Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

XVII. CSÁNGÓ BÁL BUDAPESTEN

2013. február 11. - netfolk

csang.jpgAz idei Csángó Bálon   Petrás Incze János klézsei pap személye és a moldvai magyar oktatás voltak a központi gondolatok.

 A XVII. Csángó Bál szervezői hagyományaiknak megfelelően a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra  irányították a közvélemény figyelmét, valamint   hogy támogatókat nyerjenek a csángó magyarság megmaradását, felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.


A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület hagyományosan egy kerek évfordulós, s  kiemelkedőt életpályájú, csángókhoz kötődő  személyt életét és munkásságát teszi a Csángó Bál központi témájául. Petrás Incze János minorita szerzetesrea csángó magyarok iránt elkötelezett klézsei tudós papra emlékeztek születésének 200. évfordulóján a Csángó Bálon.

A műsorból megismerhettük  Petrás Incze János "rokonföldi" leveleit, kiemelkedő jelentőségű néprajzi gyűjtéseit. A róla szóló vagy általa írt  dokumentumok felvillantották a magyar kultúráért vívott küzdelmes életét,  ezekből betekintést nyerhettünk küzdelmes életébe s életművének kiemelkedő jelentőségébe. A műsor segítségével megismerhettük  Petrás Incze János  nagyformátumú személyiségét, s drámai, tragikus sorsát.

pp.jpg

 Petrás Ince János képe

A műsorban - a korábbi évek hagyományát megtartva - gyimesi és moldvai csángó magyar hagyományőrző, magyarországi hivatásos és amatőr népi együttesek lépnek színpadra. A  kiváló táncosok, zenészek és énekesek segítségével  a jelenlévők bepillantást nyerhettek a csángó zene- és tánckultúrába.

A megnyitó beszédet Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke tartotta, aki a bál díszvendége volt. Köszöntőt mondott a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Tytti Isohookana-Asunmaa, Finnország korábbi kulturális minisztere, a csángók ragaszkodását és szeretetét méltán kivívó Titti asszony, akinek az este folyamán a csángókról írt könyve is bemutatásra került.



A színpadi műsort párhuzamosan zajló táncház, koncertek, énektanítás, könyvbemutatók követték. Bizakodásra ad okot a  sok fiatal csángó énekes és táncos, közöttük Nyisztor  Ilona népdal énekes tanítványai.

nyiszkicsi.jpg
A képen Nyisztor Ilona és tanítványai láthatóak.

 Tytti Isohookana-Asunmaa Csángó körkép című  könyvét ismerhette meg az igen nagy számú érdeklődő. Németh Zsolt államtitkár méltatta, hogy a csángók Titti asszonya 10 év után újra ellátogatott Moldovába, összehasonlította a helyzetet, és könyvével is a csángók egyedülálló kulturáját és sorsát tárja a világ elé. Érdekesség, hogy a könyv először finn nyelven jelent meg, majd magyarul és angolul is.

csangokönyv.jpg

A Csángó Bálon mutatták be a régen várt Csángómagyar daloskönyv újbóli kiadását.

A fotókiállítás idei témája a magyar nyelv oktatása Moldvában napjainkba. Így mutatkozott be a moldvai csángó magyar oktatási program, amelyben szakmai partner a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület.  A keresztszülő program továbbra is fokozottan hangsúlyos, hiszen hatékony módja, hogy egy-egy csángó gyermek magyarul taníttatását bárki segítse úgy, hogy a keresztgyermekkel családias viszonyt tartson fenn, figyelemmel kísérhesse fejlődését és kialakuljon, közöttük a személyes kötődés.A szervezők minden évben fontosnak tartják azt is, hogy a kortárs művészetek eszközeivel is bemutassák a mai csángó magyar kultúrát.  A kiállításon Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthette meg a közönség.

A bál programját szokás szerint hajnalig tartó zenés mulatság zárta. A hajnalig tartó táncházban a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítettek a csángó magyar táncok lépéseit megtanulni.

Tánczos Erzsébet írása

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr725073957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása