"Nem lesz mákunk az Úniós csatlakozással!" - pánikolt a magyar ember, mikor szárnyra kapott a rémhír: a mák nem lehet többé élelmiszer.
Tény, hogy már 7 éve a fehér virágú változata Magyarországon is drognak számít. Azóta szabadon csak a lilás-rózsaszínes virágú termeszthető. De az igen.
Magja olyan kulináris örömök forrása, mint a mákos guba vagy a bejgli. A mákmag kedvelt élelmiszer. Jó minőségű olajtartalma miatt étolajat is nyernek belőle, mely az olívaolajjal egyenértékű élelmiszer. A mákszemekből kinyert halványsárga olaj sokoldalúan felhasználható. Segít megelőzni a csontritkulást is.
A mákmag története:
A mákmag ártalmatlan és egészséges élelmiszer, s bizony, már a görög és római birodalomban is élvezték jó ízét. Ők mézzel ízesítve fogyasztották. Jelentős mennyiségben csak a kelet-európai konyha használja. Nálunk régóta ismert növény. Elterjedtségét mutatja, hogy nyelvünkben számos szókép kapcsolódik a mákhoz: a bódító, mérgező italt, sőt átvitt értelemben minden "narkotikumot" mákonynak neveztek; a mákszem a kicsinyég mértéke, pernahajder embert "jó mákvirágnak " nevezzük LEGINKÁBB PEDIG:HA MÁKUNK VAN, AKKOR SZERENCSÉSEK VAGYUNK!
A bőséges, édes töltelék csak mifelénk fordul elő. Szinte mindenki ismer olyan városi anekdotát, melyben hazánk fia kábítószer- birtoklás gyanújába keveredett valamely határon, pedig csak mákot vitt magával a nyaralásra. Nyugati rossz hírére magyarázatot tehát az ópiumtól való félelem ad. Vagy az elhízás réme, hiszen a mákból készült tömény, cukros töltelék kifejezett kalóriabomba. Magas olajtartalma miatt a mák könnyen avasodik, de jó hír a spejzolóknak: mélyhűthető. Hogy kibír-e annyi időt a fagyasztóban, mint Han Solo hibernálva arra csak fogadást tudnék kötni, nálunk hamar igény támad újabb és újabb mákos élvezetre.
A rosszhírű tejnedv
A narkotikumok a mák tejnedvében találhatóak, ebből sok fontos gyógyszer készül..Ám pont ez a tejnedv árnyékolja be a növény jóhírét. A beszáradt tejnedv ugyanis maga az ópium, ebből nyerik ki a morfint. Hogy a száraz mákgubóból is ki lehet nyerni a hatóanyagot, az Kabay János érdeme, ő dolgozott ki erre eljárást. A máktea talán a legrégebbi ópiát azaz "mákony" – már a neve is beszédes. A mákteától különben már az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában is bódultak, Kínában pedig legalább négyezer éve isznak a mákteát és szívják az ópiumot. A mákos tésztával sokkal jobban járnának! A máktea helyett javaslom a gyümölcsteákat, van is ilyen blogbejegyzésem. A népi gyógyászatban a „nehéz eset” csecsemőket „nyugtatták” a zöld terméstok teájával, hát elég elmerengőek is lettek tőle a kölkök egész életükre. Míg nekünk a mák a mákos tésztát juttatja eszünkbe, a többi országban az ópiumot és a morfiumot.
Miért is félelmetes az ópium?
Bódító, álomhozó, sőt gyilkos hatását a benne található alkaloidnak köszönheti, mellyel l már időszámításunk előtt tisztában voltak. Az ópiumot kezdetben gyógyszerként, majd később kábítószerként alkalmazták. Az ópium fizikai, lelki függőséget okoz, számos mellékhatása van.
Stresszoldás beiglivel?
FONTOS: Sem saját ünnep előtti stresszünk, sem a főnök vagy a rigolyás rokon feszültségének kezelésére ( szerencsére) nem alkalmas a mákos beigli vagy a mákos guba ! Mire a mag beérik, a kábító hatású anyagok , hála az égnek, eltűnnek belőle:a darált és megsütött mák az eredeti koncentrációnak csupán 3%-át tartalmazza Ha a főnök testtömegének többszöröse mennyiségű beiglit meg is eszik – te jó ég, hogy fog kinézni utána - ki fog ennyi sütit keleszteni meg dagasztani? Stresszoldás beiglivel mégis lehetséges a kényeztető íz miatt, de óvakodjunk a túlzott kalória beviteltől. Az elhízás újabb stressz tényező!
Mák az ebédlőasztalon:
Önmagában a mák elég száraz, ezért adjunk hozzá lazító anyagot. Hagyományosan reszelt almával, forró tejjel vagy tökkel vegyítik. Ettől puhábbá, krémessé válik. Számos étel készíthető belőle, például magyar különlegesség a beigli vagy a mákos guba, mákos tészta, rétes, fagylalt, palacsinta töltelék, tészta és számos más étel alkotóeleme.
Rengetek " tökéletes beigli " recept létezik, íme egy a http://www.life.hu/bejgli/20101203-a-tokeletes-makos-beigli-titka.html alapján. Az enyémek különben az idén szépen megrepedeztek. Tudom is az okát, " túl" finomat akartam, túl sok tölteléket tekertem a rudakba. Szépségversenyre nem nevezek velük, de ízre... hm... alig bírtam elrejteni a repedt rudakat a fiaim elől!
A tökéletes mákos bejgli receptje
Hozzávalók:
A tésztához
50 dkg liszt
25 dkg vaj
3 tojás
2 dkg élesztő, 1 teáskanál porcukor
1,5 dl tejföl
csipet só
A töltelékhez
25 dkg darált mák
20 dkg porcukor
0,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
fél rúd vanília
1 dl rum
Elkészítés:
Az összemorzsolt élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt a tejjel, pici sót, és alaposan összedolgozzuk. Ha a tészta már elválik a táltól, akkor négy cipóra osztjuk, és legalább 3-4 órát pihentetjük hűvös helyen vagy a hűtőben.
Elkészítjük a máktölteléket is: egy edénybe tesszük a mákot, a cukrot, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a reszelt citromhéjat és a rumot, majd a tejet is. Összekeverjük, és néhány percig lassú tűzön, folyamatos kevergetéssel főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztacipókat téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a széleken 2-2 cm-t kihagyunk. A tésztát hosszanti irányban feltekerjük és ügyeljünk arra, hogy a hajtások a rúd aljára kerüljenek. Kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával, ha megszikkadt, átkenjük a villával fellazított tojásfehérjével is. A rudakat hústűvel megszurkáljuk,és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Ezért repedeznek be a rudak sütés közben:
- a tészta vagy a töltelék túlságosan puha
- túl sok a töltelék
- túl sok cukrot adtál hozzá
Forrás:
http://www.eletestudomany.hu/content/aktualis_20081219_Opium_es_bejgli___a_sokoldalu_mak
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_m%C3%A1k
https://www.google.hu/search?q=m%C3%A1kos+guba&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=pQLKUMqBO8jb4QTo84GwDQ&biw=1280&bih=821&sei=qALKUN72PMaitAa2q4CoCw