Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Csobánolás - bukovinai székely betlehemes játék A SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NEMZETI JEGYZÉKÉN A 19. ELEM

2013. december 11. - netfolk

 

csobanolass.jpg

A szellemi kulturális örökség nemzeti listájára került a bukovinai székelyek betlehemes játéka, a csobánokról, azaz hegyi pásztorokról elnevezett csobánolás.

 

A csobánolás a  Krisztus születését megjelenítő dramatikus szokások egyike, a  bukovinai székelyeknek a  csobánokról – hegyi pásztorokról – elnevezett betlehemes játéka, mely ma is él és virágzik. A csobánolás az egyik legarchaikusabb elemeket őrző, a csíki betlehemessel rokonítható népszokás, melyet a Bukovinában eltöltött másfél évszázad, aztán a rövid bácskai tartózkodás alatt, végül 1945 után Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megye településein is megtartotta a közösség, s mára a csobánolás a népcsoport összetartozásának szimbólumává vált. A betlehemes játék vallásos jellege, adománygyűjtő és szórakoztató szerepe mellett  korunkban főként a bukovinai székelységhez való tartozás kifejezése, a hagyományok éltetése a célja. A játékban szereplő Mária és az angyal öltözetében a bukovinai női népviselet jelenik meg, a pásztorok maszkja  még kereszténység előtti pogány elemeket idéz.

betlehemesek_debrecen.jpg

A csobánolás archaikus elemeket őrző, a csíki betlehemessel rokonítható magyar népszokás.

 

A kezdetektől máig:

 Kezdetben a csobánolás házaló népi színjáték  volt,  ennek mára színpadon, iskolákban, templomokban bemutatott változata él. A 10-12 szereplős játékban főként férfiak, fiúgyermekek vesznek részt.  Bár régebben a házas férfiak jártak csobánolni, ma a fiatalabb korosztály alkotja a csoportot, s az még kiegészült egy női kórussal, akik népviseletben kísérik a játékot. A  pásztorok gyakran antik  hangzású neveket viselnek, mint Maksus, Koridon, Titirus s a barokkos irodalmi divatot tartották fenn. A jó-rossz, szegény-gazdag ellentét igen egyszerű, szemléletes formában mutatkozik meg e játékokban.

 csobanolas_tevel_120308_01.jpg

Pálinkával kínálja a gazda a csobánokat  MTI-fotó: Sóki Tamás

 

A történet:

 Ahogy a betlehemes játékának, úgy a csobánolás történetének középpontjában is a szálláskeresés áll. Különösen fontos ez,  mivel a hagyományokhoz hűségükről, erős összetartozásukról ismert bukovinai székely népcsoport többször kényszerült arra, hogy szülőföldjét, lakóhelyét elhagyva újabb és újabb vidékeken találjon otthonra.

A népszokásnak több csekély mértékben eltérő változata van.

 

Kóka RozáliA és a csobánolás:

KOKA_1.jpg

Kóka Rozália

A bukovinai Hadikfalváról való betlehemes pásztorjátok - csodálatos kincs. Kóka Rozália folklorista, pedagógus  és népművész alig hat esztendős leányka  volt, amikor  nézőként részese lehetett a téli ünnepkörhöz tartozó "csobánolásnak".  Később, már Érden fiatal tanítónőkéntlázas kutatással szedte össze a fellelhető dallamokat, szövegeket, szokásokat. El   is ment Gyimesbe,  s ott élőben láthatta a  csobánolást . Ő is járt a csobánoklókkal házról házra, így  igazán megismerhette a játékot. Bukovinában is kiegészítette gyűjtését . Ez 1973-ban történt, mikor már működött az általa alapított Érdi Bukovinai Székely Népdalkör. Gyűjtőmunkája eredményeként  elő is adták  a csobánolást. A könyvben megindító, ahogy Kóka Rozália leírja, hogyan zajlott az első előadás - a régi öregek újra élhették, előadhatták, a sokat szenvedett bukovinai székelyeknek micsoda élmény lehetett! Én olvasás közben megkönnyeztem ezt a részt.  Érden azóta is csobánolnak, s a bukovinai székely betlehemes játék a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a 19. elem lett. A felkerüléshez szükséges többek között, hogy a hagyomány továbbélése biztosított legyen, mely szerencsére adott.kóka.jpgA nagyszerű könyv CD  mellékletet is tartalmaz.

 

 

csobanolas_tevel_120308_03.jpg

Csobánolók a Tolna megyei Tevelen 2013. december 8-án MTI-fotó: Sóki Tamás

Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://www.szellemiorokseg.hu/index.php?menu=nyomtatvany_lead&jny_id=67&m=nemzet

http://www.erikanet.hu/oldal.php?menupont_id=6786&cikk_id=1072

http://maihirek.com/hirek/bovult-a-szellemi-kulturalis-vilagoroksegi-lista

http://maihirek.com/hirek/csobanoltak-tevelen-a-csobanolok

http://kuruc.info/r/21/121309/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr295686122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása