Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Úrnapján ha szép az idő, az a bő termés előjele!

2013. május 28. - netfolk

PÜNKR.jpg

Úrnapja a pünkösd utáni második hét csütörtökje, teljes nevén az Úr Testének és Vérének ünnepe.

 Az Oltáriszentség kötelező ünnepévé  a XIII. században tette IV. Orbán pápa. Ő  a pünkösd nyolcadát követő első csütörtöki napban  jelölte meg a helyét.

Jósló, varázsló hiedelmek is fűződtek az úrnaphoz:

Régen ekkor nem hajtották ki az állatokat, a mezőn sem  volt szabad dolgozni. A hiedelem szerint az úrnapkor sütött kenyér kővé válna, úgyhogy nem is próbálkoztak ilyenkor a kenyérsütéssel!

bread.jpg

Az ünnep és a hozzá kapcsolódó körmenet  elterjedésével szokásba jött az oltáriszentség körülhordozása.

1280px-Körmenet12.jpg

 

Ceglédberceli körmenet:

 

Ennek  a népi hitvilág a gonoszt, a betegséget, a természeti csapásokat elűző erőt tulajdonított. Német eredetű az a szokás, hogy amerre a körmenet haladt, négy oltárt állítottak fel. Az oltárok fölé sátrakat emeltek.  Ezeket növényekkel díszítették. Az asszonyok őrizték a felvirágzott úrnapi sátrakat, nehogy a virágokból más falubeli lányos anya elvigyen! Azért volt a szigorú őrködés, mert azzal elvinné a helybéli lányok szerencséjét, konkrétan a másik falu lányai mennének előbb férjhez. 

Úrnapi sátor 1991-ben, Ifj. Lele József felvétele.

Az úrnapi sátrakat zöld gallyakkal, virágokkal díszítették,  a földre pedig virágokat, illatos kakukkfüvet hintettek. Szép  gesztus, hogy Mendén például az evangélikusok pünkösdi templomdíszítéséhez a katolikusok is rendre adnak virágot, amit aztán  Úr napján az evangélikusok viszonoznak.

kakukkfujo.jpgA képen kakukkfű látható.

Ennek jelentése van! Ezeket mint szentelt növényeket mágikus célra használtak a földművelésben, állattartásban, ember és állat gyógyítására.

A néphit a  zöld ágakhoz és az elhintett  növényekhez hiedelmeket fűzött. Nézzünk néhányat:

A  körmenetről hazavitt gallyakat a ház négy sarkába tűzték, hogy ne érje villámcsapás, esetleg  az istálló fölé dugták, hogy az állatokon Isten áldása legyen. Székelyföldön az úrnapi virágot a káposzta közé tették a hernyók " támadása" ellen.  . Az e napon tartott körmeneteknél  úrnapi sátrakat készítettek az oltárok fölé a falu különböző pontjain, újabban csak a templom körül.

Volt, ahol az úrnapi koszorút az istállóba tették, hogy az állatok egészségesek maradjanak. Úrnapi sással füstölték meg a rúgós tehenet. Több helyen úgy tartották, hogy az úrnapi kakukkfűvel kell a tejesköcsögöket kimosni, hogy el ne lehessen vinni  a tehén hasznát, néhol ugyanezért  a tehén tőgyét füstölték a  szentelménnyel.

Embergyógyításra így használták a szentelményeket:

 Az úrnapi kakukkfűből főztek teát köhögés ellen - a kakukkfű különben is igen jó köhögésre. A beteg gyermek fürdőjébe tettek az úrnapjakor hazavitt  ( megszárított) virágokból, de a lábfájás elleni fürdőbe is vetettek belőle, és fájós fogat is megfüstöltek vele

Az úrnapi virág szirmából főzött teát torokgyulladás, végtagfájás, szemgyulladás ellen  mindenütt hasznosnak tartották.

Időjárásjóslás is fűződik úrnaphoz:

 A napos idő bő termést jelez, tiszta idő esetén sok szénát reméltek.

Érdekesség:  az 1501-ben megtartott budavári körmeneten  óriási tömeg jelenlétében Mohamed jelképes mecsetjét és koporsóját a török katonákat ábrázoló bábukkal együtt összezúzták aztán elégették. A " demonstrációt" azzal a jóslattal  legitimálták, hogy a mohamedán hitnek csak akkor lesz vége, ha Mohamed koporsóját sikerül szétrombolni - s azért azok elég nehéz évek voltak hazánkban.

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/07/122.html

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Morahalom/pages/morahalom_foldje_es_nepe/017_szokasok_vallasos.htm

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/42980

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Arnapja

http://www.hotdog.hu/csavarogjunkkishazankban/jeles-napok-unnepi-szokasok/urnapja

http://www.munkacs-diocese.org/hu/home/271-urnapi-koermenet-a-varos-utcain-rahon.html

http://www.mindennapi.hu/cikk/egyhaz/ma-van-urnapja-de-mit-jelent-az-/2011-06-25/4379

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Arnapja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr165320685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása