Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A Szellemi és Kulturális Örökség Listán a Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya Magyarországon

2016. október 05. - netfolk

babba2.jpg

 

A Mária Zarándokút  UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára kerülése elősegítheti azt, hogy nemzetközi kulturális úttá váljon.

Szűz Máriát kiemelt tisztelet övezi mióta Szent István királyunk hazánkat  oltalmába ajánlotta. Azóta utak, templomok, települések viselik Jézus anyjának nevét. A hozzá kapcsolódó zarándoklatok és búcsúk nem lankadó fontossággal bírnak, s korunkban az új igények és lehetőségek a zarándoklat újabb formáit is kitermelik.

 csikdomlyo.jpg

Búcsúhelyek  - hol és miért

A búcsú keresztény, katolikus bűnbánati vallásgyakorlat, melynek formája egy szent helyre  való zarándoklás. A zarándoklás és a búcsújárás földrajzi célpontja mindig egy szentnek tekintett hely, kegyhely. A katolikusok számára a búcsú „ jutalma” a feloldozást nyert bűnért büntetés elengedése. Ez a búcsúhelyekhez kötődik. A zarándoklás a búcsús helyek felkeresése a búcsú elnyeréséért.

A búcsúhelyek olyan csodák, mint a Mária szobor vagy kép  könnyezése, csodás gyógyulások,  réges-régi legendák és mítoszok   következtében jöttek létre.

A búcsúhelyek lehetnek a szentek életének helyszínei, vagy sírhelyek, csodatévő források,  - úgynevezett szent kutak, de lehetnek   tárgyak, például képek, szobrok. Hazánkban vitathatatlanul legjelentősebbek a Mária-kegyhelyekre vezetett búcsújárások. 

Ha a történelmi Magyarországot vesszük, akkor több mint  130 olyan máriás kegyhellyel számolhatunk, ahova ma is búcsúsok, zarándokok tömege jár. Évente megközelíti az egymilliót azok száma, akik elzarándokolnak valamelyik máriás búcsúhelyre.

Búcsú hagyományok és a jelen

A magyar hagyomány kezdete Szent Istvánig vezethető vissza.  A következő századokbeli, sőt a korunkbeli búcsújárás is régi hagyományból ered, bár számos új jelenséget is hordoz.

Ez az  élő hagyomány a forrása  a  Mária Út Egyesület ötletének: a  Mária-út mint zarándokút megszületésének, amely Közép-Európa máriás kegyhelyeit köti össze gyalogos és kerékpáros zarándokútvonalakkal. A Máriás kegyhelyek hálózata összekapcsolódik a Mária Út kialakulásával, ami Közép-Európa Mária-kegyhelyeit rózsafüzérként összekötő zarándokút-rendszer.

A Mária-úton olyan, tömegeket megmozgató zarándoklatok zajlanak, mint   az 1úton és a Mária Maraton elnevezésű rendezvények, és sok település ennek hatására is feltárja, életre kelti és korszerűsíti vallási, búcsús hagyományait. Az élő közösség tartja fenn a hagyományt. 

A gondolat:

A Mária-út megalakításához  az  El Camino adta a gondolatot.

mariaut.jpg

A képen a Mária -út turistajelzése látható

A zarándoklás és a búcsújárás ünnep, rítus, amit közösségi élmény. Közben a zarándoklás és a sport szépen egybesimul. Gondoljunk  itt újra, a mária-út gonolatát is adó a mára közismert  Szent Jakab útra: mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki leki, szellemi vagy  sport jelentőségű megfontolásból fogott bele és járta végig. Zaránokolni ma egyfajta jó értelemben vett divat, A zarándoklás vallási és világi tartalmakat egyaránt hordoz – ezek aránya az egyéntől függ.

Tény, hogy az utóbbi harminc évben  szinte megduplázódott az európai zarándokok száma. A számítások szerint a  Mária Út Magyarország százezres számú új látogatót és még több vendégéjszakát jelenthet évente a zarándokok tömege.

Mária-út néven egy Közép-Európában haladó zarándok – és  turista út építése folyik. A kezdeményező egyesületek és alapítványok célja az, hogy megismertessék Közép-Európa vallási és kulturális értékeit, a zarándoklatra vállalkozók számára pedig biztonságos zarándokhálózatot építsenek ki. A Mária-út ökumenikus.

bigmap.jpg

A térpép egy részlete innen: http://mariaut.hu/tart-index-189-1/Zarandokutvonalak

 Az egyesület különböző olyan programok szervezésével, mint amilyen az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap és a most bemutatott, első alkalommal megszervezett Mária Maraton irányítja a figyelmet a zarándoklásra mint közös kultúrkincsre.

A Mária Út célja: A zarándokutak kiemelkedő és fokozódó jelentőségűek a világban. A keresztény kultúrkörben sok tízmillió embert vonzanak évente. A keresztény világ zarándoklatai Jézus életének színteréhez, Szentek emlékhelyihez vagy Szűz Mária tiszteletére az Ő kegyhelyeihez vezetnek. Magyarország több helyi jelentőségű vallási-zarándok vonzerőt mutat fel, de a nemzetközi zarándoklatokban nincs különös vonzása, pedig a Kárpát medence a Mária tisztelet szempontjából óriási értékekkel és lehetőségekkel rendelkezik. A Mária Zarándokút létrehozásával elsődleges célunk, hogy újra megerősítsük a térség mélyen gyökerező Szűz Mária iránti tiszteletét és szép hagyományait. Célunk, hogy a Mária kegyhelyek rendkívüliségét felfedeztessük a világgal és segítségével Mária üzenetét tolmácsoljuk a világnak. A zarándokút egy olyan evangelizációs eszköz lehet, amely hívő és nem hívő emberek tömegének segítheti a Jézushoz vezető útra való rátalálását. A zarándokút létrehozása emellett lehetőséget teremthet Szűz Mária kegyhelyeinek rendbetételére, ahhoz adományok, támogatások, közösségi források megteremtésére. Létrehozhatunk zarándok szálláshelyeket, ahol a zarándokút szelleméhez méltó lelkiséget képviselő környezetben pihenhetnek a zarándokok.

 

 A  Mária-út útvonala:

Az első zarándokútvonal Mariazelltől Csíksomlyóig 1400 kilométer hosszúságú. A kelet-nyugati szakasz két részre bontható. A Mariazell–Budapest szakasz 500 kilométer, a Budapest–Csíksomlyó szakasz 900 kilométer.

Később kibővült a zarándoklat útvonala a Częstochowatól Medzsugorjéig tervezett szakasszal.

A teljes  Mária Út  közel hatvan kegyhelyet érint. Az a két tény, hogy a Rózsafüzér 60 szemből áll, illetve a Mária Út kegyhelyeinek száma 60, lehetővé teszi, hogy a Mária Út alapvető szervező elve egy rózsafüzér, egy "élet rózsafüzér" összeállítása legyen. A zarándoklatot öt nagyobb szakaszra osztják, a Rózsafüzér öt titkának megfelelően. Az út elején, végén, illetve közbeeső fontos pontokon  található öt kitüntetett kegyhely, ahol a Mária Út indulhat, illetve  ahol kell és lehet az útra regisztrálni. Minden kegyhelyen önálló, saját azonosítású rózsafüzér szem várja a zarándokot. Így tizedenként összerakható a saját rózsafüzér a Mára Út kegyhelyeiről. Közép-Európa Szűz Mária kegyhelyei több útvonalat is mutatnak számunkra

Mária Maraton- szemléletformálás:

 

 A rendezvényen ultramaratonisták és kerékpárosok tették meg a Mariazell–Csíksomlyó-távolságot.

  A táv egyes szakaszait futva és kerékpárral is meg lehet tenni.

A táv megtétele feltételez egyfajta fizikai, lelki és szellemi harmóniát, illetve teszi próbára az emberi teljesítőképességet. Fontos megismertetni a falvakkal, amelyeket összeköt a maraton útvonala, hogy az emberek megértsék ennek a kezdeményezésnek a jelentőségét és számukra is hasznos voltát. 

A futás nemcsak testi kihívást jelent, mellette szükséges a lelki béke és a szellemi frissesség is ahhoz, hogy valaki teljesíteni tudja az előtte álló távolságot.

Az egész Mária Út hazánkban 400 települést érint mintegy 4000 kilométeres útvonalon, amelyből 1400 kilométer készült el. A zarándokút nyolc országot köt össze, kapcsolatot teremtve az összes közép-európai Mária-kegyhellyel.  A lelki megújuláson kívül kulturális és gazdasági jelentősége is van a Mária Útnak, amely lehetővé teszi a Közép-Európa népei közötti békés kapcsolatot, illetve megteremti a vidéki térségek nyitását a világra, és ezáltal fellendülésüket.

A  Szellemi és Kulturális Örökség Listára kerülés növeli a hagyomány ismertségét és vonzerejét, ezzel elősegíti az emberek lelki megújhodásának lehetőségét, és mindez egy újabb lépés a vallási-kulturális turizmus erőteljes fejlődése felé.

 Tánczos Erzsébet

 

http://szellemikulturalisorokseg.hu/index0.php?name=0_mariaut

http://szellemikulturalisorokseg.hu/doks/nyomtatvanyok/jelolo-nyomtatvany-maria-ut.pdf

http://www.magyarkurir.hu/hirek/a-maria-tisztelet-zarandok-es-bucsus-hagyomanya-nemzeti-kulturalis-orokseg-resze

http://www.mariazell.at/2016/06/17/maria-marathon-von-mariazell-bis-csiksomlyo315/

http://mariaut.hu/tart-farticle-189-176-1/Jelzesrendszer

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1ria-%C3%BAt

 

 Az első képen a csíksomlyói kegyszobor látható, innen: http://www.bucsujaras.hu/csiksomlyo/

 

térkép: http://mariaut.hu/tart/bigmap

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr3811771081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása