Netfolk: népművészet, hagyományok

Tárkony, a sárkánynövény

2013. augusztus 01. - netfolk

Tárkony, tárkonyüröm, esztragon, tarragon - ez mind a sárkánynövény.

estragon.gif

 Miért sárkány?

Őseink kígyómarás gyógyítására használták, ennyi a kapcsolat a sárkányokkal., egyes babonák szerint megvéd a kígyóktól és sárkányoktól. Mások szerint  a sárkánynövény név a leveleinek formájára utal, amely a kígyó nyelvéhez hasonlít.

 

Mi van benne?


Szára és levele értékes fűszer és illatszerek alapanyaga. Ázsia pusztáiról a népvándorlás során hozták be  őseink a Kárpát-medencébe. Erdélyben az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövény. Régen  a magyar konyha közkedvelt fűszere volt. Napjainkban szerencsére reneszánszát éli. A tárkony egy jellegzetes ízű: kesernyés, csípős ízű, nagyon értékes fűszernövény.

 tarkony_fuszernoveny.jpg

 

A tárkony fajtái

Kétféle tárkonyt ismerünk, a francia vagy német tárkonyt és az orosz. A francia tárkony zamatosabb, mindenhol, nálunk is ezt termesztik.

Francia tárkony: levelei sötétebbek.. Íze zamatos és kellemes. Illóolaja az ánizsra hasonlít.

Orosz tárkony: levelei világosak, íze nem intenzív. Hazánkban a francia tárkony érhető el.

 estra.jpg

 

Milyen ételeket ízesíthetünk tárkonnyal?

 

Ilyen a  borsó, zöldbab, burgonya, leves, hal, vadételek, borjú, bárány, birka.

A savanyított ételek ízesítője a tárkonyecet, amely az ecetfajták közül az egyik legfinomabb és pikánsabb ízű.

Magunk is készíthetünk tárkonyecetet ilyen egyszerűen: egy marék friss tárkonyra annyi ecetet öntünk, hogy ellepje. 5 nap múlva leszűrjük. Finom illatos ecet kapunk, mely bármilyen étel ízesítésére alkalmas.

Milyen bajokra jó?

A tárkony jó vesetisztító és epehajtó fűszernövény, de ismert étvágygerjesztő hatása.

A népi gyógyászatban emésztést serkentőként használják.

A tárkony az alábbi bajok kezelésére jó:álmatlanság, fogfájás, gyomorrontás, étvágytalanság

 

Érdekesség

A szakemberek azt ajánlják, hogy uborka mellé ültessük, mivel segíti annak beporzását.

A tárkony kitűnően nevelhető cserépben, francia vagy német tárkonyt érdemes termeszteni.

A szárított tárkonyleveleket száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk!

 

Két egyszerű recept:

 

Tárkonyleves igen egyszerűen:


Egy csokor friss tárkonyt finomra vágunk,  majd világos rántásban megfuttatjuk. Felengedjük 8 dl hideg vízzel és 2 dl tejjel. Sóval, törött borssal, citromlével ízesítjük és átforraljuk.
Tejföllel elkeverve tojássárgájára, pirított zsemlekockával tálaljuk.

 

Csángó gulyás egyszerűen:

 Ez kell hozzá:
1 kg marhalábszár
20 dkg vöröshagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
2 kávéskanál köménymag
1 kilogramm gomba felszeletelve  és ugyanannyi savanyú káposzta
 fél liter száraz fehér bor
5 dl tejföl
só, bors, tárkony

Így készül:
Alapnak marhapörköltet készítünk.
Mikor a hús már majdnem puha, akkor adjuk hozzá a felszeletelt gombát és a savanyú káposztát.
 Még bő fél órát főzzük, azután adjuk hozzá a bort és a kihagyhatatlan a tárkonyt.
Egyet rottyantunk rajta, aztán tejföllel, puha kenyérrel kínáljuk.

Elkészítési idő:  2 óra

 Tánczos Erzsébet írása

http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130307-fuszerhatarozo-a-tarkony.html

http://www.fuszeraruhaz.hu/index.php?oldal=oldal&o=tarkony_jellemzoi_es_felhasznalasa&v=1

http://recept.hu/tarkony.html

http://soignez-vous.com/2007/10/04/l%E2%80%99estragon-artemisia-dracunculus

http://dooktor.pl/artykuly-medyczne/ziola_i_ziololecznictwo/bylica_estragon.html

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr745438876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.