Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A birs illatos mellékszereplő

2013. február 05. - netfolk

b_2.jpgIllatos és finom, mégsem fogyasztjuk valami gyakran. Talán, mert nyersen fanyar, nem túl édes? Nem tudom, de az biztos, a birs jelenleg csak statiszta a gyümölcsök között.

A birs a rózsafélék családjába tartozik, az almafélékkel rokon. Nem véletlen, hogy a köznyelvben birsalma, vagy birskörte, birskörtvély, büdösalma a neve. A birs, vagyis a "krétai alma" (a tudományos név fordítása ezt jelenti) vitamin-tartalma felülmúlja a rokon almáét, valamit kimagasló a pektintartalma. A pektin pedig fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében: megköti a káros anyagokat. Az eurázsiai kontinensen őshonos, a meleget kedveli. Utóbbi az oka annak, hogy ott ültetik, ahol szőlőt is termesztenek. Az akár 6 méterre is megnövő fa májusban és júniusban virágzik. Szüretelésének ideje szeptember végén kezdődik, és akár december elejéig is elhúzódhat.
Alakja szerint alma és körte alakú birset különböztethetünk meg.

 

Mit csináljunk vele?

Erősen összehúzó hatása miatt nyersen csak kevesen fogyasztják, hő hatására meg sajnos elbomlik a sok C-vitamin. Kedvelt a birsalmakompót, amelyből simán behabarva levest lehet varázsolni. A tisztított, hámozott birs húsának megbarnulását megakadályozhatjuk, ha a főzővizébe kis citromlevet facsarunk.  Ha nem édességként fogyasztják, akkor rendszerint szárnyasok és más húsok mellé adják. Húsában sok a csersav, a szénhidrát, ugyanakkor energiatartalma viszonylag alacsony. Savas kémhatásának köszönhetően megmozgatja az emésztőrendszert és segíti a gyomor működését.  Nehezebb feladat a birskocsonya, birslekvár, bár a mai háztartási gépek segítenek, csak az időt kell rászánni.

BALA.jpgA híres birsalmasajt. valószínűleg török és délszláv hatásra a Dél-alföldön keresztülterjedt el a Kárpát-medencében. Ehhez a birset héjastól megfőzzük, levét leszűrjük, majd a gyümölcshúst ugyanannyi cukorral és kilónként egy fél citrom levével sűrűre főzzük. Szokás diót vagy mandulát tenni bele. A sűrű masszát formákba öntjük, és egy-két napig szárítjuk – CSALÁD ELŐL EL KELL ZÁRNI! AZONNAL MEGESZIK!

 bal_1.jpg

Különleges íze vitathatatlan, a birsalmának azonban sokkal több előnyös tulajdonsága van annál, hogy finom!

A népi gyógyászat szemgyulladás, repedezett bőr, mellbimbógyulladás, égési seb, aranyeres csomó, fagyás esetén alkalmazza a birset. A birs nyákoldó, nyugtató hatású, télen szinte mindennap kellene fogyasztanunk, annyira hasznos az ízületeinknek.

 Néhány csemege:

Birsbefőtt

Ehhez 2 kg egészséges birset megmosunk, szárát leszedjük, félbevágjuk, magházát eltávolítjuk. Kevés vízben puhára főzzük, üvegekbe rakjuk. 1 liter vizet fél kg cukorral felforralunk és a szörpöt az üvegekbe helyezett birsre öntjük. Az üvegeket lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, 80°C-on legalább fél órát melengetjük. A kihűlt üvegeket hűvös helyen tároljuk.


Birsdzsem

1 kg érett, megtisztított birset folytonos keverés közben jól megfőzünk, és szitán átnyomjuk. Hozzáadunk a birssel azonos mennyiségű cukrot, és sűrűre főzzük. Üvegbe töltjük, hűvös helyen tároljuk.


Birslekvár

Egy kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot számítunk, kevés vizet adunk hozzá, aztán szirupot készítünk. Majd az átpasszírozott gyümölcsöt hozzáadjuk, folytonos kevergetés közben sűrűre főzzük. Üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel meghinthetjük, lekötjük, aztán hűvös helyen tároljuk.

A legfinomabb a birsalmasajt :

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 70-80 dkg (gyümölcs)cukor
  • 3-4 marék dió
  • 1-2 citrom leve

Elkészítés: A birsalmát megmosom, héjastól felkockázom. Felteszem főni, de csak éppen annyi lében, amennyi ellepi. Közben a cukrot sziruppá főzöm egy kevés vízzel.

Ha a birsalma megpuhult, hozzácsavarom a citromok levét, majd botmixerrel összeturmixolom. Beleöntöm a szirupot, és 2-3 percig még forralom. Mivel hamar odaég, kevergetni kell!Turmixolás előtt le kell szűrni a birsalmát, és csak a pépet kell rotyogtatni.  Folpackkal kibélelt formába öntöm.

Másnap  kiszedem a formából, és száraz, hűvös helyen tárolom.

 Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://www.szepzold.hu/utolso_elotti_visszaszamlalas_a_gyumolcsosunkben

http://www.nothoffaiskola.hu/nothoffaiskola/eshop/9-1-Birs/0/5/53-Konstantinapolyi

http://www.magyarvagyok.com/kultura/hungarikum/magyar-gasztronomia/3943-Birsalmasajt.html

 

http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2008/12/3-darab-birsalma-3-desszert.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr785064114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása