Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

December 8: Földtiltó- vagy Eketiltó Boldogasszony

2014. december 06. - netfolk

 

Boldogasszony  hitünk jóval  a Jézus előtti időkből ered.

Boldogasszony a magyar ősvallás nőistensége,  a termékenység, az  anyaság, az életerő szimbóluma, a teremtés és a lét misztériumának hordozója, szülést segítő, életadó istenanya, anyatermészet megjelenítője. Lehet, hogy az  ősi istennőt talán Babbának vagy Bábának hívták, miként máig fennmaradt a csángóknál a Babba Mária elnevezésben.  

 

 

Babba Mária - Petrás Mária alkotásapetras_babba_maria_2_1.jpg

 

A hitvilágunkban szereplő Boldogasszony - Babba - fogalma közel állt a katolikus Szűz Mária fogalmához - Szent István azért tudta az országát Szűz Máriának felajánlani és ezt a felajánlást a magyarokkal elfogadtatni. A Boldogasszony alakja szépen a egybemosódott Szűz Máriával. A Mária-kultusz az egész magyar kultúrkörben megtalálható.

 Boldogasszony ünnepek az egész évben felbukkannak, közös vonásuk, hogy mindegyik Szűz Mária ünnepléséről szól.

szuzmaria.jpg

 Legfőbb Boldogasszony  ünnepeink:

 

Gyertyaszentelő Boldogasszony  – Mária ekkor mutatta be Jézust a templomban – február 2. ( http://netfolk.blog.hu/2013/01/30/bujj_bujj_medve_vajon_kinez_-e_2-an)

 

Gyümölcsoltó Boldogasszony  – Mária méhében megfogan Jézus – március 25. ( http://netfolk.blog.hu/2013/03/22/marcius_25_gyumolcsolto_boldogasszony_napja ) E nap  a születésé, Sarlós Boldogasszony a beteljesülés, az érett termés ünnepe.

 

Sarlós Boldogasszony  –  a várandós Mária méhében megmozdul Jézus – július 2. http://netfolk.blog.hu/2013/06/28/sarlos_boldogasszony_504

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyboldogasszony – Szűz Mária, mint királynő, Mária halála és mennybe menetele – augusztus 15.    http://netfolk.blog.hu/2013/08/06/nagyboldogasszony_napjara_hol_magasabb_a_fold_az_egnel#more5447762

mariagyud.jpg

Kisboldogasszony  – Szűz Mária születésének napja  – szeptember 8.

http://netfolk.blog.hu/2012/09/08/kisasszony_napja-_szeptember_nyolcadika

Olvasós Boldogasszony  – Rózsafüzér királynéja – október 7.

 

Földtiltó- vagy Eketiltó Boldogasszony – Szeplőtelen fogantatás – december 8.

 

A " hírek szerint" igazi magyar ünnep:  nyugati legendájában egy királyi származású magyar pap az ünnep szellemi atyja, s kultusza Magyarországról terjed nyugat felé. Nevezik ezt a napot Napbaöltözött Asszony, Földtiltó és Eketiltó Boldogasszony ünnepének is.
Egyesek szerint a Földtiltó, eketiltó elnevezés onnan jön, hogy ekkor már a kemény fagyok ideje volt, s nemigen lehetett szántani. Mondjuk minek is ilyenkor..... Más mézetek szerint a név egészen mást takar. A házaspárok ekkortól karácsonyig  teljes testi tisztaságot tartották Jézus születéséig.

 
A mezőkövesdi matyó summások és cselédek, akik nyáron munkájuk miatt nem mehettek búcsúba, ezen a napon zarándokoltak el Mátraverebélyre. Mezőkövesdről Mátraverebélyig hajadonfővel és gyalog tették meg az utat ezen az ünnepen - bizony, téli hidegben.

A Felvidéken  az ötvenes évek debrődi Máriajelenése után, december 8-án, ha nagy hó esett is, évekig körmenet keretében keresték fel a jelenés helyét, a középkori Szent László templom romjait.

Tánczos Erzsébet

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr136866225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása