Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Szemünk fényét adja a szemvidítófű

2015. május 20. - netfolk

szemvidito.pngA neves Paracelsus állítólag a növény virágának alakjából következtette ki a szembetegségekre gyakorolt jótékony hatását.  Az ókori görögök úgy vélték, hogy a növény nemcsak a szemre van jó hatással, hanem az őt szeretettel használó személy boldog és jókedvű is lesz tőle.

Azóta bebizonyosodott, hogy a  szemvidítófű nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, ami különösen fontos hatóanyag a szemnek, és kisebb mennyiségben B-komplex, D- és E-vitamint, valamint vasat, szilíciumot, jódot, rezet, és cinket is.
Megelőzi a gyulladt szem állandó és kellemetlen nedvedzését, és a fényre túlérzékeny szemen is képes segíteni. Gyorsan gyógyítja a kötőhártya-gyulladást, szemhéjgyulladást, a szem fáradtságából eredő gyulladást és más kisebb irritációiból eredő problémákat is.

A nem túl magas egynyári növény levelei szélesek, tojásdadok, oldalukon három-hat hegyes fog van. Pártája fehér vagy lilás színű, az alsó ajak cimpái kicsípettek, sárga folt, valamint lilás színű csíkok figyelhetők meg rajta. A felső ajak visszahajló, és rövidebb az alsónál.

Dombvidékeken, nyirkos erdőkben, réteken  találkozhatunk vele. A  föld feletti virágos részeket hasznosítják, amelyeket a virágzás idején, júliusban vagy augusztusban gyűjtenek be.

Érdekes, hogy nálunk minden névváltozata csak a pozitív tulajdonságait emeli ki, pedig valójában félparazita, ugyanis más növények gyökeréből szerzett tápanyagokból él.

 

A népies nevén vigasztalófűként is emlegetett orvosi szemvidítófű  gyógyír például árpa vagy szemgyulladás esetén. A fáradt szemek pihentetésére, megnyugtatására külsőleg borogatást tehetünk.

 

A szemvidítófű a szem problémái mellett jó még gyomorhurutra savtúltengés ellen. Megszünteti a puffadást.
A hőemelkedéssel járó meghűlések, köhögés, hörgőgyulladás, arcüreggyulladás esetén belsőleg, valamint torokgyulladásnál toroköblögetőnek, gargarizálónak is használhatjuk.

Az idegrendszerre erősítő és nyugtató hatással van, hatékonyan fokozza a rövid és a hosszú távú memóriát, így csökkenti a feledékenységet. Felületi sebfertőtlenítő, zsíros, korpás fejbőr eredményesen kezelhetünk tinktúrájával.

Hogyan használjuk?

Teáját annak is ajánlják, aki gyomor- és bélbántalmakban szenved. Közismert fertőtlenítő hatása.  Teának egy evőkanál füvet leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Naponta háromszor igyunk egy bögrével.
Borogatásként  nyugtatásra a szemvidítófű langyos főzetét használjuk: egy csapott evőkanál szemvidítófüvet kell 2 dl. vízzel  leforrázni 10 perc állás után ezzel kenegetni a szemet.

Ha  mondjuk túl sok időt töltünk a számítógép előtt, és emiatt szárad ki és viszket a szemünk, tökéletes a szemvidítófű - tehát  olvasgatás előtt is nyugodtan készítsünk ki egy adag szemvidítófű teát.

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr87295109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása