Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A palotai hagyományok élnek, a 16. „Népművészet Palotai Mestere” pályázat is bizonyítja

2013. január 11. - netfolk

Immáron 16. éve gazdagít minket, palotaiakat és környékbelieket a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ hagyományőrző kezdeményezése: a gyermekek és felnőttek részére kiírt a „Népművészet Palotai Kismestere” és a „Népművészet Palotai Mestere” verseny. A pályázatra a kerületben és kerületen kívül élő hagyományőrzők népi fazekasság, vessző- és gyékényfonás, játékkészítés természetes anyagból, szövés-fonás, nemezelés, textilmunkák, hímzés és csipkekészítés, bőrmunkák, gyöngyfűzés, fafaragás, egyéb, például tojásfestés kategóriában küldték be el remekműveiket. A pályázaton a legkisebbek is részt vehetnek.

100_5371.JPG A pályázat célja, hogy hozzájáruljon a helyi hagyományok ápolásához, és, hogy népi kultúránkkal megismertessék a gyerekeket.

 100_5315.JPG

Rózsa Györgyné, Terike népi iparművész tojásírást is tanított a megnyitó előtt

Szemet gyönyörködtetőek azok az alkotások, melyeket a kisebbek és nagyobbak, a gyerekek, a felnőttek, van, ahol egész család közösen alkotott.

100_5363.JPG

A kiállítás ünnepélyes megnyitóját 2015. március 20-án tartották. A megnyitón a megjelenteket, közöttük Németh Angéla alpolgármesterasszonyt, dr. Pintér Gábor alpolgármester urat és Tyukász Tamás tankerületi igazgató urat köszöntötte Bikfalvi Borbála, az oktatási intézmény elnök-igazgatója.

- A magyar népi kultúra hagyományos megjelenési formái napjainkban eltűnőben vannak - mondta beszédében Bikfalvi Borbála , de azt is hangsúlyozta, hogy az egymást követő nemzedékek népművészeinek köszönhetően a népművészet mégis él, állandóan változik, újabb motívumokkal, formákkal, színekkel gazdagodik.

- Köszönettel tartozunk minden művésznek és kiállítónak azokért az alkotásokért, amelyek a gyerekeinket, a tanítványainkat, ha csak egy percre is, lenyűgözik, elgondolkodtatják, megtanítják valamire. Megtanítják arra, hogy mitől szép a környezetünk. Megtanítják arra, hogy sokféle szemmel lehet nézni a világot.
Önök, hál’ Istennek őrizték ezeket a tárgyakat, vigyázták, és most már hagyományosan megmutatják nekünk azokat a kincseket, amiket nem csak őriznek és vigyáznak, hanem mindannyiunk okulására és gyönyörködtetésére elénk tárnak, saját kincses ládájukat közkinccsé teszik. Ez a kiállítás minket is megajándékoz azzal a lehetőséggel, hogy egyedinek, különlegesnek, szépnek lássuk mindazt, amit eddig esetleg csak hétköznapinak, mindennaposnak tartottunk. Minden kiállított darabban benne van az alkotó szíve-lelke, egyénisége, mesterségbeli tudása és művészi ambíciói- mondta az elnök-igazgató.

100_5322.JPG

Gurmai Ferenc fafaragó a legkisebbeket is tanítja. Beszélgetésem Gurmai Ferenccel: http://netfolk.blog.hu/2012/09/21/gurmai_ferenc_fafarago

És valóban, a már több mint másfél évtizedes hagyomány köré mostanra „szellemi műhely” szerveződött, mi palotaiak már számítunk rá, hogy így húsvét előtt gyönyörködhetünk az egyre gazdagabb kiállításban, megfürdethetjük lelkünket a szépséges alkotásokat nézve.

Az évek folyamán a pályázat híre a szomszédos kerületekbe is eljutott. Új pályázóikat örömmel fogadják. A beérkező munkákból iskolájuk könyvtárában rendezték be a gazdag kiállítást. A pályaművek mellett a szebbnél szebb palotai emlékek felidézik a rákospalotai emberek hagyományait és értékeit. Láthatjuk azokat a hímzéseket, népviseleteket is, amelyek az idő folyamán a palotai asszonyok védjegyévé váltak. A palotai családok rövid időre átadták a kiállítás idejére féltve őrzött kincseiket, melyek felidézik az ófalu régi hangulatát.

A pályázók életkora idén is igen széles skálán mozog, hiszen a kis ovisok és nyugdíjas éveiket töltő mesterek alkotásait is megcsodálhatjuk. Sőt, az óvodások, iskolások a megnyitó ünnepség fényét is emelték a bemutatott dalokkal, játékokkal – nem lehet elégszer köszönetet mondani ezért pedagógusaiknak.

100_5330.JPG

Természetesen egy palotai népművészeti rendezvény nem lehet teljes a Szilas Néptáncegyüttes nélkül, idén is gyönyörködhettünk gyermek és felnőtt csoportjuk előadásában.

 

 

Dr. Pintér Gábor alpolgármester úr többek között a múltról, a hagyományőrzés fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy mai felgyorsult és néha zavaros világunkban fogódzót, kapaszkodót, viszonyítási pontokat jelentenek értékeink. Kiemelte, hogy Palotán az értékek őrzése igen magas szintű, generációkat köt össze. Hangsúlyozta, hogy a palotai identitás megőrzésében nagyon fontos szerepe van a pályázatnak. Emlékeztetett, hogy Palotának volt helytörténeti múzeuma ( e sorok írója még sokat járt benne). Az a gyűjtemény jelenleg Pestújhelyen tekinthető meg. De mivel ésszerű, hogy Palotának Palotán legyen a néprajzi gyűjteménye, az ingatlant már megvásárolta az önkormányzat, a tervek is elkészültek, s a jelenlegi ciklusban fel fog épülni Palota méltó néprajzi múzeuma.

 

 

A műsort követően a dr. Pintér Gábor alpolgármester úr és Tyukász Tamás tankerületi igazgató adta át a Népművészet Palotai Mestere,

100_5341.JPG

az ifjúságnak a Népművészet Palotai Kismestere okleveleket.

100_5349.JPG

Elismerő oklevelet vehettek át a népművészeti emlékek gyűjtői is,
majd a könyvtárban és a könyvtár előtti aulában megtekinthettük a kiállítást. Láthatjuk, Rákospalotán működik a hagyományőrzés.

Jómagam azóta már újra megnéztem a kiállítást, s biztatok minden palotait, hogy ne hagyja ki ezt a remek eseményt mely április 3-áig tekinthető meg Rákospalotán a Kossuth Nevelési-Oktatási Központban.

 

Tánczos Erzsébet beszámolója

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr295010015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása