Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Eper, a mennyei

2015. május 22. - netfolk

 

erdei-szamoca1.jpgMájus ajándéka az eper, meg vadon termő rokona, az erdei szamóca.

Már a látványa beindítja ízlelőbimbókat. Olyan, hogy túl sok eper/ szamóca, egyszerűen nem létezik.

str.jpg

Különleges pályafutás:

Ki hinné, hogy az eper, melyet már az ókorban is ismertek, gyógynövényként kezdte pályafutását (Gyógyászati célokra levelét, termését és gyökerét használják ma is), később dísznövénnyé avanzsált. Mennyi elvesztegetett finom édes eperszem! Ugyanis csak a 14. századtól fogyasztják.

Finom, ez kétségtelen, és még egészséges is: gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.

Sőt, még nem is hizlal: 100 g eper csupán 30 kalóriát tartalmaz, persze tejszínhabbal fogyasztva már árnyaltabb a kép.

Megállítja a fertőző mikroorganizmusok terjedését, vírusellenes. Jó gyógyszer cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre. Nem is kell több indok, hogy befaljuk.

 eprek.jpg

Eperkúra – jól hangzik:
„A földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak" - mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.

Így hát az eper:

szépít,

méregtelenít,

jó emésztési panaszok kezelésére,

vesebántalmak ellen ,

fájdalomcsillapító,

tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén,

a pattanásos bőr kezelésére,

csökkenti a bőrgyulladást


Főzetként a levele segít a száj nyálkahártyájának gyulladása, fogínysorvadás, hasmenés és aranyér esetén. Gyógyítja a máj, a lép és az epehólyag működési zavarait, segít vérszegénység, fáradékonyság és menstruációs panaszok esetén.

 

Fogápoló, szépítő:
Fogápolásra is kitűnő szer a földieper. Fényesek és fehérek lesznek a földiepertől a fogaink, ha „ átkenjük” eperrel őket.. A kozmetikában is helyet kapott a földieper, mert kitűnő bőrápolónak bizonyult. A bedörzsölt bőr nemcsak az elhalt részektől szabadul meg, de hűsíti, gyógyítja a leégett bőrt. Mondjuk a kánikulák idején már hol kapunk igazi epret, de aki talál, az a háta közepére is kenheti.

 

Tánczos Erzsébet

 Forrás:

http://ezoterika22.hu/?modul=oldal&tartalom=1137765

http://a-magok-ereje.hu/egeszseges-elelmiszerek/gyogyito-gyumolcsunk-az-eper

http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2013/05/erdei-szamoca-fragaria-vesca.html

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr767482794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2015.05.22. 19:14:35

Jaj,az az első kép,olyat még sosem láttam!!!!!
Nincsen eper a kertünkben helyhiány miatt,várom,hogy ne legyen ilyen drága.....
süti beállítások módosítása