Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Beszélgetés Antal Tibor népzenésszel magyarságról, hagyományokról és az " Ezer esztendeje" albumról

2015. június 16. - netfolk

cd-borito_or02_b.jpg

 

Antal Tibor gyimesi népzenész, ének-zenetanár a csángók iránt kicsit is érdeklő magyarországiak számára kedves ismerős.

Zenei tevékenysége mellett évek óta ő a nagysikerű budapesti Csángó Bál egyik „arca”, műsorvezetője.

 

antbal.JPG

Forrás: http://netfolk.blog.hu/2015/02/09/xix_csango_bal_a_petofi_csarnokban

Antal Tibor és a Heveder zenekar  teltházas, mégis meghitt hangulatú koncertet adott a Magyarság Házában a Nemzeti összetartozás ünnepén.

Ezer esztendeje című, most megjelent CD-jük kapcsán beszélgettünk hagyományőrzésről, tanításról, népzenéről és még sok egyébről.

anti.jpg

 -Mióta szerves része az életének a muzsika, ének, zene?

Egyszerűen beleszülettem abba, amit népi kultúrának nevezünk. Ének, muzsikálás nekem mindig természetes közegem volt. Ezeknek is köszönhető talán, hogy kamasz koromban meghívást kaptam Szörényi Levente „Atilla Isten kardja” című híres rockoperájába.

-Mit jelentett ez? Milyen hozadéka volt a szereplésnek?

-Ez az esemény meghatározó volt a számomra, annyira, hogy el is döntöttem, hogy zenei pályán folytatom a tanulmányaimat.

-Hol kezdett tanítani?

-Bár sok lehetőség adódott messzire menni, úgy döntöttem, hogy hazatérek szülőfalumba, és ott kamatoztatom a megszerzett tudásomat. Így lettem 2000-ben a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium és a Domokos Pál Péter Általános Iskola ének, zenetanára. Hamarosan létrehoztuk fiatalokból álló énekkarunkat.

-Ők mind gyimesi gyerekek?

-Nem, bár a legtöbben a Gyimesekből jönnek, de vannak tanítványaink moldvai falvakból, és csíki- és háromszéki településekről is. Sok közülük nehéz sorsú, többgyermekes családokból származó gyerekek. Több fiatalnak segítettem felkészülni zenei továbbtanulásra. Nagyon fontos, hogy legyenek fiatalok, akik mindezt továbbviszik.

-A tanítás mellet Ön is aktív muzsikus.

-Igen, nagyon fontos számomra a muzsikálás a tanítás mellett, nekem ez így teljes, hogy tanítok is és muzsikálok is. Eddig négy önálló hanglemezem jelent meg, autentikus népzenével, például a Gyimesi vadvirágok vagy a Gyimes völgye, Csík vármegye a hazám, meg Jaj de bajos egynek kettőt szeretni, illetve A legszebb gyimesi csángó népdalok.

ant.pngBerecz András Csuvas Sördalok albumán is közreműködtem. Az új album pedig az Ezer esztendeje.

-Hogyan született meg az Ezer esztendeje CD?

-A Heveder Banda prímásával, Molnár Szabolcs barátommal egy fellépés után beszélgettünk arról, hogy milyen jó lenne CD-t készíteni a katonadalainkból.

-Mért különlegesek a katonadalok? Mit jelentenek ma, amikor a kötelező sorkatonaság is megszűnt?

-A katonadalok minden magyarhoz szólnak, ott van bennük a magyar történelem. A katonák örömei, fájdalmai, a közös gondok, összetartozás, hűség…. Örök érvényű érzések. A magyar mindig büszke lovas nép volt, jó, ha ezt nem feledjük. Ezer olyan momentum található a katonadalok szövegében, ami mellett nem érdemes elmenni, mert a mai világban is értéket képviselnek, de félő, hogy feledésbe merülnek, ha nem énekeljük őket.

-Hogyan alakult ki a műsor a CD anyaga?

-Szerencsére bőven van miből válogatni, nem is volt könnyű szelektálni a dalok közül. A hanganyagot úgy állítottuk össze, hogy például a Kossuth nóták, az első világháború, a második világháború dalai tematikus egy-egy egységeket alkotnak. De egy csokorba illesztettük a gyimesi katonanótákból is néhányat. Gyimesi vagyok, s fontos nekem, hogy ezeket a sajátos hangszerelésű szép dalokat sokan megismerjék, és a szívükbe zárják.

 

-A dalok kiválasztása után már neki is foghattak a CD elkészítésének?

-Ez sajnos nem ilyen egyszerű. Egy ilyen anyag elkészítése igen költséges dolog. Valószínűleg még mindig a tervezgetésnél tartanánk, ha nem hoz össze a véletlen vagy a sors Tankó Károly gyimesi származású vállalkozóval. A CD megjelenésének költségeit Tankó Károly állta, a Trianoni Szemle előfizetői ajándékba kaptak belőle mellékletként. Ezután csatlakoztak más támogatók is Cd újabb megjelentetéséhez, összegyűlt a szükséges összeg az újabb megjelentetéshez.

-Kiknek szól a CD?

-Az a célunk, hogy minden magyar emberhez szóljon. Ezért közismert énekek és kevésbé ismert dalok is találhatóak rajta. A 2. világháborús csokorban például egy majdnem elfeledett Bartók gyűjtésű katonadal is szerepel.

-Van hallgatóságuk?

-Igen, egyre több helyre hívnak minket. Sokan mintegy visszatanulják ezeket a szép katonadalokat. Pünkösdi koncertünkön az ezeréves határnál a zarándokok tömegei énekeltek velünk. Ez feledhetetlen volt, de őszintén megmondom, hogy az összes koncertünk az. A zenén keresztül könnyebben hat a szó is, átérez, mintegy megtapasztal az ember fontos dolgokat. Székelyföldön, ahol a magyarság kisebbségbe került, sokszor koncertezünk. Úgy tapasztaljuk, hogy nagyon sokat tudunk a dalok által adni az ott élőknek, közülük is leginkább az időseknek. Vannak dalok, amelyeket ha játszunk, szem nem marad szárazon. A muzsikusoké sem.

-Ez egy misszió az önök részéről?

-Igen, mondhatjuk, hogy az. Ezekben a dalokban megtartó erő van, nemzeti öntudatra talál, abban megerősödik az a magyar ember, aki hallgatja. Határon innen vagy onnan, mindaz, aki magyarul beszél, aki a magyar kultúrában nevelkedik, az egymásnak testvére. Felelősek vagyunk egymásért, összeköt ezer kapocs. Ha egy fa gyökereit elvágják, akkor annak vége van. A mi gyökereink népi kultúránkban vannak, ezeket megmutatni a népzene által, s megtartani a mi küldetésünk. Ez a feladat azonban nagy öröm is.

-Melyik korosztály hallgatja a katonadalokat?

-Ezt nem egyszerű meghatározni. Kapunk visszajelzéseket, ezeknek mindig nagyon örülünk, ezek alapján minden korosztályra hatnak a dalok. A szórványban élő idős bácsinak nyilván életkora és helyzete szerint mást jelentenek, mint egy debreceni egyetemistának. De jó érzés, hogy vannak az említett emberek között kapcsolódási pontok. Nyilván öröm, mikor Erdélyben, a taxiállomáson parkoló autó ablakán az Ezer esztendeje dalai szűrődnek ki. Számunkra ez a CD kicsit más, mint egy átlagos népzenei anyag, a többletet jelentő lelki tartalmak miatt.

-Mik a terveik?

-Említettem, hogy amikor a dalokat válogattuk, gyakorlatilag a bőség zavarával találkoztunk. Ezért- és ezt a zenekar nevében is állítom – ha kívánhatnánk egyet, akkor lehetőséget kérnénk egy újabb CD megvalósítására a katonadalokból. Ha Isten is úgy akarja, ez meg is fog történni.

-Hol kapható az Ezer esztendeje CD?

-Székelyföldön szerencsére sok helyen beszerezhető. Magyarországon a Trianoni Szemle szerkesztőségében rendelhető, vásárolható meg.

-Hol hallhatjuk élőben a katonadalokat?

-Szerencsére számos koncertet adhatunk Magyarországon, Erdélyben, de más magyarlakta területeken is. Holnap például Vajdaságba utazunk. A Heveder Banda internetes oldalán, illetve az én közösségi oldalamon is tájékozódhatnak, hogy mikor, hol van fellépésünk. Mindenhova örömmel visszük el a dalokat, ismerje meg, szeresse, énekelje őket minél több magyar ember.

 Tánczos Erzsébet írása

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr1007548380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása