Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A rábavidéki szlovének rönkhúzása Szellemi és Kulturális Örökség Listára került farsangi szokás

2014. február 26. - netfolk

tsk_1.jpg

 

A rönkhúzás hagyománya a farsangi ünnepkörhöz tartozik, jellemzően a rábavidéki szlovének tartották, új elemekkel gazdagítva napjainkban is megrendezik. A farsangi időszakot a falu közössége a szerelem beteljesedése idejének tartotta;  ez volt a házasságkötések leggyakoribb időszaka.

rabavideki_szlovenek_ronkhuzasa.jpg

Azokban a falvakban viszont, ahol nem volt házasságkötés a farsang  idején,  a  pártában  maradt  lányokat,  nőtlen  legényeket  álházassággal,  mókalakodalommal  figurázták  ki. 

Ez  a  rönk  azt  szimbolizálja,  hogy  a  lányokat  hozzákötik, ezt kell húzniuk  , ha már nem mentek férjhez ebben az évben.    Az állakodalmon  az ifjú párt „szégyen-rönkre" ültetve húzták  végig a falun. A farsangi rönkhúzás eredeti funkciója, hogy figyelmeztessék azokat a fiatalokat, akik már elérték a megfelelő kort - és még nem házasodtak meg -, hogy nem teljesítették életkori kötelességüket.

Ma is csak akkor tartják meg, ha tényleg nem házasodott senki farsang idején.
A szokás ezzel nem csak a nyelv megtartását segíti, az identitás megerősítésében is fontos szerepet játszik.

 Ezt a „frigyet" maskaralakodalomnak is nevezik.

 Az egész ceremónia nagyon hasonlít egy igazi esküvőhöz: kikérik a legényt, leányt, felköszöntik az örömszülőket, versekkel, mondókákkal, vicces bekiabálásokkal tarkított mondókákkal.

Eljátszák a  püspököt, a papot, a vőfényt, a cigányvajdát, a jövendőmondó asszonyt, és a kisbírót, aki kidobolja, hogy a fiatalok erre az egy napra örök hűséget ígérnek egymásnak.

A menyasszonyt fehér ruhába bújt, sminkelt férfi, míg a vőlegényt általában nő testesíti meg, hatalmas bajusszal, kalapban, ünnepli felöltőben. Az örömszülők hangos, már-már visításszerű sírással búcsúznak édes, szeretett gyermeküktől, aki nekik a legszebb, legcsodásabb az arcára rajzolt bibircsókjával, vagy nem épp daliás alkatával. Aztán a pár a rönkre ül, és a falu ifjúsága énekelve, kiabálva, rikoltozva húzza őket végig a településen. Közben dobolnak, hangoskodnak, míg végül elérnek a ceremónia helyszínére, ahol egy arra alkalmas papnak kikiáltott személy összeadja őket, jelezvén, hogy ez a frigy ma éjfélig tart.

Ma is tartják itt-ott, ha a településen nem volt esküvő, akkor tartanak egy bolondos lakodalmat, hogy kicsúfolják a házasodni nem óhajtó fiatalokat.

Eredetileg húshagyókedden rendezték a tuskóhúzást olyan községekben, melyekben az esztendő során nem volt lakodalom.
Íme egy álesküvőt megnyitó versezet:

"Mélyen tisztelt Közönség!
Felsőbátkifalu nagyközség!
Hajják meg a süketek! Nyíljon ki a fületek!

Nagy eseményt hirdetek, jó mulatságot ígérek:
Azért jöttünk össze ma, legyünk hát egy csokorba.
Házasság lesz ebből tudom, ezt bátran itt megjósolom.
A falu egy legénye, kinek az esze kereke
Mindig jár és meg nem áll,
Kigondolta, úgy tudom, házasodik farsangon."

/Körmend/

 A rábavidéki szlovének rönkhúzása a magyar és az osztrák rönkhúzástól abban tér el, hogy szlovén és magyar nyelven beszélnek a résztvevők. 

 

Tánczos Erzsébet

 

Forrás:

 

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-1271.html

 

http://www.historia.hu/archivum/2006/0601tatrai.htm

 

http://philatelia.hu/galeria/bus%C3%B3j%C3%A1r%C3%A1s

 

https://www.google.hu/search?q=h%C3%BAshagy%C3%B3&hl=hu&client=firefox-a&hs=qKq&tbo=d&rls=org.mozilla:hu:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=G-UZUdGbKczhtQbijoGYDw&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1024&bih=629#imgrc=LPWgd1u475c5rM%3A%3BuAGumrZTQuLjKM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.barikad.hu%252Fsites%252Fbarikad.hu%252Ffiles%252F2012%252F02%252Fh%25C3%25BAshagy%25C3%25B3%252520kedd.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.barikad.hu%252Fhushagyo_keddi_hagyomanyok-20120221%3B594%3B436

 http://szellemikulturalisorokseg.hu/index0.php?name=0_rabavideki_szlovenek_ronkhuzasa

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr725834461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása