Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A kamilla a magyar arany!

2013. július 03. - netfolk
KAM.jpg

 

Nagymamám nevezte Magyarország aranyának a kamillát. Gyakran főztük, én szeretem az illatát és az ízét is. Hozzá kapcsolódik egy sor kedves szép gyerekkori emlékem.

Matricaria_chamomilla.jpg

Hervay Gizella: Ikerdió, kamillavirág

 

 

Ikerdió, kamillavirág,

 

dombon fel, hajnalon át,

 

lipinkán le-fel ártatlanul...

 

Almafák közt a nyár vonul.

 

Almalopósdit játszik a szemed,

 

savanyú almát reggelizek.

 

- Ipics-apacs, itt vagyok! -

 

Szarkaláb, lila szemérem

 

szomorú szára kezedben.

 

Elszomorodok, eldobom,

 

szememet, szemedet

 

józansághoz szoktatom.

 

Megáll a csók a levegőben:

 

leszakíthatatlan alma.

 

Megáll a szó is születőben,

 

belefagyva.

 matt.jpg

A kamilla, orvosi székfű avagy  szikvirág  univerzális gyógynövényünk mely  számos probléma gyógyítására alkalmas. 

 

Mit jelent a latin neve?

A matricaria a latin mater=anya szóból ered, hiszen az őszi margitvirágot az anyák és a nők betegségeinek gyógyítására használták!

 Matricaria chamomilla- ezt keresi a Kisvakond az egész világon, hogy meggyógyíthassa velekedves barátját, az egérkét.  Meg is gyógyul tőle!

krtek1.jpg

Főként az Alföldön, a Tiszántúl vannak rétek, ahol a kamilla tömegesen él és virágzáskor fehér fátylat borít a mezőre, útmentén, réteken legelőkön találkozunk vele, de ma már sok helyen termesztik is. A saját kiskertünkbe is vethetjük a magját. Kikel, és a sajátunkat is használhatjuk.  Fészkes virágai a szár végén helyezkednek el; kúp alakú közepe belül üreges, ez különbözteti meg a hasonló kinézetű virágoktól, amelyeknek a közepük ugyancsak sárga és sugárzó szirmaik fehérek. Meg persze e jellegzetes illata!

 A virágok a virágzás kezdetén még felfelé állnak, majd szétterülnek és a végén lefelé fordulnak, így jól tudjuk nyomon követni a virágok állapotát.

 

Hogyan gyűjtsük?

A  májustól a nyár közepéig virítanak. Csak virágfejeket tépjük le!  Felhasználhatjuk azon frissiben, vagy szétterítve a friss levegőn megszáradni. Ezután felhasználásra készen elraktározhatjuk.Száraz, hűvös, fénytől védett helyen jó tartani. A kamilla legfontosabb gyógyító tulajdonsága a gyulladáscsökkentő hatás.  

 Már a régi egyiptomiak is  értékelték a kamillát : lázcsillapító hatása miatt a "napisten virágjá"-nak nevezték. Dioszkoridész, görög orvos és Plinius, római természettudós a kamillát fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlotta. Kamillaolajat már az ókorban is használtak.

 Mi mindenre jó?

A kamilla nagyszerű nyugtató és idegerősítő szer. Enyhe nyugtató hatása van, a testet ellazítja, ezáltal könnyebbé teszi az elalvást.

 A kamillás fürdők és lemosások nyugtatóak, egyáltalán az egész idegrendszerre nagyon jó hatással vannak.

Belső nyugalmat ad! Betegségből való felépülés vagy kimerültség  esetén jó közérzetet biztosít.Matricaria_chamomilla_1.jpg

 

Így használhatjuk fel:

kamillaA.jpg

Teakészítés: 1 púpozott teáskanál kamillát adunk '/4 liter vízhez, csak forraljuk, rövid ideig állni hagyjuk. A teát már csecsemőkorban is adhatjuk. Felnőttek részére 1 kanál kamilla virágot tegyünk, egy csészébe majd öntsük le 2 dl forrásban levő vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. A teát kúraszerűen érdemes fogyasztani naponta két csészével, majd egy hónap után szünete kell hagyni. Ihatjuk gyomorrontás esetén, megfázásnál, torokgyulladásnál, fogíny betegségnél, és székrekedésnél is.

A kamillateát azonban hashajtó hatása miatt egy hónapnál tovább ne igyuk kúraszerűen, mert szárító hatása túlzott lehet. Minden hónap után tartsunk legalább kétheti szünetet.

 

Fürdőadalék: kádfürdőhöz két összemarok kamillát veszünk, arcfürdőhöz és hajmo­sáshoz mindig egy-egy maréknyi kamillavirágot, leforrázzuk és állni hagyjuk.

Borogatás: 1/4 liter forrásban lévő tejbe púpozott evőkanál kamillát öntünk, rövid ideig állni hagyjuk, leszűrjük és meleg borogatásra használjuk. Borogatásként alkalmazhatjuk ekcémás bőrproblémáknál, szemgyulladásra, rovarcsípésre is.

Kamillás gőzölés: Külsőleg inhalálásnál jelent nagy segítséget. Megfázás esetén egy edénybe öntsük bele a kamilla virágból főzött igen erős teát, hajoljunk fölé, takarjuk le a fejünket és jó mélyen szívjuk be a gőzt. Ügyeljünk, hogy nehogy megégessük magunkat!

Külsőleg is hasznos:

Szépségápolóként sem szabad megfeledkezni róla! Ápolja a zsíros bőrt., pattanások ellen csodafegyver! A kamillás főzet segít megtisztítani a bőrt a mindennapos szennyeződésektől, amelyek beivódnak a kisebb ráncokba és a mélyebb rétegeikbe.

Ápolja és táplálja a viszkető bőrt, a hajat és a fejbőrt is. A szőkéknek ajánlott kamillafőzettel öblíteni a hajukat, ugyanis kiemeli a színét, és csodás árnyalatot ad. Kamillás hajmosás után a haj illatos és csillogó lesz.

Mi magunk is boldogulunk! Kamillás olaj és kenőcs házilag:

Kamillaolaj: egy üveget megtöltünk friss kamillavirággal, majd olívaolajjal öntjük tele, hogy az olaj ellepje a növényt. Az üveget jól lezárva két hétig a napon tartjuk. Hűtőszekrényben tároljuk!

Kamillás kenőcs: 250 gramm disznózsírt felforrósítunk, ebbe jó kétmaréknyi friss kamillavirágot dobunk.  Egyet tottyanjon, közben keverjük. Lefedve hűvös helyre tegyük. Másnap még egyszer fel kell melegíteni, aztán vászonkendőn átnyomkodni. A kenőcsöt azután egyenletesen elkeverjük és tiszta tégelyekbe vagy üvegekbe töltjük. Biztosak lehetünk benne, hogy nincs benne semmi nem odavaló.

 Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_sz%C3%A9kf%C5%B1

http://www.femina.hu/egeszseg/kamilla

http://antalvali.com/hirek/ezerarcu_gyogynoveny_a_kamilla

http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/kamilla-gyogynoveny-ismertetese/4240/

http://erdely.ma/eletmod.php?id=142536&cim=mai_gyogynovenyunk_kamilla

http://fabien.freeblog.hu/archives/2007/11/09/Kisvakond/

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr945389495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása