Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Krumplilaska, a megunhatatlan kazári eledel

2016. április 17. - netfolk

 kazari-laska1.jpg

Imádom az olyan ételeket, amelyeknek gyakorlatilag „nincs” receptje:  pár hozzávaló elég hozzá, az sem tartalmaz idegen szavakat, olcsó, és némi gyakorlattal könnyen elkészíthető. Meg persze finom. Népi ételeink javarésze ebbe a kategóriába tartozik. Ilyen  a méltán nagy kedvenc, a palóc krumplilaska, melyet  újabban palóc palacsintának,  palóc burrito- nak is neveznek – de mi maradjunk csal a laskánál, ne faxnizzunk.

Bodor Pálné Bozsik Lidia és  kazári  segítői a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban  igen sokat sütöttek belőle, s pukkadásig ettük  édesen és sósan is...

Mi kell hozzá?

1 kg főtt krumpli

60 dkg liszt

 csipet só

 A krumpliból érdemes  hasonló méretű példányokat kiválasztani, hogy mindegyik egyszerre legyen puha. Ha nem egyformák, akkor a kisebb  hamarabb megpuhul, míg a másik még kemény. A sárga héjú a legjobb erre. A krumplit meghámozta, megfőzte Lidia, majd leszűrte. Ezután  krumplinyomón átnyomta, majd meg kellett várni, hogy langyosra hűljön. Azután összegyúrta a liszttel és a sóval.

krl.jpgA rúdból helyes darabokat metélt le, ezeket  vékonyra nyújtotta úgy, hogy  nagyjából 15 cm sugarú kör legyen belőle. Ehhez fontos, hogy  mindig legyen alatta annyi liszt, hogy ne ragadjon le.

kla1.jpg

Készül a laska, ilyennek kell lennie nyújtás után, mutatja Bozsik Lidia:lidia1_1.jpg

 

Megtudtam, hogy a sparhelt platniján a legjobb sütni. Ennek hiányában   palacsintasütőben vagy wokban mindkét oldalát megsütjük és olvasztott zsírral megkenjük.   Utóbbi állítólag nem adja vissza teljesen azt az íz élményt, mint amit a sparhelt, de  higgyétek el, így is isteni finom. Többször kipróbáltam, sosem marad belőle, egy nagyobb családnak lehetetlen  túl sokat sütni belőle.

laska.jpg

Lekvárral vagy túróval, tejföllel ízesíthetjük, kipróbáltuk káposztásan is, de finom „ meztelenül” azaz magában is.

Létezik különleges mákos  változata is, amikor a kisült laskát forró vízben egy pillanatra megmártják, majd tányéron megszórják cukros darált mákkal. Ezeket egymás tetejére rakosgatják, így alul-felül mákosak lesznek.

Kazári előadóink hoztak magukkal egy füzetkét, Kazári Ízek a címe, melyet online is megtaláltam , íme: http://kazar.hu/files/download/egyeb_kiadvanyok/kazari_izek_2008_pdf.pdf

A kazári laskafesztivál egyre népszerűbb, az alábbi video betekintést nyújt a hangulatába.

https://www.youtube.com/watch?v=a9sodTyZRA4  Minden év utolsó májusi szombatján tartják nagy-nagy sikerrel.

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

Képekért (  a sajátok felhasználása mellett ) ide látogattam: http://www.orszagalbum.hu/keszul-a-jo-krumplilaska-kazaron-_p_28027

http://www.nosalty.hu/recept/kazari-laska

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr778636024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vasöntőfi Karott 2016.04.19. 09:42:35

Ezt nagymamám mennyit sütötte! Igaz ő lepénynek hívta, és Dél-Borsodban lakik. Sparhelt híjján paella serpenyőben sütöm segítséggel. Egyedül nyújtani is és sütni is még nem megy. Legjobb kacsazsírral és pici sóval négyfelé hajtva. Már látom, hogy holnap ezt esszük...
süti beállítások módosítása