Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Augusztus elseje Vasas Szent Péter napja

2013. július 31. - netfolk

A naphoz kapcsolódó népszokások:

Augusztus első napja a Muravidéken dologtiltó nap minden  szőlőtermelőnek,  mert úgy vélik, ha dolgoznak, akkor a szőlőszemek lehullanának a fürtökről.

soresbor00037.jpg

Egy, a kukoricára vonatkozó termésjóslás szerint: „Ha Vasas Szent Péter napján még eső lesz, lesz kukorica, de még akkor se esik, gyühet a Duna vize is, nem lesz kukorica” . Ilyenkor vetették a kerékrépát sok helyen.

rat.jpg

Patkányűző napnak is tartják augusztus elsejét.  Ez  több módon is megtörténhet.

Az első, és ártalmatlan technika a következő:a  mise idején egy öregasszony  a faluban minden ajtóra felírja: „Dömötör püspök”. Eredményekről nem találtam adatokat.

A másik módja  kevéssé állatbarát, mondjuk én az elsőt népszerűsítem, mit árt az Dömötörnek, ha ajtókra firkantjuk a nevét...A másik szokás ( azért leírom)  egy patkány szemét kiszúrják aztán elengedik a szegény párát, ettől aztán állítólag a többi is elmenekül.  Még azt sem mondom, hogy hiszem, ha látom, ha muszáj, inkább elhiszem.

Állítólag az is hat,  ha ezen a napon megkerüljük a patkánylyukat kilencszer, kilenc Miatyánk elmondásával.

Miért Vasas Szent Péter?

koronapeter_1.jpg

Szent Péter képmása a Szent Koronán

Mert Szent Péter bilincsekből  ( vasból) való szabadulásának emlékünnepe, a nép nyelvén Vasas Szent Péter, Szent Péter vasaszakadása. A Szentírás szerint Heródes Agrippa 42-ben idősebbik Jakabot lefejeztette ( nemrég volt az ünnepe) , Pétert  meg a kor szokása szerint börtönbe záratta, s ott nehéz vasban, szigorú őrizet alatt tartatta. Hiába, mert a rákövetkező éjjelen megjelent a börtönben az Úr angyala, kinek érintésére leestek Péter súlyos láncai, s az apostol az alvó őrök között  gond nélkül  elslisszolhatott.

 

 

Anton_Raphael_Mengs_017.jpg

 

Szent Péter a kulcsok őrzője

 

Tánczos Erzsébet írása

 

Forrás:

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/vasas_szent_peter

http://mek.niif.hu/04600/04657/html/unnepikii0024/unnepikii0024.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr775435987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása