Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Mezei zsurló - a dinoszauruszok tanúja az ősi súroló

2019. július 23. - netfolk

 

zsurloenglish.jpg

Először   epebajom miatt találkoztam a zsurlóval. Aztán rájöttem, hogy még nagyon sok mástípusú   gond esetén is segít.

zsurlojo.jpg

A zsurló egyidős a dinoszauruszokkal.

A zsurlók ősi növények, legtöbb fajuk már kihalt, a maiak rokonai a karbonkori őserdőt alkotó zsurlófáknak. Már az ókorban is, igen, az antik volág  ismerte és alkalmazta a zsurlót vizelethajtó és vérzéscsillapító szerként. Epe- és májbántalmak elleni teakeverékek gyakori alkotórésze volt és az ma is. A növény a benne lévő kovasav miatt kemény és érdes tapintású,  de emiatt használták anno  edények tisztítására, súrolására, aminek magyar nevét is köszönheti.

Többezer éve nő a bolygón, mégis kevesen ismerik gyógyhatásait: erősítő, vizelethajtó, erős menstruáció és izzadás elleni szerként is segíthet.

A  mezei zsurló – igen meglepő  :) – a zsurlófélék családjába tartozik. Nyirkos vidékek jellegzetes növénye:  különös levelei üreges szára egyedi külsőt ad a zsurlónak.

 

GYŰJTÉSE: A mezei zsurló fiatal hajtását használják gyógyászati célra,  ezeket  nyáron gyűjthetjük. Ekkor szárát a talajtól úgy 5 cm-re vágjuk le.

Mire jó?

Vértisztító kúrák része , vizelethajtóként vesemedence gyulladás esetén és hólyagbántalmaknál is használják. Vérzéscsillapító, orrvérzések kezelésére  sikerrel használható. A népi gyógyászatban köhögés ellen is alkalmazzák. Jó reuma és köszvény ellen is. Gyenge köröm és hajhullás esetében is segít ásványi anyag tartalma miatt.  Meggyorsítja a sebgyógyulást.  Fogíny-, szájüregi- és torokgyulladásnál gargarizátuma hatékonyan segít. Epe teáknak is alkotóeleme.

A népi gyógyászatban  teherbeesés elősegítésére használták: a gyermekre vágyó nők zsurlóval tömött párnán aludtak, hogy minél előbb teherbe essenek. Bár ez irányú hatásairól nem olvastam, de bizonyos, hogy a zsurlótea  sok mindenre jó.

 

Ásványi anyagokkal  a  szépségért 

A zsurlóban bőven van szilícium, mely a körmök, a haj és a csontok fontos építőköve. Ezért napi  két csésze zsurlótea erősítheti a törékeny körmöket és a hajat, de csontritkulás, köszvény és reuma ellen is segíthet. Ha a túlzott izzadás a gond, akkor a zsurlótea akár belsőleg, akár külsőleg alkalmazva segít a bajon. Bőr- és körömágy-gyulladások, szőrtüszőgyulladás esetén is jó szolgálatot tesz a zsurlóteás borogatás.

 zsurlo.jpg

Elkészítés

Egy csapott evőkanál  teafüvet egy pohárnyi  vízben 2 percig kell főzni, majd leszűrni. 

zsurlowiki.jpg

 Ezt a teát reggel, éhgyomorra, ízesítés nélkül jó inni.

Veseproblémákra, húgyúti gyulladás gyógyítására jó inni. Ez a kúra  maximum 6 hét lehet, utána egy 4 hetes szünetet kell tartani,  ezután újra lehet kezdeni fogyasztását.

Máj- és epebántalmakra magában ne használjuk, de ilyen jellegű keverékeknek gyakori alkotóeleme. 

Vérzéscsillapításra, köszvényre, reumára is jó.

 

Mikor kerüljük?

Terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott. Szívelégtelenségben szenvedőknek, szív- és veseelégtelenségből adódó ödémáknál a fogyasztása nem ajánlott.

 

Ülőfürdőhöz is jó:

Bár gyógyteaként is hatásos, különböző vese- vagy hólyagbántalmaknál a zsurló ülőfürdőként is megállja a helyét: 100 grammnyi zsurlót áztass be egy éjszakára hideg vízbe, majd szűrd le, és add a forró fürdővízhez. Húsz percig áztasd magad benne, majd óvatosan itasd le magadról a vizet, és takarózz be melegen egy órára.

 

 

Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://www.mariatrebenpatikaja.hu/gyogynovenyek/mezei-zsurlo--equisetum-arvense-23.html

https://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/zsurlo_mezei/4

https://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/mezei-zsurlo

https://www.life.hu/ez-zsir/20130619-hasznos-gyogynovenyek-a-fogyokuraban-mezei-zsurlo.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mezei_zsurl%C3%B3

https://homeguides.sfgate.com/horsetail-plant-care-41513.html

https://simple.wikipedia.org/wiki/Horsetail

https://arnoldzwicky.org/2017/02/19/horsetails/

https://www.rebusmarket.com/equisetum-arvense-094-am124.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr7914977488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása