Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Május 6.: Babevő Jánoska napja

2014. május 05. - netfolk

A népnyelvben Szent János apostol neve Olajbafőtt Szent János, vagy  Babevő János. Az Olajbafőtt névnek a legendája az oka, mely szerint a szerint kereszténysége miatt a császár forró olajjal teli kádba vetette, ahonnan ő sértetlenül került ki. Sőt,  valósággal megfiatalodott  a kúrától!

 szentjános.jpg

A népi kalendáriumban ekkor vetik a hüvelyeseket, a babot, borsót, lencsét babot. Ekkor már talán már nem fagy ki.

Innen ered a Babevő név.

 

 bean1.jpg

A bab babonaságra, gyógyításra is alkalmas a néphagyomány szerint.

Néhány példa: Ha valakit megharapott a kutya, félbe harapták a babot, a sebbe dugták, azzal együtt gyógyult be a seb.

Sebes, ótvaros bőrre segít ( ÁLLÍTÓLAG), ha az érintett személy három öregasszonytól egy-egy marék fehér babot kér.  Azt megfőzi, de nem mindegy mikor: szerda este holdfogyatkozáskor kell, s olyan edényben, melyben még nem főztek. Három csütörtökön az illető megmossa magát ugyanazzal a főzettel, aztán kiönti a keresztútra egy fa alá, vagy a keresztútra hajítja az edénnyel együtt. Ha valaki ezen a babpépen átmegy, átveszi a nyavalyát, megkapja a sebet. A babrontástól úgy lehet megszabadulni , hogy egy száraz fehér ronggyal ledörgöljük a lábunkat, amelyikkel keresztülmentünk a babon, a rongyot pedig a fejünk felett átdobjuk a babra. Hogy aztán kire megy át a ragya, én már nem tudom követni.

Tanulság: figyeljünk, hogy mibe lépünk.

 i.jpg

 

Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/olajban_fott_szent_janos

http://kamalduli.blogspot.hu/2010/05/olajbafott-szent-janos-unnepe.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr226120233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása