Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince

2014. január 21. - netfolk

 

ag.jpg

Ki volt Szent Ágnes?

 

Ágnes, keresztény szűz mártír a legrégebbi időktől tisztelt szentek egyike. Az írások már a IV. sz. utolsó harmadában említik őt, de  kiléte ma már földeríthetetlen. Annyi más mártír szűzével rokon, ponyva ízű legendája szerint 13 éves volt mindössze, amikor a  keresztényüldözések idején kivégezték.  Egy előkelő ifjú ostromolta szerelmével, de ő ellenállt,  arra hivatkozva,hogy  mennyei vőlegénye  már eljegyezte őt. Az reménybeli após ekkor  felszólította Ágnest, hogy áldozzon a különféle  isteneknek, ezt a keresztény Ágnes  megtagadta. Ekkor meztelenre vetkőztették, úgy vitték fényes nappal a bordélyba. Egy  csoda folytán hirtelen megnövő haja eltakarta személyét   kíváncsiak szeme elől; a bordélyházban ráadásul egy angyal még fénybe is öltöztette. Egykori ostromlóját viszont, aki   nem mondott le róla,  egy démon halálra sújtotta. Ez még nehezítette Ágnes helyzetét, mert mint boszorkányt meg akarták égetni, ám a  máglya lángjai a hóhérokat  égették meg. Végül lefejezték, a hagyomány szerint  január 21-én temették el Rómában, azóta is ez a nap az ünnepe.

agnes.jpg

Ágnes napja varázslatos nap a néphagyományban:

Ágnes napja varázslónap: kivezetik az istállóból a lovat, összeszedik a patájából kihulló trágyadarabokat, a tyúkok fészkébe teszik, hogy sokat tojjanak, majd később elkotoljanak, és jó kotlók legyenek.

Időjárásjósló nap, a megfigyelés szerint "ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince".  Más megfigyelések szerint, ha ezen a napon derült az idő, akkor jó termés lesz az évben.

Bácskában a verőfényes időt ezen a napon a jó termés jelének tartják, de ha zimankós az idő, rossz lesz a termés.

E napon böjtölve, és néhány egyéb előírást követve a lányok megálmodhatják jövendőbelijüket.

A várandós asszonyok sós vízben mosdottak ezen a napon, hogy a gyermekeik egészségesek legyenek.
Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.

Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://hunhir.info/index.php?pid=szokas&id=0008

http://www.vajma.info/cikk/magazin/7212/Nepi-kalendarium-Agnes--a-varazslo.html

http://www.borokas.hu/kiskal.htm

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr725773681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása