Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Szépséges és gyógyító a forrasztófű

2017. július 15. - netfolk

 

 

feketenadalyto1.jpgForrasztófű, nadálygyökér, madárgyökér, feketegyökér, csontgyógyír, sebgyógyír, falgyökér fekete nadálytő: ugyanaz a szerényen szép vadvirág, mely mintha titkolni akarná, hogy a növényvilág egyik elismert doktora.  Ez a  nagy múltra tekint visszatekintő  gyógynövény megtalálható vízpartok, árokpartok, erdőszélek, nedves rétek közelében. Egy rakás csodás kép látható a növényről itt: http://terep-jaro.blogspot.hu/2014/09/a-fekete-nadalyto-ami-szines-egy.html

 A növény dús, erőteljes, évelő szőrös szárakkal és levelekkel tárul elénk. Szépséges virága  jellegzetes lilás-piros.. Tápanyag, talajnedvesség, fény tekintetében nagyon igényes. Vadon, folyóvizek partján árkokban és nedves réteken terem.

feketena.JPG

 

Angol neve comfrey, mely a latin „confirmá”-ból (megerősíteni) származik. Ebből kitűnik, hogy a fekete nadálytő a csontokkal, illetve a csontrendszerrel összefüggő betegségekre javasolt gyógynövény.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alternatív gyógyászatban igen előkelő helyet foglalnak el a fekete nadálytő kivonatának felhasználásával készült – elsősorban a mozgássérüléshez, ízületi és reumatikus elváltozásokhoz, betegségekhez társuló fájdalmak enyhítésére, a csonttörés utáni gyógyulási folyamat „felgyorsítására”, a túlterhelt izmok regenerálására használt – gyógytermékek.

Mire mindenre jó?

 Gyulladásgátló, csontregeneráló, sebek gyógyulását elősegíti ez a növény. Csonttörések utáni kezelésre  is kiváló, ezért nevezik forrasztófűnek is: a benne lévő anyagoktól szebben és gyorsabban forrnak össze a csontok. A növényben levő bizonyos allantoin nevű anyag segíti a csontok és csontszövetek regenerálódását.
Hám és sejtképző hatásánál fogva serkenti a seb gyógyulását. A növény főzetével mosogassuk a kezelendő felületet, illetve áztassuk benne.

Különféle sebeknél, zúzódásoknál, húzódásoknál, gyulladásnál, használható eredményesen.

Felfekvések, aranyér elleni krémek alapanyaga.

A bőrgyógyászatban furunkulusok, visszérgyulladás esetén használják.

feketen.jpg

A népi gyógyászatban csodatevő fűként emlegetett gyomnövényt egyébként nem csak borogatásra, külső kezelésekre használták. Elődeink, leveleinek konyhai feldolgozásával – úgy készítettek el, mint a spenótot.

 

feketenadaly.JPG 

DE!!! Belsőleg  se főzeléknek, se gyógyszernek ne használja senki, mert  ma már tudjuk, hogy rákkeltő hatású anyagot tartalmaz, ráadásul gátolhatja a szervezetben a vas és a B12-vitamin felszívódását.  Szerencsére ezek az anyagok a bőrön keresztül egyáltalán nem szívódnak fel.

 

A fekete nadálytőnek a levele, de főképpen a gyökere tartalmaz gyógyító anyagokat.  

A levele nyáron gyűjthető,  levelének forrázata – fürdővízbe, arclemosóba téve – bőrlágyító hatású.

 feketenad.jpg

GYŰJTÉSE: Ágas-bogas gyökérzetét tavasszal gyűjtik, virágzás előtt. Később csak azoknak a növényeknek a gyökere használgató fel, amelyek virágos szárat még nem hajtottak.

A gyökereket külsőlegesen frissen és szárítva is használják.

A begyűjtött és megtisztított, szárításra váró gyökeret azonnal lereszelik, és lereszelten szárítják, mert különben kőkeménnyé válik. Jól levegőző helyen kiterítve szárítják, hogy minél rövidebb idő alatt megszáradjoon, mert a gyökér csak úgy őrzi meg belső fehéres színét.

feketenedaaa.JPG

A főzet elkészítéséhez kell egy csésze fekete nadálytő, melyet tegyük 2 liter vízbe és főzzük negyedórán keresztül. Ugyanennyi ideig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Amikor a főzet már nem forró, akkor alkalmazzuk a felületen.

 feketenadalyyyyy_1.JPG

Törések, ütések nyoma, ficam, rándulás, zúzódás gyógyítója ez a fekete nadálytő lisztjéből készült péppel való borogatás 

Ebben az esetben  a fekete nadálytő lisztet egy kis tálkába kell tenni, forró vízzel és egy pár csepp olajjal péppé keverni. Ezt kell rákenni a kezelendő felületre, majd puha ruhával letakarva pár órát hagyjuk hatni. A pép könnyen leszedhető, utána a bőrt kenjük be fekete nadálytő kenőccsel.

Mire jó még a fekete nadálytő? Hatékony fájdalomcsillapító, így a fejfájás is kezelhető vele: a fájó, lüktető részt be kell dörzsölni.

 

 

Forrás:

http://napidoktor.hu/termeszetesen/gyogyit-es-ol-a-feketenadalyto/

http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/tinkturak/fekete-nadalyto-tinktura

http://www.mariatrebenpatikaja.hu/gyogynovenyek/fekete-nadalyto-symphytum-officinale-9.html

http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=32198

http://terep-jaro.blogspot.hu/2014/09/a-fekete-nadalyto-ami-szines-egy.html

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr8612666591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása