Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Június 15. Vid, a vitustánc, a kakas meg a bili

2014. június 10. - netfolk

Vid napjára szakad meg a gabona, kezdődhet az aratás. A hajnalban  szedett harmat szembajokra jó - állítólag.

búza.jpeg

Ki volt?

Vid  avagy Vitus  szicíliai ifjú volt , kinek legendája mesébe illő:

Még csak 12 éves gyerek, mikor meggyőződése miatt nem volt hajlandó bálványokat imádni. Emiatt ütni-verni kezdik a fiút, ezt aztán alaposan megbánták, mert a poroszlók, de az uralkodó keze is megbénult, és csak Vid imádságára gyógyult meg.

A császár fiát ördög megszállta, s állítása szerint csak Vid bír vele. Ezért fölkeresték Videt, s valóban kiűzte az ördögöt. De a császár csak nem tanult, már megint bálványimádásra akarta kényszeríteni, persze eredménytelenül. Ekkor Videt börtönbe vetették, de a láncok maguktól estek le róla.

Ezután égő kemencébe vetették ( jelképe is lett a kazán), szurokban és ólomban főzték - a kor szokásainak megfelelőn. Vid még a sárkánnyal is megküzdött. Közben sértetlen maradt – korabeli Superman - de a bálványok elpusztultak, a császár eszét vesztve menekült.

 

Mit jelent?

Vitust a Vitis, vagyis szőlőtő hasonló hangzása miatt a szőlőművesek patrónusa, napja a szőlő fejlődésének fontos idején van. A szegediek szerint jó bortermés várható, ha Vid napjára a szőlő már el tud virágzani. Fontos, hogy e napon ne essék az eső, derült nap jó szüretet hoz. 

Vid neve összecseng a fény, világosság szláv istenének nevével, ami Swantovit. Állítólag ezért van, hogy a kakas, mely Swantovit szimbóluma, Vidnek is jele lett. Ezért kezében a kazánnal (amelyben a császár meg akarta sütni), vagy kakassal is ábrázolják, de könyvet is tarthat rajta kakassal. A szlovénok szerint azonban a kezében tartott könyvet Vid Szent Ivántól örökölte, az ő könyvén nem bárány ( az Iváné) , hanem kakas látható.

vitus.JPG

Vid és a napforduló: 

Vidre a nyári napfordulat szentjét illető szokások is „ráragadtak” naptári helye s neve jelentése miatt. A vitustáncnak is eredetileg Szent János ( aki azonos szent Ivánnal) tánca volt a neve. Ezt Szent Iván estéjén a tűz körül járták, hogy egészségesek legyenek, a szerelmesek vágyai pedig teljesüljenek. Később már inkább Viddel hoztak kapcsolatba: a vitustánc orvosi kifejezés lett – az egészség hiánya…

 Kiknek  a védőszentje?

Nagyon sokaknak: a gyógyszerészeknek, vendéglősöknek, sörfőzőknek, vincelléreknek, rézműveseknek, táncosoknak és színészeknek, fiataloknak, háziállatoknak, a cseheknek, Prágának, Szászországnak, Szicíliának.

 A róla elnevezett San Vito Lo Capo Szicíliában bámulatos hely:

sanvito.jpg

A kazán és a bili:

Vidnek egyik jellemzője a kazán, melybe beletették, ezért választották pártfogójuknak a rézöntők, ez logikus.

Idővel aztán a kazánábrázolás átalakult annyira, hogy éjjeliedénynek vélték a jámbor hívek. Emiatt aztán a bepisilős kisgyermekek hozzá fohászkodtak, hogy éjjel baj ne legyen, időben felébredjenek. Általában hozzá könyörögnek, akik korán akartak kelni.

A kakas meg a tyúk:

 Külhonban névünnepén kakast ajánlottak föl főleg idegbajok ellen – aztán a pap kapta meg a tarajost!

kakas.jpgCsehországban a férfiak fekete kakast, az asszonyok pedig fekete tyúkot vittek az erdőbe. Ott – az esélyegyenlőség ellen igen nagyot vétve – a kakasokat szabadon eresztették, a szegény tyúkokat viszont vízbe fojtották.

Miért kakas?

A kakas ősidők óta a hajnal hírnöke, a fekete tyúk pedig a gonosznak odavetett áldozat.

 

Tánczos Erzsébet

 

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Vitus

http://mek.niif.hu/04600/04656/html/unnepiki0103/unnepiki0103.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Vid_%28n%C3%A9v%29

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_vitus

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr366291979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása