Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

NE VESS MA! NEVESS MA!

ÁPRILIS 1. - BOLONDOK NAPJA

2014. április 01. - netfolk

 
VETÉS.jpg
ÁPRILIS 1. - BOLONDOK NAPJA

Régen sok népnél évkezdõ ünnep volt. A tavaszi napéjegyenlőséget, az újjászülető természetet ünnepelték. A keresztény változások nyomán "komolytalan" újév, bolond nap lett.
Bolondnak tartották, aki ezen a napon vetett, mert a hiedelem szerint az ilyenkor vetett mag nem kel ki, nem lesz belõle bõ termés.
Nem jó kezdõnap, bolond napon nem jó új dologba kezdeni.

SZÓVAL NE VESS, INKÁBB NEVESS MA! Különben magadra vess!

Április bolondja az, akit e napon tréfásan rászednek, hogy aztán jól kikacagják. A szokás eredete a múlt izgalma homályába vész.

Talán a csalóka áprilisi időjárás az oka? Néhány tudós szerint igen, de van ennél izgalmasabb magyarázat is.

Vannak, akik az ókori dévaj és féktelen Saturnaliák  továbbélésének tekintik április elsejét, amikor a fordított világban még  úr és szolga is egy napra szerepet cserélt. Sokat szerint  viszont a  bolondok napja a középkorból ered.

A Gergely-naptárat ( amit ma is használunk) 1582-ben vezették be. Előtte az új év kezdetét április elején  tartották. A régiek is ünnepelték az újévet ( szilveszterkor ma is megbolondulunk kicsit),ez lehet a mókázás alapja.

 Egy másik magyarázat szerint a Német-Római Birodalomban az 1530-as augsburgi birodalmi gyűlés úgy döntött, hogy 1540. április 1-jével egységesítik a pénzverést. A pánzemberek nyomban üzletelni kezdtek, de hoppon maradtak, mivel az egységesítést az utolsó pillanatban eltolták.

 A 17. században már mindenki ismérte az áprilisi tréfák szokását. A  franciák által bebörtönzött lotaringiai herceg pont április 1-jén próbált álruhában elmenekülni  párizsi  börtönéből. Egy cselédlány  ugyan felismerte szökés közben a herceget, de amikor az őrségnek jelenteni akarta az esetet, minden katona és tiszt vígan kacagott, és biztosították a hölgyet, hogy nem dőltek be a tréfának.. Amikor kiderült, hogy a rab herceg valóban elszökött, bizonyára már nem kacagtak.

BOLONDSÁGOK: 

Az ugratás ártatlan formája volt, amikor az áldozatot kanyarfúróért,  galambtejért, szúnyogzsírért, kakasfogért,

 A beugratottat azután csúfolják: „Április bolondja, május szamara!”

MODERN IDŐK

A sajtó  térhódítása új távlatokat nyitott a tréfacsinálók előtt, a brit lapokban már a 18. századtól űzték az április 1-jei tréfákat . Egy későbbi szól a Big Ben  digitalizálásáról, és mutatóinak elárverezéséről.

BBC  a rendkívül bőséges svédországi spagetti-termésről adott hírt, ezután többen érdeklődtek arról, hogyan lehetne saját spagetti-fájuk.

Az első internetes április 1-jei tréfa 1984-ből származik,  az internet hőskorából.

 A klasszikus áprilisi tréfa napjainkra szinte kiveszett, mert az emberek a gyermeteg csínyeket  hamar felismerik.

 Téged megtréfáltak ma már?

Te megtréfáltál valakit?

 

 

Kedves Olvasóm!

Ha szereted a netfolk bejegyzéseit, hívj meg egy kávéra, he teheted...

Átvitt értelemben persze.

A netfolk blogot évek óta saját, és talán mások örömére is írom. Most eljött az idő, hogy az olvasó közösséghez forduljak, hogy a blogot a már megszokott színvonalon tudjam a jövőben is írni. Ebben segít, ha havonta egy kávé árával támogatod a blogot. Ezt megteheted ide kattintva: https://www.patreon.com/netfolk

Köszönöm.

Forrás: 

http://mek.niif.hu/02100/02152/html/07/110.html

https://www.origo.hu/tudomany/20160401-bolondok-napja-aprilis-1-tortenelem-hagyomany-unnepek-gergely-naptar.html

https://mult-kor.hu/20140401_tobb_magyarazat_is_van_aprilis_1_eredetere

 

Tánczos Erzsébet

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr715889682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása