Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Az élet teljességének tökéletes szimbóluma az írott tojás

2014. december 10. - netfolk

Phü, phü, phü, Ejsze, tojást festetek? Az elsőre homályos jelentésű szöveg azonnal értelmet nyer Bereczné Lázár Nóra kiállításán a tablókat olvasva. 

nora1Megtudtam, hogy az előbbi mondás egy ősrégi varázsige: hímestojás festése előtt háromszor bele kell köpni a festőlébe, s a szöveget elmondva biztosíthatjuk a sikeres tojásfestést. Lehet, hogy érdemes kipróbálni?

Csákányi Zoltán néprajzkutató, a Hagyományok Háza muzeológusa nyitotta meg a Bereczné Lázár Nóra munkáit bemutató tárlatot. Beszédében visszaemlékezett 2005-re, amikor először zsűrizték Nóra alkotásait, s akkor számos kritikát fogalmaztak meg. Nóra elfogadta az építő kritikákat, s ezután mélyedt el igazán a tojásírás rejtelmeiben. Kialakult ez az életre szóló elkötelezettség, mely alázattal és határtalan szorgalommal párosul, melynek eredménye gyorsan megmutatkozott: 29 évesen kapta meg a népi iparművész címet, 30 évesen a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést, 31 évesen és egy évvel később (2013-ban) is a Magyar Kézműves Remek kiemelt szakmai nívódíjat és címet vehette át.

nora2A fiatal alkotó saját bevallása szerint nyughatatlan, temperamentumos természetű, aki rendületlenül alkot és kutat. Értéket őriz, képvisel, ad át. Ezt egy korábban készült interjúban is elmondta.

Bereczné Lázár Nóra kutatási területe a gyimesi, moldvai és háromfalusi csángó magyarok húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó szakrális hiedelemrendszere, az írott tojások mintakincse, szimbolikája és háttérjelentése. Arra a kérdésre, hogy vannak-e kedvenc motívumai, így válaszolt:

- A letisztult, egyszerű, nőies minták és a hagyományos színvilág áll közel hozzám. Fontos számomra az egyes motívumok háttérjelentése.  Vannak kedvenceim, ilyen például a virágos, a „tőtöttrózsás”, a tulipános és a csillagos motívumok.  Bár akadnak nekem is „alkotói korszakaim”, a szín- és mintakincsem jellemző rám.

nora18

Berecné Lázár Nóra nem elégszik meg azzal, hogy egyre mívesebb tojásokat ír, s elismeréseinek száma egyre nő. Immár negyedik éve vezeti az Algyői Tojásműhelyt, ahol a tanítványaival, ahogyan Nóra nevezi, a  „lányaival” megosztja a tojásírás minden fortélyát. Az Algyői Tojásműhely a hagyományok továbbélésének teljesen egyedi, de kiváló példája.

nora26- Az Algyői Tojásműhelyben kilenc tanítványom tanul és dolgozik, a legifjabb öt évesen csatlakozott hozzánk. Havi rendszerességgel találkozunk az Algyői Alkotóházban, ahol nevetve tanulunk, kalákában dolgozunk. Alig várjuk a találkozásokat!  Országos pályázatok keretében már Székesfehérvárott, Zengővárkonyban és Budapesten is vannak alkotásai a lányoknak. A csapat 2013-ban a X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves pályázaton tojáshímzés kategóriában a 16-25 éves korosztályban I. helyezésért minisztériumi díjban részesült. Büszke vagyok rájuk, és mindent megtanítok nekik, amit csak tudok, de nagyon sokat tanulok magam is tőlük emberségből, csapatmunkából és kitartásból - árulja el Nóra.

Tevékenységük jutalma az a három napos továbbképzés, melyet a Hagyományok Háza nyert a Nemzeti Tehetség Programban keretében. A tanfolyam három oktató vezetésével zajlott a Hagyományok Házában. Bércziné Szendrő Csilla a Népművészet Mestere és Csákányi Zoltán néprajzkutató előadással nyitotta meg a képzést, melyet gyakorlati oktatás követett. Az eseményen a harmadik oktató Bereczné Lázár Nóra volt, aki a kiállítás anyagába is beemelte az Algyői Tojásműhely tevékenységét: az egyik tárlóban a fiatalok hímesei is helyet kaptak.

A hódmezővásárhelyi születésű tojásíró fontos dolognak tartja, hogy munkái szerves és szimbolikus egészet képezzenek a hozzájuk tervezett és megalkotott vesszőkosarakkal – egyfajta többletjelentést tartalmazva. Ezért is dolgozik közösen az algyői Szalmáné Simon Éva amatőr kosárfonóval. A 2013-as évben a Szent István, valamint a Gárdonyi Géza emlékévhez kapcsolódóan is közösen készítették el országos pályázati anyagaikat, melyben Szent István egyházalapítása, valamint Gárdonyi életútja és az iszlám mintakincs szimbiózisa látható és értelmezhető. Munkáik szimbolikusak, elgondolkodtatóak.

nora23

A kiállítás kifejezetten családbarát. Számos érdekes kérdés, rejtvény szól a gyerekeknek, melyre, ha figyelmesek, a választ a helyszínen meg is találják. A nagyobbak a hímesek szimbólumairól, húsvéti szokásokról is olvashatnak. A főszereplők mégis a hímes tojások. Nóra kiállította legelső alkotását is, melyet az egri tanárképző főiskolán készített, s láthatjuk az azóta készített remekműveket. Az alkotó feltüntette azt is, hogy mennyi idő az egyes tojások elkészítése. Az egyszínű írott tojások nagyjából 3 nap alatt, a kétszínűek 5 nap alatt, a több színűek, a maratottak és a metszettek úgy másfél hét alatt készülnek el. A kiállított tojások közül a „rekorderek” 15 nap alatt születtek meg, ennyi idő alatt készültek el a Magyar Kézműves Remek pályázaton indult és nyert hímesek.

nora14

Az alkotó azonban nem elriasztani akar ezekkel a számokkal, inkább alkotásra invitálja az érdeklődőket. „Csodaszép és törékeny, pillanatnyi és mégis örökkévaló. Az élet teljességének tökéletes szimbóluma: az írott tojás. Minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy megismertessük a hagyományainkat!” – vallja az alkotó.

Bereczné Lázár Nóra kétszeres Magyar Kézműves Remek-díjas hímestojás-festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere önálló kiállítása a Klauzál Házban (1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33)2014. április 25-ig tekinthető meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr926972575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása