Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Október 31. Farkas napja

2012. október 31. - netfolk

 

farkuv_1.jpg

 

Ma országszerte vidám tökfejeket faragunk- Halloween ünnepére. Nekem tetszenek a tökfejek, faragom is a fiaimmal. A magyar néphagyományban azonban Farkas napja a mai, azért erről is emlékezzünk meg!

faültetés.jpgFarkas napján "elalszanak a fák",  azaz a nedvkeringésük leáll. Ez  a fadöntés  kezdete, aminek Sebestyén napja (január 20.) vet véget. De ezen a napon fát ültetni is  jó a népi megfigyelés szerint. Itt idén az utolsó perc, talán ültetek egy madárberkenyét, nem halogatom újra a következő szezonra.favagó.jpg

Ki az a Farkas, akinek a nevenapja  október 31-én van?

 

farks.jpgFarkasok ellen is védő szent, aki a a famunkások védőszentje- gondolom a farkas az erdőben él, ezért. amúgy nem találtam rá magyarázatot egyebet.

farkasalat.jpg

Wolfgang - azaz magyarul Farkas  a X. századba élt. Szerzetes volt egy szigorú fegyelméről ismert kolostorban, ahová tanárként sok hallgatót vonzott.

 Később felébredt benne a vágy a missziós tevékenység iránt, és éppen Magyarországra vándorolt.

 Később püspök lett, tettereje és szelídsége, egyszerű prédikációja és szerény életmódja megszerezte számára népe szeretetét. Jellemző rá egy esemény, amelyről életrajzírója, Otloh tudósít: egy nyomorúságosan öltözött szegény ember ellopott egy darabot a püspök értékes ágyfüggönyéből. Az egyik buzgó őr észrevette, s a szerencsétlent ura elé hurcolta. Wolfgang először azokat dorgálta meg, akik oly rosszul őrködtek, hogy kísértésbe vitték a szegény embert. Ezután ,,szívében részvétre indulva'' nagylelkűen megbocsátott a tolvajnak, s a püspöki ruhatárból ruhákat hozatott számára.Sopronban a Farkasról elnevezett pálos monostor kápolnája messze földön híres búcsújáróhely volt.

Ezen a napon történt:

luther.jpg1517-ben Luther Márton wittenbergi teológiaprofesszor közzétette 95 tézisét a búcsúcédulákkal való visszaélések, a katolikus egyház elvilágiasodása ellen, amellyel kezdetét vette a reformáció.

 

 

 

1795-ben  Londonban megszületett John Keats angol romantikus költő, akinek fő művei: "Endymion", "Izabella vagy a bazsalikomcserép", "Hyperion", "A Szent Ágnes-este", "Lamia".keats.jpg

 

1918 -ben  Két sikertelen merénylet után Budapesten, a Hermina úti villájában lelőtték az 57 éves gróf Tisza István egykori miniszterelnököt.

1984-ben  Új-Delhiben a 67 éves indiai miniszterelnök-asszonyt, Indira Gandhit lelőtte testőrségének két szikh katonája.

1934   óta Takarékossági Világnap.

 

Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://www.cardex.hu/index.php?id=47&ev=2012&honap=10&nap=31

http://www.katolikus.hu/szentek/1031.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr134872145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása