Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

AZ „ÉRTÉK A MÉRTÉK” A HUNGARIKUM AKADÉMIÁN

2014. szeptember 19. - netfolk

A Hungarikum Szövetség Hungarikum Akadémiája 2014. szeptember 17-én tartotta ősz-nyitó ülését Újpesten a Városháza épületében.

A sűrű programot felvonultató munkanap célja a Hungarikum-törvény jelenlegi helyzetének áttekintése és formálása volt. A Béres csepptől a huszárságon át a Kodály módszerig számos előadást hallhattunk az adott területek szakértőitől – ezek a rövid, érdeklődést felkeltő előadások ráirányították a hallgatóság figyelmét arra, hogy milyen sokrétű és nagyszámú nemzeti értékkel bírunk.

winN.jpg

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere



A programot a Budapest Tárogató Együttes régi magyar táncdallamokkal nyitotta meg, majd Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, a HUSZ Stratégiai Partnere köszöntötte a Hungarikum Akadémiát, és a vendégeket.

Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke ismertette a HUSZ és a Hungarikum Akadémia céljait: összefogni a kiemelt magyar értékeket „ a szürkemarhától a szürkeállományig”, azaz az élet minden területén. Így lehet " az érték a mérték".

b_7.jpg


Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke

"Hungarikum az lehet, amit mi magunk és a külföld velünk azonosít" – mutatott rá Birinyi József. Hangsúlyozta, hogy a világban szétszóródott magyarság értékeit is meg kell örökíteni, s ez igen fontos az összmagyarság nemzeti tudatának építésében.

A nap folyamán számos rövid, gondolatébresztő előadást hallhattunk a hungarikumokról.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke előadásában az agrárértékek kibontakoztatásának lehetőségeit vázolta fel. Rámutatott, hogy sokszor nem is vesszük észre értékeinket, hiszen azokkal együtt élünk. Meglepetés lehet, mikor a külföldiek rácsodálkoznak valamire, ami nekünk természetes: Nektek ilyen is van? Nekünk sajnos nincs.

Fontos, hogy természeti adottságainkat ismerjük, és azokkal jól sáfárkodjunk. Kiemelte, hogy a Hungarikum Szövetség feladata újabb értékek felkutatása, ez folyamatosan meg is történik, az értékek be is kerülnek az Értéktárba. A munkának ezzel azonban nincsen vége: el kell érni, hogy a szívekbe is eljussanak.

 

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára előadásában a magyar honvédség évezredes hagyományait mutatta be kiemelt figyelmet fordítva a huszárságra, mint hungarikumra. A magyar huszárhagyományok a régmúltba nyúlnak vissza. A huszárságot mindvégig a virtus, a vakmerőség, a váratlanság jellemezte és tette sikeressé. Sikere csúcsán, a XIX. században Európa minden hadseregében huszárezredeket állítottak fel. A huszárság hungarikum, jó hírünket viszi a világba. Az utóbbi évek eredménye, hogy megvalósult a honvéd koronaőrzés. Igen fontos, hogy a katonasuli program nagy siker a fiatalok körében. Ilyen fejlesztésekkel kapcsolódhat össze a dicső múlt és a jövendő.

Az új HUSZ tagok köszöntése után az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ismeretterjesztő filmben mutatta be Károlyi Sándor életművét.   A 19. század meghatározó alakja Nagykárolyi gróf Károlyi Sándor politikus, kórházalapító, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Hangya- és Takarékszövetkezeti mozgalom, valamint a rendezvénynek helyet adó Újpest alapítója volt. E sorok szerzője a hajdani Károlyi birtokon él, olvasott is, hallott is a grófról, mégis számos érdekességet tudott meg a filmből.

A kiemelt értékteremtők bemutatkozása a program egyik legfigyelemreméltóbb egysége volt.

Dr. Béres József, a HUSZ alapító tagja édesapja, Béres József munkásságát mutatta be, akinek mottója „a megoldás ott van a természetben, csak nyitott szemmel kell járni” ma is időszerű.

beres.jpgMunkájuk eredményességét bizonyítja, hogy a Béres Csepp szinte 100%-os ismertségnek örvend Magyarországon.

be_2.jpg

Diakép az előadáson


A Semmelweis Egyetem a Hungarikum Szövetség tagjává vált, és Semmelweis Ignác életművét képviselheti a szervezetben – az erről szóló díszoklevelet a Hungarikum Akadémia rendezvényen vette át Dr. Gál János rektorhelyettes, aki beszédében   emlékeztetett: aki nem tiszteli a múltat, annak jövője sincsen, éppen ezért különösen megtisztelő, hogy Semmelweis Ignác örök életművét képviselheti az egyetem a Hungarikum Szövetségben. Semmelweis Ignác életművére hívta fel a figyelmet: a vérmérgezés és a szepszis alapjait letevő Semmelweis kiváló megfigyelő volt,  és bátor  ember, aki fáradhatatlanul küzdött az igazáért. Kiemelte, hogy a világ az édesanyák megmentőjeként ismeri Semmelweis Ignácot,  de még nem közismert hazánkban, hogy  a világ orvostörténelmének tíz legnevesebb alakja között tartja számon a világ.

sem.jpg

A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi gondnokság képviseletében Dr. Bihari Zoltán igazgatót köszöntötte a Hungarikum Szövetség.     


kurti.jpgDr. Kürti Sándor elnök-vezérigazgató a Kürt Zrt.–t mutatta be. Ismertette, hogy hungarikum címre az pályázhat, aki, vagy amely dolog országon belül közismert és elismert, határainkon túl közismert és elismert, tradicionális – vagy e kritériumok közül kettőnek megfelel. A Kürt helyzetéből adódóan nem építhet hagyományokra, hiszen anno nem is létezett az a terület, ahol az utóbbi évtizedekben világraszólót alkot, de a Kürt Zrt. az első két kritériumnak messzemenőkig megfelel.

 

 

 

 

Dr. Kürti Sándor

Dr. Töll László ezredes a huszárságot mint hungarikumot mutatta be. Hangsúlyozta, hogy a huszárság a mai napig nemzeti mitológiánk szerves része. A huszár szót így –úgy írva, kiejtve az egész világon ismerik és ugyanazt értik alatta: a magyar huszárokat, s nemcsak a külcsínt, hanem a belső értékeket is: az érzelmi, tudati elkötelezettséget is. S az érzelmi kötődés és a büszkeség fontos iránytű az értékőrzésben.

 100_4410.JPG

Huszár egyenruhában


Győrffy-Villám András, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség örökös elnöke hangsúlyozta, hogy a hagyományőrzők a huszárokhoz kapcsolódó egységes, komplex kultúra őrzői. Kiemelte, hogy a hagyományőrző egyesületek működése munkát ad a népi kézműveseknek is, akik a viseleteket készítik, a muzsikosoknak, akik a fellépéseken a verbunkost szolgáltatják.

Dr. Ittzés Mihály a Magyar Kodály Társaság elnöke feltette s meg is válaszolta a kérdést: Mitől hungarikum a Kodály módszer?

Az újpesti Adorate Kórus Kodály műveket adott elő, mely után a városháza melletti téren táncházi ízelítőt kaptunk.

 100_4400.JPG

Boros András és Nagy Zoltán feleségeikkel, a zenészek közreműködésével magyarpalatkai táncokkal fokozták a hangulatot.

A nap egyik fénypontja az újpesti HUSZ Hungarikum PONT bemutatása volt, mely az újpesti városháza alagsorában kapott helyet. Érdekes, hogy ez a terület anno börtönként üzemelt – felemelő, mikor egy börtön borospincévé lényegül.

100_4404.JPGAz újpesti HUSZ Hungarikum PONT megnyitása



A HUSZ Hungarikum Pontot, az Újpest Önkormányzat Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Dr. Telek Zoltán, valamint a Police Borrend Egyesület elnöke, nagymestere, Dr. Dutka Antal pohárköszöntője nyitotta meg a nagyérdemű számára.

A fogadás számos gasztronómia élményt hozott, például a Mathiász csemegeszőlők, sajtok megízlelésére és Gábor Sándor aranykoszorús cukrászmester Magyar Rapszódia nevű bonbonvariációinak kóstolójára is sor került. Mint megtudtuk a kézműves bon-bon valódi csokoládéból a legfinomabb és legjobb alapanyagokból készül. Nem tartalmaz vegyi konzerválószert sem más növényi zsiradékot csak nemes kakaóvajat.

 

magyar_rapszodia_969_20110303152258_834.JPGA kép forrása: http://www.kkvnet.hu/kkv-kisvallalkozas/magyar-rapszodia-kezmuves-bonbon-kulonlegessegek-alkalmi-tortak-disztortak-napi-cukrasz-keszitmenyek



A díszterembe visszatérve speciális “papi” áldásban volt részünk. Ez Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó életművéről összeállított film formájában értendő, s a naphoz szorosan kapcsolódott, hiszen a háromszoros olimpiai bajnok életműve egy éve szerepel a közfelkiáltásos hungarikumok között.

100_4412.JPG

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékének és a Magyar Értéktárnak is tagja a tárogató, melyet Nagy Csaba, a Rákóczi Tárogató Együttes alapító elnöke szuggesztív előadásban mutatott be a közönségnek. Az elnök úr meg is énekeltette, s tárogatóval kísérte a Csínom Palkót éneklő közönséget.

 

megnyito018.jpg

Nagy Csaba a Rákóczi Tárogató Együttes alapító elnöke  egyik hangszerével. A kép forrása:http://www.nepzene2.eoldal.hu/cikkek/hangszerek/a-tarogato.html


A tárogatómuzsikát követően Birinyi József értékelte a jelenlegi hungarikum helyzetet. Maga a Hungarikum törvény is helyet kaphatna a listán – mondta az elnök arra utalva, hogy számos országban folyik magas szintű értékvédő program, de olyan komplex módon, mint ahogyan a hungarikum törvény teszi, máshol nem találkozhatunk. Hangsúlyozta, az értékek támogatása a legjobban megtérülő befektetés. A Magyar Értéktár által kidolgozott hungarikum - piramis kapcsán elmondta, a Szamos marcipán vagy a dobostorta is lehet, hogy egy konyha asztalon született, s idővel onnan jutott el olyan pozícióba, hogy hazánkban és külföldön egyaránt velünk azonosítják. Fontos tehát, hogy ne csak a legismertebb értékeinket védjük - bár sajnos még azokat sem tartjuk kellőképpen becsben.
A hungarikum - piramis minden szintjén szükséges a gyűjtőmunka és az értékek népszerűsítése. Ez a felfutó rendszer garantálja a hungarikumok megtalálását és megőrzését.

Beszélgetésem Birinyi Józseffel a hagyományőrzésről és a Birinyi  Gyűjteményről  itt található:  http://netfolk.blog.hu/2014/07/21/beszelgetes_birinyi_jozseffel_a_hagyomanyorzo_modszerekrol_es_a_birinyi_gyujtemenyrol

biri_1.jpg

Mi ez a piramis? A helyi, megyei, nemzeti szintekkel, Kárpát-medencei és a világon bárhol élő magyarság értékeinek feltérképezését, rögzítését jelenti. A nemzeti értékek rendszerezése alulról felfelé építkező rendszerben történik. Az értékek gyűjtése a településeken kezdődik. A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok munkája a helyi értékek folyamatosan bővíthető listája. A települési értéktárak mintájára megyei és tájegységi értéktárak épülnek, a Magyar Értéktárat az értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze. A magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősíti. Az Birinyi József hangsúlyozta: nagy felelősség, hogy mi kerül a hungarikum listára: túl sok vagy nem megfelelően megválogatott hungarikum az egész rendszer értékét devalválja.


A nap végén megtudtuk, hogy a Kodálytól vett „A tűznek nem szabad kialudni” című film immár magyar nyelven is megtekinthető.

Itt még angolul:

 

 

Tanárként úgy gondolom, hogy ez a magyar örökségeket bemutató húsz  perces film az  érzelmi nevelés egyik fontos segítője lehet. A film párizsi vetítése után, részben annak hatalmas sikere hatására hazánkat felvették az UNESCO kormányközi bizottságba.

„ Nagy siker, hogy filmünkkel elősegíthettük országunk legújabb sikerét. " – nyilatkozta Birinyi József, a film rendezője.

 

 

Tánczos Erzsébet beszámolója

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr406712523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása