Imádom az olyan ételeket, amelyeknek gyakorlatilag „nincs” receptje: pár hozzávaló elég hozzá, az sem tartalmaz idegen szavakat, olcsó, és némi gyakorlattal könnyen elkészíthető. Meg persze finom. Népi ételeink javarésze ebbe a kategóriába tartozik. Ilyen a méltán nagy kedvenc, a palóc krumplilaska, melyet újabban palóc palacsintának, palóc burrito- nak is neveznek – de mi maradjunk csal a laskánál, ne faxnizzunk.
Bodor Pálné Bozsik Lidia és kazári segítői a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban igen sokat sütöttek belőle, s pukkadásig ettük édesen és sósan is...
Mi kell hozzá?
1 kg főtt krumpli
60 dkg liszt
csipet só
A krumpliból érdemes hasonló méretű példányokat kiválasztani, hogy mindegyik egyszerre legyen puha. Ha nem egyformák, akkor a kisebb hamarabb megpuhul, míg a másik még kemény. A sárga héjú a legjobb erre. A krumplit meghámozta, megfőzte Lidia, majd leszűrte. Ezután krumplinyomón átnyomta, majd meg kellett várni, hogy langyosra hűljön. Azután összegyúrta a liszttel és a sóval.
A rúdból helyes darabokat metélt le, ezeket vékonyra nyújtotta úgy, hogy nagyjából 15 cm sugarú kör legyen belőle. Ehhez fontos, hogy mindig legyen alatta annyi liszt, hogy ne ragadjon le.
Készül a laska, ilyennek kell lennie nyújtás után, mutatja Bozsik Lidia:
Megtudtam, hogy a sparhelt platniján a legjobb sütni. Ennek hiányában palacsintasütőben vagy wokban mindkét oldalát megsütjük és olvasztott zsírral megkenjük. Utóbbi állítólag nem adja vissza teljesen azt az íz élményt, mint amit a sparhelt, de higgyétek el, így is isteni finom. Többször kipróbáltam, sosem marad belőle, egy nagyobb családnak lehetetlen túl sokat sütni belőle.
Lekvárral vagy túróval, tejföllel ízesíthetjük, kipróbáltuk káposztásan is, de finom „ meztelenül” azaz magában is.
Létezik különleges mákos változata is, amikor a kisült laskát forró vízben egy pillanatra megmártják, majd tányéron megszórják cukros darált mákkal. Ezeket egymás tetejére rakosgatják, így alul-felül mákosak lesznek.
Kazári előadóink hoztak magukkal egy füzetkét, Kazári Ízek a címe, melyet online is megtaláltam , íme: http://kazar.hu/files/download/egyeb_kiadvanyok/kazari_izek_2008_pdf.pdf
A kazári laskafesztivál egyre népszerűbb, az alábbi video betekintést nyújt a hangulatába.
https://www.youtube.com/watch?v=a9sodTyZRA4 Minden év utolsó májusi szombatján tartják nagy-nagy sikerrel.
Tánczos Erzsébet írása
Forrás:
Képekért ( a sajátok felhasználása mellett ) ide látogattam: http://www.orszagalbum.hu/keszul-a-jo-krumplilaska-kazaron-_p_28027
http://www.nosalty.hu/recept/kazari-laska