  Manapság rózsaszín, narancs vagy fehér színben is hozzájuthatunk, de szerintem az eredeti vörös a legpompázatosabb.

narameh.jpg

 

Nevét  egy bizonyos Nicolas Monardesnak köszönheti , a  spanyol fizikus, botanikus és az amerikai növényvilágot kutatta a XVI. században.

mehdok.jpg

Különleges virágai bozontosak, leggyakrabban élénkpirosak, habár újabban fehér, rózsaszín és lila színben is gyakori. Akár másfél méter magasra is megnő, és ugyanilyen szélesre terjeszkedik. Ez a csoportosan növő virág szereti a bőséges napsugárzást. Bár árnyékban is megél, de  ott kisebbre nő, és a virágai is kisebbek lesznek. 

 

Hogyan használjuk, mire jó?

 

A méhbalzsam  gyógynövény: a szárított leveleiből teát készítenek. Régebben gyulladások és fertőzések kezelésére itták. A növény leveleit olyan hideg italok készítéséhez is használják, mint a puncs, és a limonádé. Citrom és kakukkfű jellegű aromája  a konyhában is kedveltté teszi.  A gyógyhatású tea mellett az olaját illatszerek készítéséhez használják. Vonzza a repülő rovarokat, élettel teli  lesz tőle a kertednek.

 

A méhbalzsam elősegíti az emésztést, illetve csökkenti a gyomorpanaszokat. A gyógynövény hurutoldó és görcsoldó hatásokkal rendelkezik.

A sok csereanyag miatt alkalmas sebek fertőtlenítésére.

Ehető növény: virágaival salátákat dekorálnak, illetve salátákat is készítenek, hiszen nem csupán ehetők a növénynek ezen részei is, hanem nagyon finomak is. A gyógynövény leveleivel limonádét, hideg, hűsítő italokat és puncsokat ízesítenek, de zöldfűszerként is használhatjuk azokat, hiszen kellemes, citromos, fűszeres aromával rendelkeznek.

A méhbalzsammal megfázásos betegségeket gyógyítottak, de bőrsérüléseket is borogattak vele. A bíbor méhbalzsamot szájvizek és parfümök készítése során is felhasználják.

A gyógynövény szárazságtűrő, napfénykedvelő,  de mégis. nyirkos talajon szebben fejlődik és több virággal hálálja meg kedvére való helyét.  Egész nyáron, s még tovább is virágzik, a repülő rovarok nagy örömére. Tőosztással és dugványozással szaporítható.

A méhbalzsam könnyen nevelhető. Jól bírja a tűző napot, kifejezetten szereti azt, ezért napos virágágyásokba kiváló választás.

A jó vízáteresztő talajt kedveli. Régóta alkalmazzák gyulladások és fertőzések kezelésére, szárított leveleiből és virágából készített teája emésztést serkentő, meghűlés tüneteit enyhítő tea alapanyaga. Fertőtlenítő hatása miatt teája pattanásos bőrre is alkalmazható. A növény leveleivel hideg italokat, például limonádét ízesítenek. Kakukkfüves, citromos aromája miatt a konyhában kedvelt zöldfűszer. Olaját illatszerekben használják, magjaival ételeket ízesítenek.

 Mégis, a leghasznosabb a szemnek: nézni a zöld mezőben vagy a kertben.

meh.jpg

 

Tánczos Erzsébet írása

 

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Monarda_didyma

https://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/monarda-dydima-mehbalzsam/3349/https://hobbikert.hu/magazin/mehbalzsam-vagy-apolka-borod-sebet-apolja.html

https://gyogyszernelkul.com/kiskertunk-kiralynoje-eteleink-izesitoje-es-egeszsegunk-vedelmezoje-bibor-mehbalzsam/

https://www.tuja.hu/indian-csalan.html

https://citygreen.hu/mehbalzsam-monarda-gondozasa/

https://www.natursziget.com/nyiltter/20100726-a-csodas-mehbalzsam

https://kertember.cafeblog.hu/2019/05/26/monarda-mehbalzsam/

http://rolvisa.blogspot.com/2018/06/apolka-sokoldalu-virag.html

https://www.highcountrygardens.com/perennial-plants/monarda/monarda-fireball

https://it.wikipedia.org/wiki/Monarda

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr1615018608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása