Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Bánat ellen: levendula

2017. június 17. - netfolk

levend.jpg

Bánat ellen jó a  levendula,  ez így igaz, s be is bizonyosodik mindjárt! Ehhez először is  hallgassunk zenét:

 

 

Illatos, szép, hasznos és szinte igénytelen a növényünk levendula. Ez a mediterrán eredetű növény sokoldalúan felhasználható, s a kertek, balkonok egész nyáron  illatozó dísze lehet.

Megszárítva ízléses dekorációt készíthetünk belőle, mint a mellékelt film is mutatja:

 

Dél-Európában fűszernövény, halételeket, ürühúst ízesítenek vele. Manapság hazánkban is népszerű fűszernövény: fűszerkeverékhez, süteményekhez fagylaltokhoz is adhatunk egy kevés levendulát.

 

A Provence fűszerkeverék elengedhetetlen része:

Hozzávalók: 3 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál citromfű, 2 teáskanál rozmaring, 2 teáskanál zsálya, 3 teáskanál oregánó, 2 teáskanál levendula, 2 teáskanál borsikafű, 1 teáskanál édeskömény
Elkészítése: Keverje össze a szárított összetevőket. Jól zárható sötét üvegben, vagy tartályban tárolja! A Provence levendulás gyógynövénykeverék jól megy a hal-, hús-, zöldség ételekhez is.

 

Van, aki nem szereti csemegékben, mert úgy érzi, hogy szappaníze van. Ez nem véletlen, hiszen a  levendula nevét a lavare = mosni latin szóból nyerte, utalva rá, hogy a növényt mosáshoz ősidők óta használták. Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték a levendulát. Az ókori görög, római leletek arról tanúskodnak, hogy az akkori fürdőkben gyakran mártóztak meg levendulában.

 Már a 13.  századból vannak feljegyzések, melyek megemlítik, hogy akinek a kesztyűje bőven és nagy mennyiségben szívott magába levendulaolajból, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben. Egyiptomban balzsamozáshoz használták, Angliában a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték.

„Az embernek semmit sem használ, ha eszi, de erős illata van” – írja Szent Hildegard  német apátnő, a növényt először ő nevezte Lavendulának (Physica [Liber semplicis medicinae]).

E növény a Földközi-tenger nyugati mellékéről származik, ott vadon nő. Hazánkban éppen vadon nem terem, de a kolostori kertek és a lovagkori növénykultusz ideje óta sokfelé termesztik. A levendula (Lavandula angustifolia) nálunk már télálló növény.

 A magyar levendulatermesztésben később, a két világháború között Bittera Gyula tihanyi levendulásával szerzett  elévülhetetlen érdemeket. Munkásságával bizonyította, hogy a hazai klímának megfelelő fajtákkal a külföldivel is versenyképes levendulaolajat képes termelni.

A tihanyi levendulás kora nyári lélekemelő élet - és illatérzés, a tihanyi öreglevendulás bokrai 80 esztendősek.

 

A levendula levelei hegyesek, a levél fonákján molyhosak. Virágzata 3-5 cm hosszú, vékony füzér.

film:

 

 

A növény homokon is megél, de a kötött talajban burjánzik. Szaporítása történhet magról (késő ősszel), a palántákat pedig tavasszal lehet kiültetni, de tőosztással is szaporítható, utóbbi esetben a tövek szétosztásánál figyelni kell arra, hogy minden tőnek erős gyökérzete legyen.

 

Virágait a teljes kinyílás előtt érdemes levágni, és csomókba kötve szárítani, s évente cserélni, mert egy év  alatt erejét veszti.

 

Bár a középkorban ételízesítésre, fűszerként alig használták ( ahogy Szent Hildegard  német apátnő, is írta )  – éppen  ezért a levendula nyomára a régi szakácskönyvekben nem szerepel, Dél-Európában később fűszerként is elterjedt. Ma is használják halételek, szószok, ürühús ízesítésére. Manapság a kifinomult ízlés egyik újra felfedezett klasszikus növénye: fűszerkeverékhez, fagylaltokhoz, süteményekhez kevernek belőle.

 Kedveli a mediterrán éghajlatot, a világ számos területén előfordul sok eltérő változatban Magyarországon is kedvelt kerti dísznövényként. Ősi tapasztalat, hogy más növény - általában rózsa - mellé ültetve elűzi a levéltetveket, élősködőket, , ezért biokertészetekben  igen népszerű.

A levendula fertőtleníti száj sebeit, a gyulladt fogínyt, csökkenti a kellemetlen szájszagot. A fog fájását enyhíti, ha a levendula illóolajával bedörzsöljük.

Fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot, annak emésztő energiáját, szünteti a gyomorrontást, émelygést, hányingert, puffadást, ha borban főzve, áztatva fogyasztjuk, vagy épp forrázat formájában. Megtisztít az emésztetlen, lerakódott mérgektől.

Az epetermelést fokozza, az epét hajtja, fiatalítja, fokozza annak zsíroldó emésztő hatását.

Az idegrendszert nyugtatja – a vizsgára készülő diákok fejüket bedörzsölték vele, de

Az izmok feszültségét oldja.

A bőr számos megbetegedéseinél a levendula forrázatával, tinktúrájával érdemes bedörzsölni, vagy borogatni az adott területet, vagy fürdőt készíteni vele.

 

 

A levendula gyógyhatása, felhasználása

Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték a levendulát.

Használták  testre kenve, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de akár száraz virágát a földre szórva is illatosítottak vele. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket erős illatával.

 

 

 

Levendulás szappan házilag:

Sampont így készíthetünk :

Virága csokorba kötve vagy virágpárnát készítve szép és hasznos. A levendulának aromás, fűszeres illata van. Virágját vagy leveleit megdörzsölve kezünkön hosszú ideig illatozik. Harmóniát teremt az emberben, látvány és illat együtt bűvöl el mindenkit, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre.

 Lakásunkat, ha kellemes levendula illat lengi, a mi örömünkre és a molyok, tetvek, szúnyogok és rovarok szomorúságára, mert azokat elűzi.

 

A gyógyhatású levendula:

Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.

Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.

 Feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást.

Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!

A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.

Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.

Az immunrendszert erősíti,

Relaxál, regenerál.

Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.

Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.

Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.

Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.

Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.

Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén)

Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.

A bőrápolásban is kiváló.

Izmok és ízületek gyulladásának csökkentésére.

Teája kiváló nyugtató, szélhajtó.

 

Levendula gyógytea készítése:

Közvetlen fogyasztásra készíthető forrázattal is és rövid ideig tartó főzettel is. Célszerű az edényt fedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.

A gyógytea enyhe idegnyugtató hatású, fejfájást és fájdalmat csillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat.

A teához  úgy 4 teáskanál szárított virágot leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk.

Levendula fürdő virágból készítve:

A nyugtató hatása az, amit kihasználunk, de a levendula serkenti a vérkeringést, és segíti a bőrpanaszok enyhítését.

Így készül a levendulás fürdő: 10 dekagramm levendulavirágot forrázzunk le 2 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le. A kapott főzetet vegyítsük a fürdővízhez.

Levendula fürdő levendulaolajból így készül: 1 teáskanál levendulaolajat összekeverünk 2 tojás sárgával, egy pohár tejszínnel vagy tejjel, 2 evőkanál mézzel, majd a fürdővízhez adjuk. Jó félóra alatt jut az illóolaj a bőrön át a szervezetbe. Ez a fürdő alkalmas menstruációs panaszok enyhítésére, migrén kezelésre.

 Levendulaüdítők

Szirupot így készíthetünk:

 

A levendula virágját (10 szálról lecsupaszítva) forrázzuk le cukorsziruppal és hagyjuk állni egy órát. Ezután szűrjük le és ízlés szerinti frissen csavart citromlével savanyítsuk. Tapasztalatunk szerint a cukorsziruphoz elegendő az 5dkg/l cukormennyiség. Megbolondíthatjuk a menta ízével: friss menta leveleit forrázzuk le, és hagyjuk állni, míg ázik a levendula. Amikor a cukorszirupos levendulát felhígítjuk, akkor összeönthetjük ezeket. Szénsavas és szénsavmentes ásványvízzel is nagyon finom. A kancsóba áztassunk levendulaszárat, levendulavirágot, mentaleveleket.

Levendula a konyhában: levendulás receptek

limondádé:

fagylalt:

Amelie kedvence?  Izgalmas inspiráció

 

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20150704/befozes-sargabarack-lekvar-levendula/

levendulás sárgabaracklekvár - inspiráló: http://www.nlcafe.hu/gasztro/20150704/befozes-sargabarack-lekvar-levendula/

Eperrel is remekül harmonizál: Eper lekvár levendulával: 1 kg eper, 70 ml citromlé, 1 teáskanál friss levendula, 500 g cukor, 50 gr porcukor.
Elkészítése: A tisztított epret forraljuk a cukorral és a citromlével fedő nélkül. A porcukrot a levendulával, egy turmixgéppel összedolgozzuk és keverés közben a lekvárhoz adjuk.

 ÉS VAN ÁM A LEVENDULÁS SAJT! EGYSZER KÓSTOLTAM, FÜGGŐ LETTEM... AKI KÉPES RÁ EL IS TUDJA KÉSZÍTENI. ÉN IS FOGOK, ISTEN BIZONY :)

Könnyű és finom a levendula ecet:

Hozzávalók: 6 db friss kivirult levendula, 50 ml ecet, 200 ml forralt víz, 1 teáskanál cukor, egy teáskanál só.
Elkészítése: Töltse egy üvegbe a hozzávalókat, majd 4 hétig hagyja állni. Ezután szűrje le finom szűrőn. Jól megy salátákhoz, csak néhány cseppet használjunk alkalmanként.

Kedvenceim egyike pedig ez:

http://citromhab.blogspot.hu/2013/07/levendulas-keksz.html

Levendulás keksz


Omlós keksz vaníliával és levendulával.

Hozzávalók

 30 dkg liszt

20 dkg hideg vaj

15 dkg porcukor

1 tojás

2 evőkanál vaníliakivonat

1 púpozott evőkanál levendulavirág

½ kávéskanál só

 A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, majd egy órán át hűtőben pihentetjük.

Lisztezett munkafelületen kétfelé osztjuk a tésztát, és két hengert formázunk. Éles késsel vagy cérna segítségével felszeleteljük a tésztahengereket úgy, hogy egyenként fél cm vastagságú korongokat kapjunk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kekszeket és 180 fokra melegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

Nagyon hasonló, kicsit komplikáltabb  ez:

https://gasztroangyal.hu/receptek/levendulas-keksz/

Levendulás keksz

Hozzávalók:

25 dkg vaj

12 dkg porcukor

12 dkg kukoricaliszt

25 dkg finomliszt

csipet só

2-3 evőkanál szárított vörös áfonya

2 csapott evőkanál szárított levendulavirág (frissből kevesebb kell)

 

ÉRTELEMSZERŰEN KÉSZÍTSÜK EL....

 

Nagyon sok isteni recept levendulával itt: https://www.bfnp.hu/hu/levendulas-receptek

 

Végül még egy kis zene sok szeretettel:

dal:

 

Jó szimatolást és kóstolgatást kíván: Tánczos Erzsébet

Források:

http://kertesz.blog.hu/2012/04/17/levendulat_minden_kertbe

http://balintgazda.hu/aktualis-kert/julius/mire-hasznalhato-a-levendulavirag.html

http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/levendula/31

http://www.tihanyilevendulapalanta.hu/Levendula_gyogyhatasa_-_felhasznalasa.html

http://javas.hu/web/wp-content/uploads/gyogynovenyek/levendula.htm

http://magyarkonyhaonline.hu/alapanyagok/levendula-megelegedes-es-takarekossag

 

 

képek:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ba/7b/a4/ba7ba4a0fd7b1d5a4ceefad03cd36108.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Single_lavendar_flower02.jpg

http://www.thehealthcure.org/media/wysiwyg/Lavender.jpg

http://www.natmedtalk.com/w/images/thumb/1/13/Lavender.jpg/300px-Lavender.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/77/d7/3c/77d73cbe6cae4ef152d20e5f942a6c7a.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/Lavandula_angustifolia_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-087.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Bumblebee_on_Lavender_Blossom.JPG

https://www.google.hu/search?q=lavender+wikipedia&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjK77LT58PUAhXHvhQKHf_fClAQ_AUIBigB&biw=1173&bih=815#imgdii=jq92ASM_JTT_pM:&imgrc=sipIK-TQOCIn8M:

http://gradina.acasa.ro/uploads/photos/original/151513-flori-comestibile-1.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/f6/9c/43/f69c43161558e29fcfec37a692ca992e.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr5712602831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása