Tárkony, tárkonyüröm, esztragon, tarragon - ez mind a sárkánynövény.
Miért sárkány?
Őseink kígyómarás gyógyítására használták, ennyi a kapcsolat a sárkányokkal., egyes babonák szerint megvéd a kígyóktól és sárkányoktól. Mások szerint a sárkánynövény név a leveleinek formájára utal, amely a kígyó nyelvéhez hasonlít.
Mi van benne?
Szára és levele értékes fűszer és illatszerek alapanyaga. Ázsia pusztáiról a népvándorlás során hozták be őseink a Kárpát-medencébe. Erdélyben az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövény. Régen a magyar konyha közkedvelt fűszere volt. Napjainkban szerencsére reneszánszát éli. A tárkony egy jellegzetes ízű: kesernyés, csípős ízű, nagyon értékes fűszernövény.
A tárkony fajtái
Kétféle tárkonyt ismerünk, a francia vagy német tárkonyt és az orosz. A francia tárkony zamatosabb, mindenhol, nálunk is ezt termesztik.
Francia tárkony: levelei sötétebbek.. Íze zamatos és kellemes. Illóolaja az ánizsra hasonlít.
Orosz tárkony: levelei világosak, íze nem intenzív. Hazánkban a francia tárkony érhető el.
Milyen ételeket ízesíthetünk tárkonnyal?
Ilyen a borsó, zöldbab, burgonya, leves, hal, vadételek, borjú, bárány, birka.
A savanyított ételek ízesítője a tárkonyecet, amely az ecetfajták közül az egyik legfinomabb és pikánsabb ízű.
Magunk is készíthetünk tárkonyecetet ilyen egyszerűen: egy marék friss tárkonyra annyi ecetet öntünk, hogy ellepje. 5 nap múlva leszűrjük. Finom illatos ecet kapunk, mely bármilyen étel ízesítésére alkalmas.
Milyen bajokra jó?
A tárkony jó vesetisztító és epehajtó fűszernövény, de ismert étvágygerjesztő hatása.
A népi gyógyászatban emésztést serkentőként használják.
A tárkony az alábbi bajok kezelésére jó:álmatlanság, fogfájás, gyomorrontás, étvágytalanság
Érdekesség
A szakemberek azt ajánlják, hogy uborka mellé ültessük, mivel segíti annak beporzását.
A tárkony kitűnően nevelhető cserépben, francia vagy német tárkonyt érdemes termeszteni.
A szárított tárkonyleveleket száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk!
Két egyszerű recept:
Tárkonyleves igen egyszerűen:
Egy csokor friss tárkonyt finomra vágunk, majd világos rántásban megfuttatjuk. Felengedjük 8 dl hideg vízzel és 2 dl tejjel. Sóval, törött borssal, citromlével ízesítjük és átforraljuk.
Tejföllel elkeverve tojássárgájára, pirított zsemlekockával tálaljuk.
Csángó gulyás egyszerűen:
Ez kell hozzá:
1 kg marhalábszár
20 dkg vöröshagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
2 kávéskanál köménymag
1 kilogramm gomba felszeletelve és ugyanannyi savanyú káposzta
fél liter száraz fehér bor
5 dl tejföl
só, bors, tárkony
Így készül:
Alapnak marhapörköltet készítünk.
Mikor a hús már majdnem puha, akkor adjuk hozzá a felszeletelt gombát és a savanyú káposztát.
Még bő fél órát főzzük, azután adjuk hozzá a bort és a kihagyhatatlan a tárkonyt.
Egyet rottyantunk rajta, aztán tejföllel, puha kenyérrel kínáljuk.
Elkészítési idő: 2 óra
Tánczos Erzsébet írása
http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130307-fuszerhatarozo-a-tarkony.html
http://www.fuszeraruhaz.hu/index.php?oldal=oldal&o=tarkony_jellemzoi_es_felhasznalasa&v=1
http://soignez-vous.com/2007/10/04/l%E2%80%99estragon-artemisia-dracunculus
http://dooktor.pl/artykuly-medyczne/ziola_i_ziololecznictwo/bylica_estragon.html