Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Mi az a kvircedli? Eszik vagy isszák?

2016. november 02. - netfolk

kviezetl.jpg

 Vicces a neve – de finom az íze. Édes, német eredetű sütemény, persze eszik, de némileg " itták " is, mivel az asszonyok  borba mártogatva fogyasztották, s így ők is élvezhették az alkoholos italt. Ez ugyanis a híres borba mártogatós sváb sütemény.

borba_martogatos_svab_sutemeny_1_1_1616368_7356.jpg

A németek meg  a táplálkozás:

A németek mai táplálkozási szokásai eltérnek a hagyományostól, de hát kiknek nem … A Magyarországon otthonra lelt németség szokásai kiegészültek a helyben élő magyarokéival – ez a békés együttélés kellemes hozadéka.

Ez az egymásra hatás persze kölcsönös, hiszen a magyarok is megismerték, és megtanultak bizonyos ételek elkészítését a német lakosoktól. A németek számára szinte korunkig a legfőbb irányadó elv, a takarékosság volt – ez igen praktikus  sokunk számára.

 A praktikum része, hogy a hét bizonyos napjain ugyanazok az ételek kerültek az asztalra. Mármint újra elkészítve…. :)

Hetente legalább két alkalommal főzött tészta volt a menü. A leves nem maradhatott el.  Hétköznap bab, burgonya, rántott vagy savanyú leves volt az ebéd része, ünnepeken húslevest, paprikás levest ettek.

Hús vasárnap és ünnepeken került az asztalra --- egyébként máshol sem volt napi étel a hús.

Ünnepi süteménynek számított a kelt mákos, diós, fahéjas kalács.

Fánkot gyakran sütöttek hétköznap is – egy tartalmas leves után, az ebéd második fogásaként, miként például a buktát is.

 A 20. században repertoárjukban megjelentek az aprósütemények.

 Ezek közül a  kvircedli (Kwiezetl) nevű ünnepi sütemény máig a legnépszerűbb.  Németországból és Ausztriából  a 18. század elején Mórra betelepülő németség magával hozott  süteményéről van szó. Ezt aztán generációkon keresztül adta tovább és tovább.

Ünnepi étel,  melyet elsősorban karácsonykor, szilveszterkor, farsangkor, Márton napkor és természetesen lakodalmakra sütöttek.

 

A készítéséhez használt téglalap alakú, fából készült forma sok esetben  igazi mestermű. Mint az enyém, melyet a Mesterségek Ünnepén szereztem be egy kézműves hölgytől.

 zv.jpg

zv4.jpgzv11.jpgzv2.jpg

 

 

Négy oldalába különböző mintákat véstek., mint ahogy a képeimen is látszik. Ezek többnyire virágok, vagy a család monogramja.  A formák még ma is öröklődnek --- szerencsére.  A nyomófa linzer mintázására is alkalmas az eszköz, de akár mézes kekszet is lehet vele díszíteni.

 

A kvircedli receptje családonként és generációnként is kicsit más és más.

 Találtam a források között egy igen régi receptet. Ez  Lukács László gyűjtése, a móri Brumbauernétól.  ( Itt még több is van: http://www.geszlerpince.hu/upload/site/A_kvircedli_nyomaban_8cc14eb1c11f500ab674.pdf )

 

Ehhez  a régi recepthez tojásonként 3 evőkanál cukrot kell adni, ezt régen 1 órán át keverték. Ma segít a technika. szerencsére…. Ehhez aztán egy csipetnyi --- nem több, nem kell nagyon " puffadnia" -  szalakálit és „ annyi lisztet, hogy ne legyen se túl kemyény, se túl lágy.” Fontos, hogy ne ragadjon, de ne legyen kemény se a tészta. Ezeket a műveleteket mind a robotgépben végezzük el.

Lisztezett nyújtódeszkán kell a tésztát nyújtani, és a belisztezett nyomófával sorban és oszlopban mintákat nyomunk bele.

zvnyersjooo.jpg

 

Szorosan, egymás mellé, ne legyen veszteség, ez fontos!

Ez a nyomkodás adja ki a sütemény mintáját.

Ezután feldaraboljuk a tésztát  a minták mentén, majd egy  éjszakát vagy fél napot pihentetjük.

zvnyers.jpg

Ezáltal gyakorlatilag szárítjuk a lapocskákat – ez is azért kell, hogy a mintázat teljes ékességében megmaradjon. A tészták között kb. 1 cm távolságot kell tartani, hogy  ne ragadjanak össze. Másnap vajjal kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten kell sütni. Nem szabad barnára pirulnia, mert megkeseredik, a színe maradjon sárga! Régen borlevesbe, borhabba vagy borba mártogatták.

Annyi recept van, mint égen a csillag. Érdemes többet is kipróbálni. A „ puffasztó anyag” mennyisége azonban fontos: ha túl sokat használunk, elmosódik a szépséges minta.

Rácz Jánosné Mariska receptje az egyik legautentikusabb:

 

Hozzávalók:

6 egész tojás

2 tojás sárgája

1 csomag szalakáli

60 dkg kristálycukor

1 citrom reszelt héja

90 dkg liszt

 

Elkészítése:

A kristálycukrot az egész tojásokkal és a két tojás sárgájával kikeverjük, ez géppel is fél óra, majd hozzáadjuk a lisztet, a szalalkálit, és a citromhéjat. Tésztává gyúrjuk, 1 cm vastagságúra kisodorjuk. A tészta tetejét szorosan a nyomóformával megmintázzuk, majd a minták széle mentén késsel elvagdaljuk. Egy éjszakán át szárítjuk.  – a többi ugyanaz…

 

A Móri Polgármesteri Hivatal erre a receptre teszi le a voksát:

Hozzávalók

75 dkg finomliszt  

40 dkg porcukor

5 db tojás  

1 dkg szalalkáli

1 csomag vaníliás cukor  - újabb hozzávaló, de finom.

1 db citrom héja

0.5 dl fehérbor  

1 db sütőpapír

 

Limara  hozzávalóiból egészen új ízélmény s(z)ületik. Finom, és nem is bonyolult. És levendulás :)

 

http://www.limarapeksege.hu/2012/06/kvircedli-mintazo-es-levendulas-keksz.html

kiezetllev1.jpg

Hozzávalók:

200 g finomliszt

100 g mandulaliszt (vagy őrölt mandula) – paloóóó, paleóóóó???? Finom.

csipet só

70 g porcukor

200 g hideg vaj

1 zöldcitrom (vagy fél citrom) reszelt héja

1 tojás sárgája 

1-2 tk. szárított levendulavirág

Az elkészítés a klasszikus.

Borbás Marcsinál a hozzávalók:

 

Hozzávalók:

6 egész tojás + 2 db sárgája

50 dkg kristálycukor

13 dkg vaj

2 csomag vaníliás cukor

80 dkg liszt

2 dkg szalakáli

1 citrom lereszelt héja

 

 

Tánczos Erzsébet

 

Forrás: 

http://www.geszlerpince.hu/upload/site/A_kvircedli_nyomaban_8cc14eb1c11f500ab674.pdf

http://www.nosalty.hu/recept/kvircedli

http://www.limarapeksege.hu/2012/06/kvircedli-mintazo-es-levendulas-keksz.html

http://lambergkastely.hu/lamberg-kastely-muzeum/kvircedli-macskapracli-nuszstangli-receptje

http://tesco.hu/foznijo/receptek/recept/kvircedli/15364

http://www.gasztroangyal.hu/receptek/sutes/kvircedli/

http://www.minalunk.hu/mor/hirek/15644/553/Amorinemeteketkezesiszokasai-Akvircedlinyomaban

http://nugabestszalon.network.hu/kepek/svedasztal/borba_martogatos_svab_sutemeny___1_1

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr3111925261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása