Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

NOVEMBER – SZENT ANDRÁS HAVA – ENYÉSZET HAVA

2014. október 27. - netfolk


fagygy.jpg

 November régi magyar neve a hónap lejelentősebb szentje után SZENT ANDRÁS HAVA, de   Enyészet havának, Nyilas havának is nevezik. A Nyilas csillagászati hónap kezdete.

 

Ez a hónap a gazdasági év zárása, állatok behajtása, pásztorünnepek ideje:

 Az őszi időszakban több napot is úgy tartunk számon, mint a gazdasági év zárónapját: Mihály (szeptember 29.), Vendel (október 20.), Dömötör (október 26.), Márton (november 11.) és András (november 30.). A mezei munkák lezárásához, a tavasztól őszig a szabadban, a falutól távolabb legeltetett jószág (szarvasmarha, disznó, juh) behajtásához ünnepi mozzanatok társultak. A pásztorok napokig tartó mulatságot rendeztek, ekkor fogadták föl őket a következő esztendőre (pásztorfogadás), akárcsak a cselédeket.

Erzsébet, Katalin és András napja körül meg nem állt a tánc, a mulatozás: lakodalmat, bálokat tartottak.

 

frost.jpg

November 1. Mindenszentek napja

Ha hull a hó ezen a napon, nem olvad el márciusig.

III. Gergely pápa a 8. században indította útjára mindenszentek ünnepét. A pápa kiállt azért, hogy a vértanúk mellett a kereszténység elismerése után szentté avatottakról is emlékezzenek meg, ezért a Szent Péter-bazilika egyik mellékkápolnáját mindenszenteknek, vagyis az egyház szentjeinek ajánlotta. Így Mindenszentek napja mindazon megdicsőült lelkek ünnepe, akikről  nagy számuk miatt külön-külön nem emlékezik meg a kalendárium.

 mindenszent.jpg

http://netfolk.blog.hu/2012/11/01/november_1-_mindenszentek_napja

 

Mindenszentekhez gazdasági hagyományok is fűződnek.  Néhol e napon szegődtették a cselédeket, pásztorokat.  Máshol ekkor volt a legényvásár, azaz ekkor kötöttek a gazdák egyezséget a szolgálni menő legényekkel.

kapujában ácsorgókra.

 

November 2. vagy 3. halottak napja

gy1_1.jpg

Ha sok eső esik, sok felnőtt hal meg a következő esztendőben.

 November 2. ( de ha vasárnapra esik, akkor  november 3.)   a halottak napja  vagy a lelkek napja. 998. óta tartjuk ezt az ünnepet. Azt a hetet, amelybe a halottak napja esik, halottak hetének nevezik.

 http://netfolk.blog.hu/2012/11/02/november_2_vagy_3_a_halottak_napja_gyujtsunk_gyertyat

 

November 11. Márton napja

A népi hagyomány szerint ezt a napot tartották az emberek a télkezdetnek, mert rendszerint ekkor esik le az első hó. Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha pedig barnán, azaz ha nem esik a hó, akkor kemény tél várható. Ha a lúd jégen áll, akkor karácsonykor vízben botorkál. A megfigyelés szerint a Márton-napi jeges eső korai tavaszt jelent. „A mártonlúd mellye ha világos, hó lészen, ha fekete, eső. Ha tisztán ment le a nap, kemény tél, ha homályba szentült, lágy tél lészen. „

 marton-napi-libator_1.jpg

Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, s az első szent, aki nem mártírként halt meg. Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományában született, római katonatiszt fiaként. 

http://netfolk.blog.hu/2012/11/11/november_12_marton_nap_igen_jeles_nap

 

Márton lúdja és újbor:

Szent Márton és a lúd kapcsolatára vonatkozóan több magyarázatot is találunk:

Az egyik történetben, meghallván, hogy püspökké választották,  Márton  a libaólba menekült. Azért tett így, mert nem érezte magát méltónak a megtiszteltetésre. A  libák gágogása  azonban  felfedte rejtőzködésének helyét, így  Isten kegyelméből, de a szavazás eredményeképpen Mártonból  bizony püspök lett.

Egy másik legenda szerint a libák gágogása megzavarta az istentiszteletet, ami annyira felbosszantotta  a miséző Mártont, hogy a libák pecsenyeként, az ünnepi asztalon végezték

November 19. Erzsébet napja


Szent Erzsébet napja tél erejét szabja.

http://netfolk.blog.hu/2012/11/19/november_19_erzsebet_napja

erzs_1.jpg

Árpád-házi Szent Erzsébet "Magyarország szép nemes csillaga" Sárospatakon született. A királylány  tizennégy éves volt, amikor  férjhez  adták. Politikai  okok miatt jött létre a frigy, a házasságuk  mégis igen jól sikerült. Őszinte szerelem  fűzte össze az ifjú párt, ami  nagy adomány volt a sorstól.

 
Erzsébet alakjához számos legenda fűződik, az egyik legismertebb  az úgynevezett rózsacsoda, amelyet először XIV. századi forrás említ.  A rózsacsoda-legenda szerint egy alkalommal Erzsébet ruhájában  ( titokban) kenyeret vitt a szegényeknek.  Férje megállította , hogy megtudja, mit visz benne. Erzsébet azt felelte Lajosnak, hogy rózsákat visz. Férje felszólítására  meg is mutatta kötényét, s csodák csodája, valóban rózsák voltak benne. E történet alapján az ábrázolásokon a rózsák váltak Szent Erzsébet legfőbb ikonográfiai  jellemzőjévé. 

 

November 25. Katalin napja


Ha Katalin kopog, karácsony locsog,de ha Katalin lotyog, karácsony kopog.

A Katalin-nap a régi időszámításban az első téli nap volt, s mindenképpen határnap. A  közismert időjóslás szerint:"Ha Katalin kopog, a karácsony locsog". Ha ekkor beáll a fagy, akkor a karácsonyesős, sáros, enyhe lesz,  de ez  érvényes fordítva is: ha Katalinkor az idő enyhe, akkor  karácsonykor fagy lesz . Erre utal még: "Ha Katalin szépen fénylik, a karácsony vízben úszik", és ezt bizonyítja a közmondás is: "Ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor karácsonykor sáros lesz".

KATAG1_1.jpg

http://netfolk.blog.hu/2012/11/25/kopogos_vagy_tocsogos_oktober_25_katalin_napja

 

November 30. András napja

Fehér András, rossz év.

Szent_András_a_Szent_Koronán_1.jpg

András  napja az adventi időszaknak, illetőleg az egyházi évnek kezdete. A  téli napforduló  közelébe esik, emiatt   igazán alkalmas mindenféle bűbájosságra,  leginkább  pedig az eladó leányok szerelmi praktikáira.

Andrást termőnapként is emlegetik - van összefüggés a házassági varázslatokkal. Ezen a napon párosították a disznókat, ültettek a fákat is.

http://netfolk.blog.hu/2012/11/30/november_30_andras_napja_a_hazassagi_varazslasok_ideje

 

 András feje csupa hangyás.

Ödön, kell- e ködmön?

Marci, benn a macska hajtsd ki!

Katica, vállán ül a kiscica.

Andriska, megfőtt-e a galuska?

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr226839397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása