Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A csakis helyben viselt ajaki népviselet

2016. június 30. - netfolk

 ajak.jpg

Ajakról:

Ajak a Tiszántúlon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi részén helyezkedik el. 2013 óta város.

 

Ajak címere:

cimesajak.jpeg

Ajak története

Ajak az egyik legrégibb szabolcsi település, 1270- ból maradt ránk az első írásos említés. Ez úgy néz ki, hogy  Ayac, ami az Ajak családnévből származik. 

Ajakon telepedett le a kunok egy része,  ők   szépen lassan  beolvadtak a magyarságba. A török  időkben  gyakorlatilag  elnéptelenedett,  századokkal később szlovákokat, majd magyarokat telepítettek be, akik a falu egy-egy  elkülönülő  részét lakták be.

A bajoknak a török időkkel nem szakadt vége: a múlt  kétszer is tizedelte kolerajárvány az ajakiakat.

A híres viselet:

ajakivis.jpg

Az ajaki paraszt  pompakedvelő volt.  Főként   maga és családja ruháira költötte  szabadon felhasználható jövedelmét. Így alakult ki Ajak  híres, színes népviselete.

ajjo.jpg

  Születéstől halálig  szigorú szabályok határozták meg az öltözködést, mely a gyermek 4 éves koráig nemtől független volt. Ezután  nemenként és korosztályonként  alakult;  idősebb korban  egyre sötétebb lett. Ötven év felett már csak feketében jártak.

 ajassz.jpg

Az ajaki  népviseletet   kizárólag  a  falun  belül hordták. Ha elutaztak valahová, akkor azt az idegenes ruhában tették. Férfiaknál ez  zakóból és pantallóból álló városi polgári ruhában történt.

 A  szövésnek is híre van : a retkes, rózsás, szegfűs. csillagos és dült rózsás minták voltak az elterjedtek, a fehér vászonkendőbe piros, zöld és kék színű mintákat szőttek. A faluban az ünnepi kendőt (ami a kakasos és kelyhes minta váltakozva)  csak kevesen tudták elkészíteni.

A vasárnapi istentiszteleten mindenki részt vett. A  háziasszonyok és a kisgyermekek kora reggel, a fiatalok és a férfiak 10 óra körül indultak  csoportosan a templomba.

 Ajaki fiatalasszony fejkendőben, menyecskecsüngővel :ajak1.jpeg

Igaz, az ajaki viselet nem egységes. Az anyag, a szín, a szabás, a varrás, a díszítés sem az,  ennek okát abban látják a hozzáértők, hogy  a régit módit  elhagyták,  az újat  már a nagylányok hozták divatba. Kezdetben ezek a ruhák még furcsáknak, de idővel megszokják.

Az ajakias viseletről a gyermek megszületésétől fogva lehet beszélni.

A gyermekeket  kicsi korukban hosszú ingbe és kantusba öltöztették . Utóbbi kétszeres, a derekánál van összevarrva. 4 éves korig ugyanezek a ruhadarabok voltak jellemzőek. A  kisfiúk öltözete 4 éves korig megegyezik a lányok viseletével. A fiúgyermek  csupán a hajviseletben különböznek,  egy éves korig nem vágják le a haját, mert azt hiszik, hogy a szeme gyenge lesz. Amikor megnyírják, zsírral megkenik, hogy szép legyen, elválasztás nélkül a szemétől kétfelé csapják.

Az  nagyobb  lányoknál  kétrészes a ruha. Rékli vagy ujjas hozzá megfelelő mintázatú szoknyával. A szoknyák alatt 3-4 alsószoknya, a szoknya felett színben hozzá illó kötő. A nyakat mirzlivel és gyöngysorral díszítették.

ajakilany.jpg

Ajaki lány ünneplő viseletben

Az  nagyobb  lányoknál  kétrészes a ruha. Rékli vagy ujjas hozzá megfelelő mintázatú szoknyával. A szoknyák alatt 3-4 alsószoknya, a szoknya felett színben hozzá illó kötő.

 

 A  XIX.  század végén a  kékfestő surcot azaz  kötényt felváltotta a bő kerekkötő kötény. Télen a nők is  bárányfürtös gubában mentek a templomba, munkában ujjatlan  ködmönt viseltek.  A nyakat mirzlivel és gyöngysorral díszítették. Jellegzetes darabja volt az ajaki ez a  szorosan a nyakra simuló fodros, csipkés gallér.

vis_ajaki_0005-600x900_0.jpg

Sajátos ruhaviselési szokás alakult ki a faluban: a nők a hónap négy vasárnapján más-más színű, egyedi szabású ruhát hordtak. Ez alól csak május és október hónapok voltak a kivételek (vallási okokból). Ez a szokás sokáig fennmaradt. Az elsőn fehér selymet, a másodikon a fehér alapú rózsás kasmírt, a harmadikon piros és a negyediken zöld kasmírt. Az első vasárnap öltözete volt a menyasszonyi ruha is koszorúval kiegészítve.

ajasszony.jpg

 

HAJ, HAJ...

A lányok  egy ágba és koszorúba fonták a hajukat, az asszonyok két ágra vették és kontyfésűre tekerték, gyolcs fékötővel kötötték be. A fiatalabbaknál erről két keskeny, hímzett pántocska lógott le a mellre, ezt nevezték menyecskecsüngőnek. A főkötőre kötötték  a fejkendőt.

 

FÉRFIMÓDI:

A férfi viselet az ajaki viselet legismeretlenebb része. Ha egy-egy ajaki férfi kimozdul a községből, az ajakias ruhát otthon hagyja.

Az idegenes ruha, ez a zakóból és pantallóból álló városi polgári ruha, amiben a falut el lehet hagyni, munkaruhaként került  a faluba. A régit, mint ahogy a nők is el-elhagyják, egy-egy újítást meg már megszoknak, be is fogadnak.

 

A férfiak gallértalan vászoningben  jártak, később galléros, mellrészen díszes  ing és nadrág  jött divatba. 

 A zsinórozással való díszítés a századforduló körül lett szokássá, ezt  nevezték Rákóczi-viseletnek. Télen fekete gubát terítettek magukra, fejükre alacsony tetejű, keskeny, szegett karimájú fekete kalapot tettek.

Napjainkban már csak az idősebb asszonyok hordják az ajaki népviseletet. Ma a hagyományőrzésről a községi óvoda, iskola illetve citera- és néptánccsoportok gondoskodnak.

Tánczos Erzsébet

 

Forrás:

http://parasztviseletek.hu/index.php?route=product/product&product_id=74

 http://library.hungaricana.hu/hu/view/MEGY_SZSZ_Jame_04_05/?pg=140&layout=s

http://epa.oszk.hu/01600/01614/00004/pdf/nyjame_04-05_1961_141-191.pdf

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-101.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ajak_(telep%C3%BCl%C3%A9s)

http://www.ajak.hu/index.php/hu/

http://www.ajak.hu/index.php/hu/turizmus/latnivalok/hagyomanyorzes

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr618855870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása