Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

...Hajdú sógor mit kívánsz...?

2013. április 18. - netfolk

Hajduság.jpgA hajdúk öltözete az alföldi városi és mezővárosi viseletek közé tartozik.

Az alföldi városi és mezővárosi viseletek már csak írásos levéltári forrásokból rekonstruált, történeti viseletek.

KIK A HAJDÚK?

A marhapásztorokat, akik évszázadokon át hajtották a magyar szürke marhát az európai vásárterekre ( innen ered a nevük is), Bocskai István telepítette le a Közép-Tiszántúlon. A hajdúk letelepítését Bocskai 1605-ben ünnepélyes okiratában mondta ki. Ebben 9254 hajdú vitézt megnemesített, és családostól letelepített, saját birtokain.

A török háborúk idején a fegyverforgatásban jártas marhapásztorokat szívesen fogadták fel katonai feladatok ellátására. A pásztorkodást így a 16-17.században a katonáskodás váltotta fel.

Bocskai a fegyverforgatáshoz hozzászokott hajdúkat nem próbálta visszakényszeríteni jobbágysorba, hanem mezővárosokban telepítette le őket a ma is Hajdúságnak nevezett területen. Ez uralkodása alatt több tízezer főt jelentett. A letelepülő hajdúk megkapták a hajdúszabadságot. Ez azt jelentette, hogy nem tartoztak földesúri fennhatóság alá, viszont a fejedelem hívására kötelesek voltak harcba menni.

 

A 18. században aztán a földesurak megkezdték a hajdúkiváltságok felszámolását. Újra jobbágysorba kényszerítették a szabad parasztokat. Csak a Bocskai által kiváltságolt hat hajdúváros (Nánás, Dorog, Hadház, Vámospércs, Szoboszló, Böszörmény) tudta kiváltságait megőrizni. A hajdúk ismét paraszti sorba kerültek.

Ezt a parasztpolgári állapotot tükrözi egyszerű, fehér öltözetük, melynek éke a többszörösen a derék köré csavart színes öv.

hajdu.jpgTánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://somogyimarton.hu/charta_bellica_lapok.html

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-157.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hajd%C3%BAk

http://stiglerne.atw.hu/nepviseletek

Stiefel Kiadó: Magyar néprajzi térkép

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr405233968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása