Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Borostyán köhögésre és mosásra

2019. január 30. - netfolk

 

 

borostyan.jpg

Nevezik a borostyánt  repkénynek, barbanóknak, kerekrepkénynek is.

Ez a szép, örökzöld kúszónövény nemcsak dísznövényként, rézsűk, falak befuttatására, árnyékos helyeken talajtakarásra hasznos, hanem mind a népi, mind a hagyományos gyógyászatban alkalmazott gyógynövény.

bo.jpg

 A borostyán törzse a talajon kúszik, elágazik, mindenre felkúszik-mászik. Az idősebb növény a magasban nem támaszkodó, szabad ágakat fejleszt, ezeken hozza virágait és terméseit. Örökzöld levelei szív alakúak.

A fiatal  borostyánlevelek fényes sötétzöldek, erezetük feltűnően világoszöld, fonákjukon fakó zöldek.

A borostyán  akkor virágzik, ha magasabb helyre felkapaszkodik, mert így elegendő napfényhez  jut. A borostyán  főleg ősszel virágzik,  szerény sárga virágait azonban gyakran még december végén is hozza. Ezeknek nincs illata, de bőséges nektárforrást biztosítanak a méhek számára még késő ősszel is.

borosty.jpg

 

Bogyós gyümölcsei a tél végén érnek. Ezek  az ember számára mérgezőek, de  a madaraknak táplálékot jelentenek  a zord téli időben. Az érett bogyók fekete vagy sötétbíbor színűek, borsószem nagyságúak, és néhány magot tartalmaznak.

 borost.jpg

A hagyományos népi gyógyászat

A borostyánlevél  gyógyerejét  Hippokrates,  is hirdette.   Bár ő nem tudott a gyógyító hatóanyagról, inkább az istenekben és lelkekben hitt,  akik a növényben élnek. Nekik tulajdonította a gyógyító erőt.

Dioskorides  katonaorvos Néró uralkodása alatt, majd ezer évvel később Hildegard von Bingen   is nagyra értékelték a borostyánlevél gyógyító hatását. Hildegard külsőleg ajánlotta, és ehhez  azt a magyarázatot adta, hogy a betegség az emberből a növénybe vándorol át. Leonardo da Vinci beszámolt arról, hogy vaddisznók megbetegedését borostyánlevél fogyasztásával kúrálták magukat.
A 16. században kezdték igazából alkalmazni a borostyánlevelet mint gyógyhatású szert a légutak gyulladása ellen, azonban csak a 19. században ment végbe az áttörés és lett a népi gyógyászati megfigyelések alapján természetes alapú gyógyszer köhögés ellen

A borostyán jótékony hatásainak felfedezését  a véletlennek, vagy inkább szemfüles megfigyelésnek  köszönhetjük. A 16. században egy orvosnak tűnt fel először, hogy egy bizonyos  dél-franciaországi  területen a gyermekek ritkán szenvednek köhögéstől, amit azzal hozott összefüggésbe, hogy ezek a gyerekek a tejet rendszerint borostyánfából készült bögréből itták. Bár a  megfigyelésben volt igazság,  mára bebizonyosodott, hogy a növény legfőbb hatóanyagai nem a fában, hanem a levelekben találhatók.

A hagyományos népi gyógyászatban a borostyánt a máj, lép és epehólyag rendellenességek valamint a köszvény ízületi gyulladás reuma és a vérhas kezelésére használják. Emésztést serkentő teakeverék összetevője, köhögéscsillapító szirup is készül belőle.

Külsőleg égési sebek, bőrkeményedés, gyulladások, idegfájdalmak, fekélyek, reumatikus panaszok és visszérgyulladás esetén használták, különféle gyógykenőcsökben ma is megtalálható

A borostyánt napjainkban leginkább a száraz köhögés természetes kezelésére, és krónikus gyulladásos légúti betegségek, hurutok gyógyítására használják.

A borostyán  szaponintartalmú , emiatt köptetó hatású,és oldja a hörgők görcsét.   A levél  kivonata hatásos gyulladáscsökkentő, segít asztma  vagy hörghurut esetén. Kivonata gombaölő, féreghajtó hatású. A népi gyógyászat mint borogatószert használja nyirokcsomó duzzanatokra, krónikus lábszárfekélyre, főzetét tetvesség és leégés esetén is alkalmazzák.

 

Borogatás elkészítése:

Ehhez friss levelekre lesz szükségünk. Pépesre  kell kevernünk  néhány felaprított friss borostyánlevelet és  dupla mennyiségű őrölt lenmagot egy kevés forró vízzel, majd a kapott masszát kenjük a fájó testrészre és befedjük.

 

Légúti megbetegedésekre

A borostyánlevél gyógyír a légúti megbetegedésekre is, hiszen a benne  hatóanyaga oldja a váladékot, és megkönnyíti annak felköhögését. Kisgyermekek esetében csínján kell bánni a borostyánlevélből készült teával, mivel a növényben levő  szaponin hányást, vagy hányingert okozhat.

Tea elkészítése:

Forrázzunk le egy kávéskanál szárított borostyánlevelet  egy csésze forró vízzel, majd hagyjuk állni, majd szűrjük le.

 

Borostyánnal mosni? Igeeeen!

A wikipédia szerint a „A szaponin szó kelta eredetű: sapo szappant jelent”. A borostyánban  levő  szaponin alkalmas a mosásra, ahogy a mosódió esetén is.   A borostyánnal való mosás odafigyelést igényel,  mert a növény amúgy is okozhat allergiát, ezt érdemes először letesztelni.

Kipróbáltam, és működik. A kimosott, enyhén szennyes ruhák tiszták lettek. Illata nem lett a mosott ruháknak a borostyántól, de nekem nem is hiányzott.

 ivy.jpg

Hogyan mossunk borostyánnal?

 Gyűjtsünk nagy, zöld leveleket. Minél zöldebb, annál több benne a szaponin, tehát annál hatékonyabban mos.

Itt: https://fogdmegapenzt.blogspot.com/2018/10/edesem-ha-jossz-haza-szakits-mar-par.html

Három módszert is elolvashattok a borostyánnal való mosás változatairól.

Én egyet próbáltam, nekem az teljesen bevált: egy ócska zoknival 10 jókora borostyánlevelet  tömködtem, a zokni száját becsomóztam, majd a csomagot a dobba ejtettem a mosandó holmik közé. Ennyi. Környezetbarát, és működik – bár sáros  vagy pörköltszaftos holmikra kétlem, hogy ez elég lenne. A szakirodalom szerint a leveleket kétszer is fel lehet használni a mosáshoz, de én, borostyán nagyhatalom lévén, minden mosáshoz eddig újakat szedtem a kertből.

https://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/nem-csak-a-keritesen-szep-egy-igazi-csodaszer-a-borostyan

https://napidoktor.hu/blog/borostyan-egy-nagyon-fontos-gyogynoveny/

https://fogdmegapenzt.blogspot.com/2018/10/edesem-ha-jossz-haza-szakits-mar-par.html

 http://www.botanikaland.hu/hedera/borostyan/

http://www.vous.hu/hir/20181114-borostyannal-mosni-kerdes-valasz-fogd-meg-a-penzt-blog

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szaponinok

https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwjA6a7RhZbgAhWO16QKHb7WB5sQjhx6BAgBEAM&url=https%3A%2F%2Fgardenista.hu%2F2018%2F04%2F15%2Fborostyan-aldas-vagy-atok%2F&psig=AOvVaw3sOyATqZj5vknGf6CelLDC&ust=1548955805646119

https://www.123rf.com/photo_41122426_stock-vector-ivy-branch-vector-illustration-.html

http://fitoterapiakalauz.hu/borostyan-hedera-helix-a-tel-egyik-fontos-gyogynovenye/?fbclid=IwAR3u90_3BBypb53nHjb01wtyaiaMVD2cIaDiOEJOuCzBQ55BimZUNDMgigk

 

 

 

Tánczos Erzsébet

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr6214599072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása