Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A cickafarkfű a nők segítője

2013. július 13. - netfolk

 cickafark4.jpgLegelőkön, erdőn-mezőn, gabonaföldeken, azaz gyakorlatilag bárhol  belebotolhatunk ebbe az apró  apró ( többnyire fehér)virágú, cirádás levelű növénybe.

A legtöbb gyógynövénykönyv elsősorban a női bajokra, a havi vérzéskor jelentkező görcsös fájdalmakra meg egyéb nőket sújtó rendellenességekre ajánlja ezt a  jellegzetes, erős illatáról könnyen felismerhető évelő növényt.

cickafark3.jpg

Gyógyereje  a férfiaknak is is kedvez:

Vértisztító, vérképző ereje közismert, de  étvágytalanságnál, görcsös jellegű gyomor-, bél- és epebántalmaknál, valamint gyomorhurutnál is segítségünkre lehet. Támogatja az emésztést, a sebgyógyulást, jó vérzéscsillapító, ha vérzik az orrunk. Tehát korra és nemre való tekintet nélkül bevethető.

cickafark.jpg

Hogyan gyűjtsük?

A  virágzó növény föld feletti részeire van szükség a vastag szárrészek nélkül. A  nyíló cickafarkvirágot  érdemes  gyűjteni. De gyűjtik a  leveles szárát legfeljebb 30-40 cm hosszúságban, ha pedig levelét gyűjtik, akkor a tavaszi friss tőleveleket kell szedni. A gyűjtés ideje június-szeptember hónapokra esik.

cickafark2.jpg

A CICKAFARKTEA a növény  legismertebb felhasználási módja:

Teafőzetét így kell készíteni: egy púpozott evőkanál cickafarkfüvet le kell forrázni negyed liter vízzel, rövid ideig állni kell hagyni. A főzet tartalmaz keserű anyagot, én úgy tapasztaltam, hogy az ízét meg lehet szeretni.

Lehet belőle masszázsolajat  is készíteni:

Készülhet belőle masszázsolaj is, amely  a reumás fájdalmak enyhítője is. Három csepp cickafark olajat cseppentsünk 10 ml bázisolajba.  És kész.


Az elmúlt évtizedek, évszázadok során kiderült, hogy ez a hatóanyagokban gazdag növény – görcsoldó, gyulladásgátló, sebhámosító és antibiotikus hatását is kimutatták – több más bajon is segíthet.

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://levendulamagazin.hu/egeszseg/149-cickafark

http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/cickafark_kozonseges/38

http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=163

Gyógynövények korszerű terápiás alkalmazása, Medicina, Budapest, 1989.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Cickafark_%28egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap%29

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr135403540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása