Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Életre kelt nemezek – Balla Gemma kiállítása Sashalmon

2018. január 26. - netfolk

gemmanagykor.jpg

Balla Gemma Magyar Kézműves Remek-díjas nemezkészítő kiállításán az élet megnyilvánulásait láthatjuk. Ahogy a  cím is sugallja: életre kel a nemez, hiszen a  nemezelés ősi, hagyományos technikáját napjaink gondolataival ötvözi az alkotó. Így az ősi és a modern egyszerre, harmóniában van jelen.

Gemma kiállításokon mutatja be alkotásait,  művészetének színvonalát minősítései is bizonyítják, a kiállított alkotások mind népi iparművészeti zsűri számos, Páva védjegyes munkák, az ecoprint selyemsálakat  az Iparművészeti Lektorátus zsűrizte.

A kiállított kis fekete ruhán különféle cserélhető nemezbetétekkel, mellénnyel, táskával - a fejér megyei hímzésminta rajzolata köszön vissza. Visszaköszön a múlt, a szülői ház, a meghatározó gyermekkori emlékek.

A fehér selyem-nemez stólán felsejlik a komádi fehérhímzés mintája.

A Magyar Kézműves Remek díjas nagy kerek takarók térben és időben távolra mutat.  Ezek a kazak motívumok a kerek világot jelenítik meg a pozitív-negatív egységeként.

A két kicsi kerek nemezen házoromzat minta sötét-világos minták rajzolatában a megtalált, megteremtett egyensúly és harmónia jelenik meg. A körkompozíció a teljesség, a tökéletesség, a körforgás, ami Balla Gemma egész életére és munkásságára jellemző.

A motívumok is, a kompozíciók is ívesek, láthatóan a kerek forma közel áll hozzá.

Plüssmackótól (mely a Baba- és mackóversenyen nyertese lett) a selyemsálakig a kiállított tárgyakban közös a természetes anyag, a megfogalmazásban pedig a szépség,  derű és harmónia.

A megnyitón Bükkfalvyné Kocsis Beáta énekében gyönyörködhettünk, Orient Enikő textilművész nyitotta meg a tárlatot. Mivel a magyar kultúra napján nyílt a kiállítás, az ünnepségen közösen elénekeltük a Himnuszt.

A kiállítás Budapesten a  XVI. Havashalom u. 41-43. Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási idejében: Hétfő 13,00-17,30, Szerda: 8,00-16,00 és Péntek 8,00-12,00  február 8-ig látogatható.

 Tárlatvezetéssel egybekötött zárórendezvény február 5-én hétfőn, 16,30-kor lesz, igen érdemes ott lenni, és az alkotóval megszemlélni a sok szépséget. talán a műhelytitkokból is elleshetünk valamit...

 

Beszélgetésem Balla gemmával itt olvasható: http://netfolk.blog.hu/2017/04/12/balla_gemma_nemezkeszito_elmeseli_szamara_mitol_kerek_a_vilag

 

Tánczos Erzsébet beszámolója

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr7113605339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása