Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Nem minden papsajt- tartja a mondás, de azért van, ami az!

2013. szeptember 15. - netfolk

papsajtmalyva.jpgNem minden papsajt - tartja a mondás, melynek értelme: nem sikerülhet minden, nem lehet az embernek mindig jó dolga.

A papsajt tehát érték, pozitív dolog. Nézzük meg hát közelebbről:

A papsajtmályva, a mályvafélék családjába tartozó gyógynövény. Nevezik kereklevelű mályvának, istenkenyerének esetleg  nagypapsajt, csúszóka, füdzõrózsa  a neve. Földünk Északi félgömbjének minden kontinensén úton-útfélen, erdei, mezei ösvények mentén elterjedt. A félárnyékos és napsütéses élőhelyeket kedveli. Júniustól szeptemberig virító virágai halvány rózsaszínűek vagy szinte fehérek sötét csíkozással. Az ókor és a középkor óta sok betegség orvoslására használják.

Jellegzetes termését  az íze és kerek formája miatt a sajthoz hasonlítják, innen is ered a neve is.

A papsajttal játszani is lehet!

Így készül a KÖVES GYŰRŰ:

Szakítsuk le a termést szárral együtt. Körömmel hasítsunk lukacskát a szárán, aztán dugjuk át rajta a termést. Ujjunkon igazítsuk méretre, s már kész is!

Leveléből  KOSZORÚT  fűzhetünk úgy, hogy a szárrészeket kilyukasztjuk, és azon át húzzuk át a következő levelet, addig, amíg nem lesz pont megfelelő a hosszúsága.

BOLTOS játékban a papsajt sajt, vagy pogácsa szokott lenni

 papsajt.jpg

 

Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében így vall " Aligha van olyan, vidéken felnőtt ember, aki gyerekként ne evett volna papsajtot vagy ne játszott volna vele. A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk. Ebben az esetben gerslivel együtt készül leves a papsajt leveleiből. Először azonban a gerslit kell megfőznünk levesnek és csak azután keverjük bele a mályvaleveleket, miután a leves már kihűlt. "

papsajt3.jpg

Mikor és hogyan gyűjtsük?

A levelek, a fiatal hajtások és a magvak is fogyaszthatóak. A leveleket felhasználják salátákba, de meg is főzik, levelét a virágzattal, nyélrésszel lecsípve gyűjtik.

Szárított leveleiből tea főzhető, a belső gyulladásos, elsősorban emésztőszervi megbetegedésekre. Cserzőanyagai összehúzók- emiatt bőrproblémák gyógyítója is. Gyökerét fehérjepótlás céljából fogyasztják, ezt  ősszel kell kiásni.

A gyűjtés után szárítanunk kell a hajtást, leveleket. Fontos, hogy közvetlen napfény ne érje a száradó növényt, mert megfeketedik.

A magvak nyersen és főzve is ehetők.

papsajt5.jpg

Mire jó a papsajtmályva?

Már az antik népek is gyógynövényként tekintettek rá, és többféleképpen használták. Az ínséges időkben gyökerét liszt finomságúvá örölték és úgy fogyasztották mint a lisztet.

papsajt2.jpg

Napjainkban főleg föld feletti részeit használják.

 Hörghurut és bronchitis, köhögés és erős rekedtség, gége- és mandulagyulladás, valamint szájszárazság ellen is hatékony. Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében ez szerepel:
"Nyálkahártya-szárazság ellen hatásos gyógynövény a papsajtlevél. A szárazságot a szájban, torokban és orrban gyógyítja a papsajt. Egy púpozott teáskanálnyi papsajtot áztassunk be egy csésze hideg vízbe 12 órára. A hideg oldatot melegítsük fel és szűrjük le. A főzettel naponta többször öblögessük a szájat és a torkot….Még a szerfölött makacs és gyakran gyógyíthatatlannak beállított és olykor súlyos légszomjat okozó tüdőtágulatot is meggyógyítja a papsajt….Naponta legalább három csészével igyunk meg belőle, ahogy fentebb leírtuk, és éjszakára rakjuk borogatásként a mellkasra a leszűrt és jól felmelegített folyadékot, amit a papsajt leveleiből és virágjából nyertünk. …Az arcon viszkető és égő érzést okozó allergiákra is jótékonyan hat a langyos papsajttea. Külsőleg a papsajtot sebek, fekélyek, vénagyulladásból származó és törések helyén fellépő kéz- és lábdagadás kezelésre használjuk. Ilyen esetekben kéz- illetve lábfürdőt veszünk.”

 

Maria Treben ezt a példát is leírja a növényről az Egészség Isten patikájából című könyvben:.

„Lakott a szomszédunkban egy asszony, akinek néhány évvel azelőtt eltörött a bokája. Állandóan baj volt a lábával és egy napon ismét kórházba kellett feküdnie. Nem sokkal azután találkoztam vele, hogy hazaeresztették, de nagyon bicegett és a lába egészen a térdéig meg volt dagadva. Bár bottal járt, mégis csak csigatempóban tudott haladni. Ekkor együtt friss papsajtot szereztünk be. Másnap az asszony kipróbálta az első lábfürdőt. Nem túlzok, ha azt állítom, hogy egy hét múlva már nem volt szüksége a botra és a lába teljesen rendbe papsajt1.jpgjött. Ugyanez történt egy másik asszonnyal, aki a jobb csuklóját törte el és ez okozott neki komplikációkat. Melyik háziasszony és anya tudja kímélni a jobb kezét?

Minden éjjel szaggatott a keze és napközben hosszú időn át mindig megdagadt. Egyik találkozásunkkor papsajtot ajánlottam neki. Nála is gyors javulást hozott a mályva. … A seb egy éjszaka alatt bezáródik, és nem szakad fel újra, legyen bár tíz, tizenöt éves... "

 

A papsajtmályva felhasználása:

 

Teakészítés: csak hidegen áztatjuk be! 1 púpozott teáskanál füvet adunk 1/4 liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, reggel kicsit felmelegítjük.  Gyuri bácsi, a füvesember is ezt tanácsolja: „Van egy pár olyan növény, ami csak hideg vízben áztatható, ezek a papsajt félék : a papsajt, a fehér mályva és az erdei mályva, hurutoldó mindegyik. Ezeket csak hideg vízben szabad áztatni, 3-4 órán keresztül”. Homlok-, orr-, fül- és arcüreggyulladásra is jó ez a tea.

 

 

Láb- és kézfürdő: jó kétmaréknyi papsajtot éjszakára hideg vízben beáztatunk egy 5 literes edényben. Másnap csak annyira melegítjük fel, hogy a kéz és a láb elbírja a hőfokát. Fürdési idő: 20 perc. A fürdőt még kétszer lehet használni, újbóli felmelegítéssel. 

 

Borogatás: a teakészítés során visszamaradt ázalékot kevés vízben felmelegítjük, gersli lisztjével összekeverjük, az így nyert pépet lenvászon kendőre kenjük és melegen felpakoljuk. 

Öblögető: Toroköblögetésre alkalmazzák a teafőzetet.

 

 papsajt4.jpg

A levelek és a virág nyálkaanyagokat, kis mennyiségben cseranyagokat, illetve C-vitamint  tartalmaznak. A papsajt a gyulladásokkal járó betegségekre fejt ki gyógyító hatást. Hatására megindulhat a gyógyulás.

Külsőleg pattanások kezelésére. A népi gyógyászatban időskori foltok elmulasztására is használják. Ehhez a leveleket naponta meleg vízzel átitatva a problémás bőrfelületre helyezik legalább fél órára.

Érdekesség a papsajtmályva kapcsán:

Sok helyen szedőfésűvel is gyűjtik a papsajtot. Brit kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az olyan gyógynövény termékeket, melyekben papsajtkivonat van, nemcsak kerülni kell, egyenesen ki kell vonni a forgalomból. Ezek a brit kutatók! Látott már egyet is valaki közületek ?

 Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://www.gyogynovenyek.com/gyuri-bacsi-tanacsai.php

http://napidoktor.hu/cikk/84.19451/Gyulladasgatlo-papsajt

http://nepi-gyogymodok.hupont.hu/15/gyogynovenyek-pr

http://termeszetbaratikor.network.hu/blog/termeszet-barati-kor-blogja/maria-treben-gyogynovenyek-papsajtmalyva

http://gyógytea.com/erdei_malyva_vagy_papsajt_malva_sylvestris

http://www.r-medical.hu/hirek?displaymode=2&id=138

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr555515646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2013.09.15. 20:28:06

Állandóan ezt ettük gyerekkorunkban.Most is az íze a számban van,tök finom.Kéne szedni.:)

netfolk 2013.09.15. 21:38:33

@mammka2: Bizony, szedhető és ehető. Jó papsajtszüretet!
süti beállítások módosítása