Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Október 7. - Rózsafüzér királynéja

2013. október 07. - netfolk

rozsafuzer.preview.jpg

Október 7-e Rózsafüzér Királynője, más néven Olvasós Boldogasszony napja hálaünnep a Szent Szűz közbenjárásáért, az Isten segítségéért. V. Szent Piusz pápa 1571-ben Lepantói ütközet alatt a rózsafüzért imádkozta, így  remélt segedelmet  a pogány törökök ellen. Ima közben látomása volt, amelyben a keresztes hadak győzelmét látta. Szűz Mária segítségének tulajdonította, hogy a csatát a keresztény seregek nyerték meg, és ezzel megkezdődött a török hatalom hanyatlása.
V. Szent Piusz pápa a győzelem tiszteletére engedélyezte Rózsafüzér Királynőjének ünnepét. 1716-ban  XIII. Gergely pápa elrendelte az ünnepet, majd XI. Kelemen pápa az egész egyházra kiterjesztette.

 

A néphagyomány szerint Szent Domonkos imádkozta először a rózsafüzért, mely imádság  a domonkos szerzeteseknek köszönhetően a XV. század folyamán nyerte el formáját.  Bár az z ünnepet  V. Piusz először Győzelmes Boldogasszony néven jegyezte : a Rózsafüzér Királynője nevet csak 1960-ban XXIII. János pápa  adta a napnak.

 

 

rózsafüzér-királynője1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr85555670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása