Gazdag Erzsi: Akácvirág
Minden akác földre néz
Pillantásuk tiszta méz.
Virágszemmel pillognak,
Fehér ingben villognak.
Méhek járnak csapatban
egész méhe-vihar van.
Mind a mézért csatázik,
míg az akác virágzik.
A fehér akác Észak- Amerikából származó, de hazánkban már teljesen meghonosodott fafaj. Kertekben, ligetekben, útszéleken megtalálható, de erdőket is alkot.
Levelei páratlanul szárnyaltak. Fehér, pillangós virágai lecsüngő fürtökben állnak. Mikor ezek nyílnak, az akácerdő méhek döngicsélésétől hangos. A kitűnő az akácméz Magyarország egyik legjobb mézelő növénye, megtermelt méze jelentős export termék. Az akác méze világos, áttetsző, nem hajlamos a kristályosodásra.
Mivel a virágzás az ország déli részétől észak felé haladva időben eltolódik, a vándorméhészeknek lehetőségük adódik ezt kihasználva, akár 6-8 héten át is akácról gyűjtetni a mézet.
Virága gyógynövény, mely nyersen is ehető.
Nézzük mit játszhatunk akáclevéllel:
Jóslás akáclevéllel:
Közismert ez a játékos jóslás, sok hozzá tartozó mondóka létezik. Alulról kezdjük a levelek tépkedését, minden szóra egyet kell lépni: „ Élek, halok, Szántok, vetek.”
Ezt addig kell ismételgetni, amíg még van levél. A csúcson levő levél legyen az utolsó.
Ugyanez a „ tennivaló” ezzel a mondókával is: Szeret, szívből, igazán, nem, megcsal, megcsókol, feleségül vesz.”
Meg:
„ Szeret, nem szeret, szívből, igazán, igazán.” Ez egy igen optimista variáció, lévén kettő IGAZÁN benne.
Mire gyógyír a fehér akác?
Köhögés, hurut, görcsoldó, enyhe hashajtó, gyomorsavtúltengés, székrekedés, gyomor- és bélfekély. A virágtea köhögéscsillapító, enyhe hashajtó, a túlzott gyomorsavképződést gátló.
Az akác virágából készült teát a népi gyógyászat meghűléses betegségeknél köhögéscsillapítóként alkalmazza. Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle. Manapság az illatszeripar is használja. Az akácvirág pálinka igazán különlegesség.
Akácvirág eledel?
A fehér akác ehető, édes íze miatt gyerekkorom egyik kedvenc fáról szedett csemegéje volt.
A legismertebb elkészítése a bundázott akácvirág, amely a palacsintatésztába mártott, s forró olajban kisütött virágfürtöket jelenti. Az így elkészült bundás virágzatot porcukorral meghintve fogyasztjuk. A rántott hús jellegűen bepanírozott, majd kisütött virágfürtök köretként szolgálhatnak valami könnyű hús mellé. A virágocskákat salátába is keverhetjük, mézes öntet való hozzá.
A virágzó akác, a mézzel édesített krémek ékessége lehet.
Az akácvirág tartósítására remek módszer a kandírozás
Ehhez az akácvirágot laza habbá vert tojásfehérjébe kell mártani. Alaposan le kell rázogatni.
Ezután a fürtöket a száruknál fogva tartva porcukrot kell szitálni rá.
Végül a virágokat egy sütőpapírral bélelt, porcukorral behintett tepsibe tesszük. Újabb réteg porcukor kerül rá Ha nincs meleg, napos idő, akkor langyos sütőben 4 óráig szárítsuk, közben időnként átmozgatva a virágokat.
Az akácszörp így is készülhet: Kilónyi akácvirágfürt, 10 l víz, 5 citrom,3 kg cukor egy csomag citromsav, és egy kávéskanál szalicil kell hozzá. A fürtöket megmossuk, aztán beletesszük a vízbe, a tetejére szórjuk a karikára vágott citromot, cukrot,citromsavat. Két nap múlva leszűrjük, belekeverjük a szalicilt, és üvegekbe töltjük. KÉSZ! Pofonnál is egyszerűbb, nem?
Tánczos Erzsébet írása
Forrás:
https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Akac.jpg&filetimestamp=20090217194623
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/akac-feher.html
http://szepkertek.hu/eheto-akacvirag#.UahSHtgRSf0
http://www.veszprem.erdoinfo.com/Fafajok/a.htm
Nagy Mari-Vidák István: Fűben, fában játék Planétás Kiadó 1998