Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Borsmenta, az átváltoztatott nimfa

2019. július 21. - netfolk

 

pepppper.jpgA borsmenta az egyik  legismertebb gyógy-és fűszernövény. 

Bár  szinte bárhol megél, s Ázsiában és Európában is őshonos, hazánkban vadon nem fordul elő, teanövényként termesztik.

 

A római mitológiában miután Plútó szerelmet vallott Mentha nimfának, Perszephonét ( Plútó felesége)  az egyik változat szerint féltékenységében  megölte a nimfát, és porait a földbe szórta.  Bár Plútó nem tudta feléleszteni a nimfát, de maradványaiból növényt alkotott.  Más változatban Plútó   maga változtatta növénnyé szerelmét, hogy megóvja a feleségétől.

Akárhogyis, a zóta a nimfa  kellemes mentolos illatot áraszt, így teremtődött a borsmenta. Gyógyászati célra a növény leveles szárát kell begyűjteni, még a virágzás előtt. De virága is szép és a méhek is szeretik.

 

 

 

 

 peppermint.jpg

Az ógörög és római vallás elengedhetetlen szertartási kelléke volt, ősidők óta termesztik Kínában és Japánban. Számos problémát orvosoltak vele : a lakomák után mentaágakat rágcsáltak, hogy így serkentsék az emésztést.

Évelő növény, ami akár egy méter magasra is megnőhet.  Az ázsiaiak és egyiptomiak is  borsmentával  kúrálták  magukat.

Észak-Amerikában és Európában csak a  XVIII. században  lett közismert gyógyszer belőle. Hétköznapokban kólikát, bélgázosodást, fejfájást, savtúltengést, gyomorrontást kúráltak a mentával. Teája ezekre a panaszokra a mai napig javallt. Jót tesz a bőséges étkezés után, megnyugtatja a túlterhelt bélrendszert, élénkíti a renyhe emésztési folyamatokat, csökkenti a gázok képződését. Légfrissítőként, szájvízként, étkezés utáni italokhoz egyaránt alkalmazták. Ha fáj a fog - vattára cseppentett mentaolajat tesznek.

 

 

 peppermint_tea_2.jpg

Teája epehajtó, így segít az emésztési problémákon, megszünteti a felfúvódást, a teltségérzetet, a görcsöket és a hányingert is. Mivel segít ellazítani a testet jó stresszoldó. Görcsoldó hatása miatt menstruációs zavarok ellen is alkalmazható.

 Túlsúly ellen: Mivel a borsmenta élénkíti az anyagcserét, segíti az emésztést és tisztítja a szervezetet, ezért hasznos kiegészítője fogyókúrának.

 

 borsmenta.jpg

 

 

A borsmentatea teája frissítő, de fájdalomcsillapító hatásáról sem szabad megfeledkeznünk, melyet mentoltartalmának köszönhet.

Testszagok ellen - Közvetlenül a nyelvre téve a kellemetlen szájszagot is megszünteti, illóolaját használhatjuk testszagok megszüntetésére, illetve lábfürdőhöz lábszag megszüntetésre.

Lábfürdő -A meleg vízhez öntsünk hozzá negyed csésze szódabikarbónát (mely elűzi a szagokat és a mérgeket), majd tegyünk bele egy marék borsmentát. Áztassuk benne a lábunkat 30 percig. Csillapítani fogja a lábfájást, megnyugtatja a fáradt izmokat.

Horkolás ellen - A borsmenta ellazítja az izmokat és átjárhatóbbá teszik a légutakat.

 
borsmenta-a-.jpg
 

Illóolaja lazítja az izmokat, ezért görcsöt old, fájdalmat csillapít: fájó  halántékunkra, ha egy kevés hígított borsmentaolajat kenünk, enyhülhet fájdalmunk. Érzéstelenítő hatása miatt a fogfájást is csillapít. Megfázásrsa az illóolajos párologtatás megoldást nyújthat.

 peppermintt.jpg

BŐRRE IS:

A borsmentaolaj visszaadja a bőr selymességét, szabályozza a fejbőr és a haj zsírosságát, összehúzza a hajszálereket, és a megpattant hajszálerek és visszerek körüli vöröseslilás elszíneződéseket is elhalványítja.

A  borsmenta nyugtató, hűsítő és tisztító hatását aknázzák ki. Hűsítő hatása révén rovarcsípések esetén is segítségünkre lehet. A csípés környékén serkenti a vérkeringést, ezzel pedig csillapíthatja a viszketést. 

 

 OLAJA

Egy kilogramm olaj előállításához egy tonna virágzó borsmentanövényre van szükség. Az illóolaj áttetsző, víztiszta vagy halványsárga, mentholos illata NAGYON erős. És nagy kincs, de figyeljünk, mert az olaja allergizálhat. Virágai lilák, rózsaszínűek vagy fehérek. Kellemesen mentolos illatúak.

 

 7 éves kor alatt a gyermekeknél az olajat ne alkAlmazzuk, de nagyobbaknál aranyat ér, mivel  élénkíti a központi idegrendszert, elűzi az álmosságot és a fáradtságot, élénkít és segíti a tiszta gondolkodást. Nyugtatja és csillapítja az izmok működését, helyi érzéstelenítőként jól használható.

Még lázcsillapító hatása is bizonyított, jó izomlázak, izomfájdalmak okozta panaszokra. Csillapítja a rovarcsípések, bőrbetegségek okozta viszketést, megnyugtatja a napégette bőrt, lehűti az átforrósodott testet. Segít a fejfájásnál, akár feszültség, akár migrénes eredetű. Illata átjárja a testüregeket, kitisztítja azokat, és javítja a légzést. Hatékony a baktériumos fertőzésekkel szemben, csökkenti a pattanásokat és a faggyútúltermelést. Élénkíti a vérkeringést, segít a száraz bőr egészségtelen fakóságának megszüntetésében.

 

 

 Tánczos Erzsébet írása

 

Forrás 

https://zurma.co.nz/product/peppermint-ct-menthol/

https://kertesz.blog.hu/2012/05/23/menta_8

https://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-betegsegekre

https://vizmegoldas.hu/termeszet/borsmenta-tea-hatasa/

https://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/borsmenta_ezert_fogyasszuk_rendszeresen/20150605103247

https://napfenyes.hu/eletmod-gyogyitas/gyogynovenylexikon/borsmenta-menthae-piperitae-folium

https://herbaria.hu/cikk/45

https://www.beerewine.it/menta-piperita-foglie-essicate-50-gr.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Peppermint

https://en.wikipedia.org/wiki/Mint_tea

https://www.life.hu/ez-zsir/20130604-borsmenta-a-zsirbontas-szakertoje-nagyon-hasznos-gyogynoveny-a-fogyokuraban.html

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr2314973924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása